Λίγα χρόνια πριν ήταν σπάνιο να βρεις «μπραντσάδικο» στην Ελλάδα. Πολλοί δεν είχαν ιδέα τι σημαίνει και πίστευαν ότι πρόκειται απλώς για μια ξενόφερτη μόδα ενώ όσοι λάτρευαν αυτή τη συνήθεια, που είναι σαν υπερπλούσιο πρωινό με λίγο από κανονικό γεύμα, αρκούνταν στις ελάχιστες επιλογές που υπήρχαν ή οργάνωναν με παρέα μπραντς σε σπίτια. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και μπορούμε να απολαύσουμε πολλές εναλλακτικές και δημιουργικές προτάσεις σε αμέτρητα μαγαζιά.
Στην φωτεινή και πολύχρωμη Κυψέλη, κάθε μήνα ξεπηδά και ένα νέο μαγαζί , κάτι που φτιάχνει τη διάθεσή μας και μας ανοίγει την όρεξη για να δοκιμάσουμε διαφορετικά πιάτα. Το μπραντς έχει γίνει πλέον μια αγαπημένη συνήθεια για όσους επισκέπτονται τα καλαίσθητα all day bistro και all day breakfast café που δίνουν και αυτά το δικό τους χρώμα στη γειτονιά.
Η Popaganda πήγε βόλτα σε τρία από αυτά.
To 2017 ένας σκαραβαίος έφτασε στη Φωκίωνος Νέγρη και μάλιστα στον αριθμό 53. Η Ελένη Κεμαβόρ, η Γιάννα Χλιμούρα και ο Νίκος Νικολόπουλος, φίλοι χρόνων, βέροι Κυψελιώτες και λάτρεις του Herbie, του διάσημου κινηματογραφικού Φολκσβάγκεν με το Νο53, είχαν όνειρο να φτιάξουν το δικό τους all day bistro στη γειτονιά τους. Όταν ένα από τα αγαπημένα τους στέκια, η Όναρ, έκλεισε οριστικά, η παρέα κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό της.
Στην αρχή ήταν ένα τυπικό καφέ-μπαρ αλλά κατά τη διάρκεια της καραντίνας εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι το μαγαζί ήταν κλειστό και όχι μόνο ανανεώθηκαν αλλά πρόσθεσαν πολλά πιάτα για brunch, μεσημεριανό και βραδινό. Τα βράδια μάλιστα δεν προλαβαίνουν να σερβίρουν πίτσες, αρωματικές μπύρες και signature cocktails. Το μενού υπογράφει ο Μάριος Τσούλης και ο χώρος είναι αφιερωμένος στον Herbie, με αφίσες και memorabilia.
Οι προτάσεις για μπραντς είναι πολλές και για όλα τα γούστα. Από αυγά τηγανητά μάτια ή scrambled ή καγιανά, μέχρι σαλάτα με κινόα και κοτόπουλο, μπέργκερ με μοσχαρίσιο μπιφτέκι αλλά και χορτοφαγικό. Το μπραντς σερβίρεται μόνο Σάββατο και Κυριακή 10:00-17:00, αλλά όλες τις μέρες θα βρείτε επίσης χειροποίητες πίτσες, τορτίγιες, κλαμπ σάντουιτς, τεράστια και λαχταριστά κέικ καρότου και red velvet, smoothies, milkshakes, καφέ και φυσικούς χυμούς.
Info: Beetle Bar, Φωκίωνος Νέγρη 53, Κυψέλη, τηλ. 215 560 3241. Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 10:00-02:00.
Το μικρό αυτό «καράβι» μπήκε στο «λιμάνι» της Αγίας Ζώνης την άνοιξη του 2021 με καπετάνιο τον Νίκο Καμόντο και έγινε αμέσως ένα από τα αγαπημένα στέκια της περιοχής. Κάτω από έναν τεράστιο πλάτανο, στα τραπεζάκια και τους πάγκους του Bateau Ivre, μπορεί κάποιος να φάει από το πρωί μέχρι λίγο μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα σε προτάσεις που μπορούν να συνοδεύσουν από έναν πρωινό καφέ, μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί, μέχρι ένα κοκτέιλ ή ένα ποτό. Κάποιες από αυτές είναι το σεβίτσε, το λαχματζούν, το αλμυρό τσιζκέικ με παντζάρι και φυσικά πολλά πιάτα ημέρας.
Είναι μια γειτονιά πολύχρωμη, φωτεινή και γεμάτη πράσινο που σου ανοίγει τη διάθεση αλλά και την όρεξη και το Bateau Ivre φημίζεται για το μπραντς του. Ένα πιάτο που έγινε από την πρώτη στιγμή ανάρπαστο, είναι η παραλλαγή του Croque Madame με σάλτσα ντομάτας, κρέμα γάλακτος, γραβιέρα και αυγό, που μπορεί να σερβιριστεί και με μπέικον. Η βάση του είναι σαν πίτσα με ντομάτα, και από πάνω το τυρί, το αυγό και το μπέικον ψήνονται στον φούρνο για ένα αποτέλεσμα άκρως λιγουρευτό.
Η μπρουσκέτα με μανιτάρια πλευρώτους που έχει την ίδια γευστική βάση, η ομελέτα φούρνου με λαχανικά αλλά και το λαχταριστό hot dog με χωριάτικο λουκάνικο είναι τρεις ακόμα προτάσεις για μπραντς που θα σας μείνουν αξέχαστες. Μπορείτε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με έναν σπιτικό χυμό, καφέ και αν σας κάνει κέφι, γιατί όχι, ένα ποτήρι κρασί, μια μπύρα ή ακόμα και ένα άπερολ σπριτζ ή ένα ντάκιρι με φρέσκα φρούτα.
Info: Bateau Ivre, Αγίας Ζώνης 8, Κυψέλη, τηλ. 210 866 3976. Ώρες λειτουργίας: 10:00-02:00.
Η πιο γλυκιά καλημέρα λέγεται με ένα ωραίο πρωινό και ένα λαχταριστό μπραντς. Η Ολίνα Αγγελίδου και ο Βασίλης Δενδρινός κάτοικοι και ίδιοι της Κυψέλης, έχοντας ταξιδέψει και λατρέψει πολλά μαγαζιά στο εξωτερικό και με όνειρο να αποκτήσουν μια μέρα τον δικό τους μαγαζί, το βρήκαν μετά από μεγάλη αναζήτηση στην οδό Ζακύνθου το Φθινόπωρο του 2021. Σε έναν μίνιμαλ χώρο που κυριαρχεί το φωτεινό κίτρινο, από την ανοιχτή κουζίνα που βρίσκεται στο βάθος, βγαίνουν καθημερινά φρέσκες αλμυρές και οι γλυκές συνταγές, τις οποίες έχει επιμεληθεί ο σεφ Γιάννης Μπουροδήμος. Ο Γιάννης ένωσε το ταλέντο του με την ανάγκη της Ολίνας και του Βασίλη να προσφέρουν αλμυρές και γλυκές δημιουργίες με οργανικά και εποχικά προϊόντα, χωρίς πρόσθετα ή τεχνητά υλικά και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό όχι μόνο στην όψη αλλά και στη γεύση.
Το All day breakfast café δεν έχει το κλασικό μπραντς που έχουμε συνηθίσει γι΄αυτό και αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση για όσους ψάχνουν κάτι διαφορετικό, ενώ πολλά πιάτα του απευθύνονται και σε vegan.
Μοσχομυριστές τάρτες, φρεσκοψημένα cookies, κέικ με καρότο, κέικ με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο ή με φρούτα, μίνι μπριος, τσιζκέικ, σπιτική γκρανόλα, overnight oat με βρώμη, γάλα αμυγδάλου, γιαούρτι καρύδας, chia seeds, λιναρόσπορο, φυστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς και ξηρά φρούτα, vegan γλυκό μάφιν με φρούτα του δάσους και σπιτική γκρανόλα ή αλμυρό με φέτα, κεφαλογραβιέρα, ντομάτα και μυρωδικά. Καθημερινά οι προτάσεις αλλάζουν αφού πολλές συνταγές συμβαδίζουν με την εποχικότητα. Και βέβαια θα βρείτε καφέ, χυμούς, σοκολάτα ρόφημα και τσάι.
Info: ‘Morning Sweetie, Ζακύνθου 13, Κυψέλη, τηλ. 211 735 4924. Ώρες λειτουργίας, 7:30-20:00.