ΓΕΥΣΗ

Δύο αθηναϊκές croissanteries και ένας new age φούρνος που πρέπει να επισκεφτείς αν αγαπάς τα κρουασάν

Κρουασάν στα γαλλικά σημαίνει ημισέληνος, στην γλώσσα των foodies όμως, σημαίνουν ιδανικό συνοδευτικό για τον πρώτο καφέ της ημέρας ή τέλειο σνακ για όταν τρέχεις να προλάβεις όλες σου τις δουλειές.

Μην αφήνεις βέβαια, το γαλλικό τους όνομα να σε ξεγελά, καθώς τα πρώτα κρουασάν φουρνίστηκαν στην Βιέννη και τα αποκαλούσαν «κίπφερλ». Όσο για το χαρακτηριστικό τους σχήμα που θυμίζει μισοφέγγαρο, αυτό τους δόθηκε από κάποιον Βιεννέζο αρτοποιό, ο οποίος ήθελε έτσι να γιορτάσει την νίκη των Αυστριακών επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο Παρίσι τα κρουασάν έφτασαν μαζί με την Μαρία Αντουανέτα μετά το γάμο της με τον μετέπειτα βασιλιά Λουδοβίκο 16ο της Γαλλίας και δεν άργησαν να αποκτήσουν φανατικούς θαυμαστές.

Το 2015 οι New York Times έγραφαν για την Lune Croissanterie της Μελβούρνης και αναρωτιόντουσαν αν είναι όντως η καλύτερη στον κόσμο κι αν όντως τα δικά της είναι τα πιο αφράτα κρουασάν. Είναι γεγονός πως η Μελβουρνέζικη croissanterie, δημιούργημα μιας πρώην μηχανικού της Φόρμουλα Ένα, θεωρείται από τις κορυφαίες παγκοσμίως, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να πάμε μέχρι την άλλη άκρη της υφηλίου για να φάμε καλό κρουασάν. 

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως η «τρέλα του καλού κρουασάν» έχει φτάσει και στην Αθήνα, όπου νέοι άνθρωποι με όραμα και αγάπη για το γαλλικό έδεσμα σε σχήμα μισοφέγγαρου, άρχισαν να δημιουργούν τις δικές τους croissanteries που δεν έχουν να ζηλέψουν και πολλά από αυτές που συναντάμε στους δρόμους του Παρισιού ή της Βιέννης, που είναι και η πραγματική γεννέτειρά τους. 

Overoll

O Άλκης Ζέρβας, ο Γιάννης Κίκιρας και ο Σπύρος Παππάς, τρεις νέοι ζαχαροπλάστες με αγάπη για την σφολιάτα, άνοιξαν την πρώτη croissanterie της πόλης λίγο πριν το τέλος του 2020.

Το Overoll της οδού Πραξιτέλους δεν άργησε να γίνει αγαπημένο στέκι όσων δεν έκαναν τηλεργασία εκείνη την εποχή και περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους για να πάρουν ένα από τα τραγανά εξωτερικά, αλλά τρυφερά και αφράτα εσωτερικά, κρουασάν του.

Εδώ τα κρουασάν φτιάχνονται με προζύμι και γαλλικό βούτυρο, ενώ γεμίζονται με πραλίνα φουντουκιού, με κόκκινα φρούτα και με καραμέλα βουτύρου, αλλά και με σπανάκι ή με λουκάνικο, μπέικον και ντομάτα.

Overoll Croissanterie, Πραξιτέλους 27


Fika

Στο Fika τα κρουασάν φρεσκοφουρνίζονται καθημερινά από τις 05:30 το πρωί. Άνοιξε τις πόρτες του το 2021 και έχει κάνει την οδό Βούρβαχη στον Νέο Κόσμο να μυρίζει φρέσκο βούτυρο.  

Στην «σκανδιναβική» croissanterie της Ιφιγένειας Ζάχου το αλεύρι είναι πάντα βιολογικό και το προζύμι ωριμάζει τρεις μέρες πριν μεταμορφωθεί σε κρουασάν. 

Στη βιτρίνα του θα βρείτε κλασικά, γλυκά κρουασάν αμυγδάλου, σοκολάτας και βουτύρου, κρουασάν με κόκκινα φρούτα και λευκή σοκολάτα, κρουασάν με crumble μήλου ή φιστίκι, ενώ υπάρχουν και αλμυρές επιλογές, όπως αυτό με τη χειροποίητη μπεσαμέλ και το αυγό.

Εκτός από τα κρουασάν όμως, θα μπορέσετε να απολαύσετε και σάντουιτς με χειροποίητο ψωμάκι μπριός, το οποίο θυμίζει πολύ το ιαπωνέζικο milk bread, με γαλένι και σπιτικές πίκλες ή με παστράμι και ρόκα. 

Fika Athens: Βούρβαχη 6-Ακρόπολη


Holy Llama

Λίγο πριν το καλοκαίρι, προσγειώθηκε στην οδό Νίκης ένας φούρνος λίγο διαφορετικός από τους άλλους. 

Στο Holy Llama, τον πρώτο plant-based creative φούρνο της Αθήνας χρησιμοποιούν μόνο φυτικής προέλευσης υλικά, ενώ εκτός από τα λαχταριστά κρουασάν, όπως είναι εκείνο με την απαλή κρέμα από βιολογικό φυστίκι Αιγίνης, μπορείτε να βρείτε και κουρού πίτα μανιταριών ή ένα puff dog με λουκάνικο από τόφου, καραμελωμένο κρεμμύδι, σπιτική σάλτσα ντομάτα, dijonnaise και chives.

Holy Llama, Νίκης 23, Αθήνα

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι