Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Uberness: To εστιατόριο του Βασίλη Καλλίδη αναβιώνει τις καλτ βραδιές στο παράλληλο σύμπαν της Λαχαναγοράς

«Είμαστε έτοιμοι», λέει ο Βασίλης Καλλίδης καθώς μπαίνουμε με το δεξί στο Uberness, το νέο του εστιατόριο μέσα στη Λαχαναγορά του Ρέντη. Στον άνετο χώρο τριών, παρακαλώ, πρώην κρεοπωλείων έχουν στηθεί τα τραπέζια και οι πλαστικές καρέκλες, ναι αυτές οι απολύτως cult λευκές καρέκλες της λαϊκής, οι φτηνιάρικες αλλά ταυτοχρόνως τόσο αγαπημένες αφού είναι ταυτισμένες με οικογενειακά τραπέζια στο εξοχικό και με την αιώνια λιακάδα του ελληνικού καλοκαιριού. Ο Καλλίδης είναι ο βασιλιάς του cult στην ελληνική γαστρονομία γιατί με χαρά το παραδέχεται και ο ίδιος πόσο πολύ του αρέσει το junk food, τα χωμένα ταβερνάκια και σουβλατζίδικα, οι καντίνες της Αθήνας, το ιδιαίτερο, απρόσμενο και διαφορετικό στην ατμόσφαιρα ενός μαγαζιού. Δεν είναι πια μόνο ένας από τους δραστήριους και διορατικούς σεφ μας αλλά και μια περσόνα της πόλης, που αγαπά να ανακαλύπτει διαρκώς.

Μέσα στη λαχαναγορά λοιπόν το Uberness θα φτιάχνει hot dogs, μπιφτέκια, τηγανητό κοτόπουλο, πανσέτα με το λιπάκι της «και σκέφτομαι να σερβίρουμε και ένα πιάτο άκοπο μπέικον ενός κιλού άντε και καμιά σαλάτα». Στον φωτεινό του χώρο, στο πίσω μέρος δεσπόζει ένα μεγάλο τραπέζι με επιφάνεια από πλακάκια, ένα τραπέζι για πολλά άτομα «να αυτό είναι το καλύτερο σημείο του μαγαζιού, φαντάσου τι βραδιές θα εξελιχθούν γύρω από αυτό το τραπέζι» λέει ο Βασίλης και παρατηρώ ότι μια λάμπα νέον πάνω από το τραπέζι λίγο, ελάχιστα -και όχι ενοχλητικά- αναβοσβήνει και του λέω να μη το διορθώσει «Καλέ τρελή είσαι; Εγώ το ζήτησα να είναι έτσι».

Quinofel‬: Φαλάφελ με κινόα. (φωτ. από instagram Βασίλη Καλλίδη)

Αυτή λοιπόν η διάθεση αταξίας, τα πράγματα που δεν μπορούν και δεν χρειάζεται να είναι τέλεια, ξέρω ότι θα δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα στο μαγαζί, την ατμόσφαιρα που οφείλει να έχει ένα μαγαζί που βρίσκεται μέσα στη λαχαναγορά: να έρθεις να φας μέχρι σκασμού, να πιεις τη μπίρα σου και να ξημερωθείς συζητώντας και γελώντας γύρω από ένα τραπέζι.

Στον χώρο της ανοιχτής, εννοείται, κουζίνας πάνω από τα κεφάλια μας ένας φωτεινός πίνακας μετράει αντίστροφα «Δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί σωστά. Την πρώτη ημέρα που θα ανοίξουμε θα ξεκινήσει από τις 365 ημέρες να μετρά αντίστροφα και όταν μηδενίσει, σε ένα χρόνο από τώρα, θα δούμε τι θα κάνουμε. Μπορεί το Uberness να γίνει κάτι άλλο, ξέρω κι εγώ πώς θα μου ρθει;».

Και κοτόπουλο (φωτ. από instagram Βασίλη Καλλίδη)

Με το που θα ζεστάνει ο καιρός οι πλαστικές καρέκλες και τα τραπέζια θα μεταφερθούν έξω, στον πολύ μεγάλο προαύλιο χώρο του μαγαζιού. Εκεί θα αισθάνεται κανείς ακόμη περισσότερο την ζωή της λαχαναγοράς, αυτού του τόσο ζωντανού, παράλληλου σύμπαντος που στα ‘80ς αλλά και στα ‘90ς είχε γνωρίσει μέρες δόξας, καθώς διέθετε άφτερ ψησταριές που μάζευαν όλο τον καλό κόσμο της Αθήνας που ερχόταν αργά εδώ να γεμίσει το στομάχι του μπας και το κρέας ρουφήξει τα ξύδια –και τα ρουφάει το άτιμο.

Μαζί με τον Βασίλη κάνουμε μια βραδινή βόλτα στη λαχαναγορά, χαζεύουμε τις νταλίκες, τα κλειστά μαγαζιά κι ένα απίστευτο, φουτουριστικό θέατρο από τα ‘60ς που παραμένει κλειστό εδώ και κάμποσο καιρό «Άσε, έχω μπει μέσα. Νομίζεις ότι βρέθηκες ξαφνικά σε επεισόδιο του Mad Men. Η λαχαναγορά είναι ένα ιδιαίτερο, μαγικό σύμπαν. Γι’ αυτό το διάλεξα σαν το μέρος του Uberness. Μου πάει και νομίζω ότι θα περάσουμε όμορφα εδώ».

Πως θα βρείτε το Uberness: Μπαίνετε μέσα στην λαχαναγορά του Ρέντη από την κεντρική πύλη (Τζων Κέννεντυ 1). Στρίβετε κατευθείαν αριστερά. Θα βρείτε το Uberness στο δεύτερο κτίριο δεξιά. Ωράριο: Τετάρτη – Σάββατο 19:00 – 00:00, Κυριακή 12:00 – 19:00
Tηλέφωνο: 210 4816 320 (δεν κάνει κρατήσεις)

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου