Categories: ΓΕΥΣΗ

Στο Fika τα κρουασάν φρεσκοφουρνίζονται καθημερινά από τις 05:30 το πρωί

«Μήπως το καλύτερο κρουασάν στον κόσμο φτιάχνεται στην Αυστραλία;», αναρωτιούνταν οι New York Times το 2015, όταν έγραφαν για τη Lune Croissanterie. Είναι γεγονός πως η Μελβουρνέζικη croissanterie, δημιούργημα μιας πρώην μηχανικού της Φόρμουλα Ένα, θεωρείται από τις κορυφαίες παγκοσμίως, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να πάμε μέχρι την άλλη άκρη της υφηλίου για να φάμε καλό κρουασάν. Πλέον και η Αθήνα μπορεί να περηφανεύεται για τις δικές τις croissanterie, που φουρνίζουν από το πρωί και γεμίζουν μυρωδιές και αρώματα τα στενά και τους δρόμους της πόλης. Μια βόλτα μέχρι την οδό Βούρβαχη, λίγο πιο κάτω από την Ακρόπολη, θα σας πείσει. Εκεί βρίσκεται το Fika, το οποίο αν και άνοιξε μόλις πριν δύο μήνες τις πόρτες του, απέκτησε γρήγορα τους δικούς του φανατικούς θαμώνες, που προμηθεύονται τον πρώτο καφέ της ημέρας συνοδεία ενός λαχταριστού κρουασάν, πριν πάνε στις δουλειές τους ή πριν κάνουν την καθημερινή τους βόλτα στα σοκάκια του κέντρου. 

Περνώντας την πόρτα του Fika, το πρώτο που προσέχεις, μετά τα αρώματα που σε καλωσορίζουν, είναι η λιτή και προσεγμένη διακόσμηση που θυμίζει αρκετά τα μίνιμαλ, αλλά ζεστά σκανδιναβικά καφέ. Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός της Ιφιγένειας Ζάχου, να δημιουργήσει ένα κατάστημα που θα σε μεταφέρει στις πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού βορά, αλλά θα έχει γεύσεις Γαλλίας. Μετά από 2,5 χρόνια θητείας στον Ρίζο, τον ιστορικό φούρνο στο Κουκάκι, αποφάσισε πως ήθελε να κάνει κάτι δικό της, αφιερωμένο στο προζύμι και στα κρουασάν. «Είχα σπουδάσει συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης αλλά είχα μανία με το κρουασάν και το προζύμι», λέει χαρακτηριστικά η ίδια. «Με γοήτευε ιδιαιτέρως το ζυμάρι, που είναι ένα ζωντανός οργανισμός, σε κρατά σε εγρήγορση». Στο Fika το αλεύρι είναι πάντα βιολογικό και το προζύμι ωριμάζει τρεις μέρες πριν μεταμορφωθεί σε κρουασάν. 

Τρία από τα εννιά διαφορετικά κρουασάν που μπορείτε να βρείτε στο Fika.

Όλα φρεσκοφουρνίζονται καθημερινά από τις 05:30.

Στη βιτρίνα του μικρού σκανδιναβικού «κρουασανάδικου» της Βούρβαχη, θα βρείτε κλασικά, γλυκά κρουασάν αμυγδάλου, σοκολάτας και βουτύρου, κρουασάν με κόκκινα φρούτα και λευκή σοκολάτα, κρουασάν με crumble μήλου ή φιστίκι, ενώ υπάρχουν και αλμυρές επιλογές, όπως αυτό με τη χειροποίητη μπεσαμέλ και το αυγό. Εκτός από τα κρουασάν όμως, στο Fika θα βρείτε και σάντουιτς με χειροποίητο ψωμάκι μπριός, το οποίο θυμίζει πολύ το ιαπωνέζικο milk bread, με γαλένι και σπιτικές πίκλες ή με παστράμι και ρόκα. Εκείνο που κλέβει την παράσταση όμως, είναι το νεοϋορκέζικο τσίζκεϊκ, που αν και μοιάζει καμμένο απ΄έξω, καταφέρνει μέσα να διατηρεί την κρεμώδη και πλούσια υφή και γεύση του. Τα 9 διαφορετικά κρουασάν αλλά και όλες οι άλλες νοστιμιές του Fika φρεσκοφουρνίζονται καθημερινά από τις 05:30 το πρωί. Όλα φυσικά μπορείτε να τα συνοδεύσετε με έναν μυρωδάτο specialty καφέ, ένα blend της Κudu από Βραζιλία, Κολομβία και Σαλβαδόρ. 

Το minimal design θυμίζει σκανδιναβικά καφέ.

Θα βρείτε και αλμυρές επιλογές, όπως σάντουιτς με παστράμι και ρόκα.

Αν λοιπόν, δηλώνετε κι εσείς φαν των κρουασάν, τώρα ξέρετε πως δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε 24 ώρες μέχρι την ήπειρο της Ωκεάνιας, ούτε να ψάξετε φτηνά εισιτήρια για Παρίσι. Μια βόλτα μέχρι τα σύνορα Νέου Κόσμου και Ακρόπολης αρκεί για να βρείτε το νέο αγαπημένο σας κρουασάν και να βρεθείτε έστω και για λίγο στην Κοπεγχάγη, χωρίς να χρειαστεί να αφήσετε την Αθήνα. 

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το «καμμένο» τσίζκεϊκ.

Δεξιά: Η Ιφιγένεια Ζάχου.

Fika Athens: Βούρβαχη 6-Ακρόπολη
Καθημερινά: 08.00-16.00
Instagram: fika.athens
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι