Ποιον ορίζουμε ως «λοκάλι»; Θα πω εκείνον που είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σου δώσει τις σωστές κατευθύνσεις προκειμένου να γνωρίσεις ένα μέρος -εκεί που τελειώνουμε με τα τουριστικά κλισέ κι αρχίζει «η άλλη πόλη» που πρέπει ν’ ανακαλύψεις.
Πότε νιώθεις «λοκάλι»; Σίγουρα όταν έχεις το στέκι σου, όταν νιώθεις άνετα να μείνεις ώρες ατελείωτες σε έναν χώρο, γιατί, στην πραγματικότητα τα έχεις δοκιμάσει όλα κι έχεις αποφασίσει ότι αυτός σου ταιριάζει. «Λοκάλια» υπάρχουν παντού, ακόμα και σε εκείνα τα σημεία των πόλεων που προσελκύουν το πλήθος των επισκεπτών της.
Ας μιλήσουμε όμως πιο συγκεκριμένα, για την Αθήνα και για το Λοκάλι που βρήκε το comfort zone του σε ένα αδιέξοδο της οδού Σαρρή με ιστορία. Εκεί που κάποτε βρίσκονταν το Σινέ Ψυρρή και το Σινέ Κουζίνα πλέον μας υποδέχεται ένα δημιουργικό εγχείρημα εξόδου που φιλοδοξεί να γίνει στέκι. Επιδιώκοντας να είναι ομοιόμορφο στην πρόσοψη με το επίσης νεότευκτο The Foundry Hotel, Το Λοκάλι άνοιξε τις πόρτες του σε ένα σημείο της πόλης που φιλοξενεί δημιουργικές ομάδες οι οποίες οραματίστηκαν κάτι νέο γι’ αυτήν.
Το Λοκάλι δεν θέλει να είναι αμιγώς καφέ, ούτε σφιγμένο εστιατόριο, ούτε μπαρ που απευθύνεται μόνο σε μυημένους του fine drinking. Τι είναι όμως; Είναι «μια ελληνική pub» κατά τους δημιουργούς του, ένας άκρως καλαίσθητος χώρος με πρωτότυπες ιδέες , είναι το μέρος που κανείς δε θα σε κοιτάξει περίεργα αν ζητήσεις «μία κεφτεδάκια κι ένα gin tonic», είναι το μαγαζί που θέλει να μας κάνει να χαλαρώσουμε, να αισθανόμαστε άνετα κάθε ώρα της ημέρας.
Ο Δημήτρης Κιάκος και η Χριστίνα Μοάτσου από το Gin Joint, ο Κώστας Σκουλικαράκης που έχει βρεθεί κατά το παρελθόν στα Circus, Αrtisanal, Shamone και ο Ρένος Γραμμένος από το Upupa Epops είναι οι άνθρωποι που ενώθηκαν για να δημιουργήσουν τη νέα άφιξη της πόλης κι αποτελούν αναμφίβολα μια ομάδα επιτυχίας.
Μέσα στα χρόνια πορείας τους στον τομέα της εξόδου έχουν ακούσει πολλές την ερώτηση «που βγαίνουν οι ντόπιοι;». Κι από το να φτιάχνουν λίστες με μαγαζιά αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα δικό τους που να εκμεταλλεύεται με φαντασία ποικίλα ελληνικά στοιχεία και να γίνει προορισμός για τους Αθηναίους.
Η αίσθηση που θέλουν να μας αφήνει το Λοκάλι -τόσο στον εσωτερικό του χώρο με την άνετη αρχιτεκτονική από τους Cluster Αrchitects, με τα φολκλόρ τσολιαδάκια που κοσμούν μια γωνία του και τα αναρχικά σκίτσα του The Rabbit Knows, όσο και στην υπέροχη αστική αυλή του με τις μουριές και τα πλατάνια- προέρχεται από τις κλασικές pubs του Λονδίνου, από τα μέρη που δίνεις ραντεβού με διάφορες παρέες λέγοντας «εγώ θα είμαι εκεί, όποιος μπορεί έρχεται». Όλοι ξέρουμε πως τέτοιου είδους συνεννοήσεις μπορούν να παρατείνουν την παραμονή μας σε ένα μαγαζί για ώρες.
Γι’ αυτό και το Λοκάλι έχει φροντίσει να έχει επιλογές σε φαγητό και ποτό για κάθε στιγμή. Σερβίρει από τις 10 το πρωί ελληνικό brunch με αυγά, τηγανίτες και διάφορα προσεγμένα σάντουιτς, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πιάτα του που σερβίρονται από τη 13:00 και μετά. Στην κουζίνα του, ο Αντώνης Μαλίκι πειράζει ελληνικές συνταγές και χρησιμοποιεί εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος για να αναδείξει την γεύση πιάτων που δε θα φανταζόσασταν ποτέ ότι θα προσφέρει ένας χώρος που παράλληλα φτιάχνει εξαιρετικά cocktail.
Πιάτα όπως τα κρητικά σκιουφιχτά, με πιπεριές φλωρίνης, σπανάκι, βασιλικό και φλέικς αμυγδάλου, τα κεφτεδάκια με γιαούρτι, χειροποίητα (όπως χειροποίητα είναι και όλα όσα βγαίνουν από την κουζίνα του- από το ψωμί μέχρι τις αλοιφές) πιτάκια από ξυνόχοντρο και θυμάρι, oι τέλειοι αλμυροί λουκουμάδες φρέσκου μπακαλιάρου με παντζάρι, σκόρδο, πίκλα και κρεμμύδι, η γεμάτη σε γεύση σπιτική τυροκαυτερή με σαλάμι κέρκυρας, οι απολαυστικοί γίγαντες τουρσί με μαραθόριζα και γλυκό τσίλι, η φρέσκια γαρίδα σουβλάκι με ντομάτα, τυρί φέτα, κρέμα πιπεριάς και τσιπς πατάτας είναι μόνο μερικές από τις ιδιαίτερες και πεντανόστιμες γεύσεις που προσφέρει.
Όσοι αντιπαθείτε τις μπάμιες από παιδιά και δεν τις ανέχεστε με τίποτα, πρέπει να τις δοκιμάσετε τηγανητές με φτερούγες κοτόπουλο πανέ και πελτέ σαντορινιάς ντομάτας και θα αλλάξετε γνώμη. Όσοι πάλι αγαπάτε το συγκεκριμένο μαμαδίστικο πιάτο, μόλις βρήκατε τι θα τρώτε όλο το καλοκαίρι στο Λοκάλι.
Το ελληνικό στοιχείο διατρέχει και τον εκτενή κατάλογο με τα ποτά, με τις εγχώριες μπύρες, τα κρασιά αλλά και τα αποστάγματα που προσφέρονται είτε για να καταναλωθούν ατόφια είτε χρησιμοποιούνται ως βάση σε cocktail, όπως το old fashioned on tap με τσίπουρο, αρμπαρόριζα και φράουλα και το D&E Athenian Pina με τσίπουρο, λάδι καρύδας, cordial ανανά, μαστίχα, άνηθο και γλυκάνισο.
Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Κιάκος, υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση γύρω από το τσίπουρο και το ούζο. «Έχουμε συνδέσει την κατανάλωσή τους αποκλειστικά με τα μεζεδοπωλεία και τις ταβέρνες. Γι΄αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε μπροστά μας δέκα πιάτα για να τα παραγγείλουμε. Εμείς θέλαμε να το αλλάξουμε αυτό, να αντιμετωπίσουμε ξανά αυτά τα αποστάγματα ως απεριτίφ και να τα σερβίρουμε στα λοκάλια όπως βλέπεις νέους στη Βαρκελώνη να πίνουν βερμούτ όπου κι αν βγουν, όπως όλοι οι ντόπιοι στη Μασσαλία απολαμβάνουν το pastis».
Εκτός όμως από ένα διαφορετικό κλασικό cocktail με βάση το τσίπουρο, στο Λοκάλι μπορείτε να πιείτε κι άλλα άψογα όπως το negroni on tap με τζιν, γλυκό βερμούτ, bitter, καλοκαιρινά φρούτα και μπαχαρικά, το Jalisco Xpress με τεκίλα, κόλιανδρο, αγαύη, τσίλι, μοσχολέμονο ή το purple rain με angostura, μοσχολέμονο, μπύρα IPA, ginger ale και φραγκοστάφυλο. Το Λοκάλι θα αλλάζει το φαγητό και το ποτό ανά τρεις με τέσσερις μήνες ώστε να ακολουθεί την εποχικότητα των υλικών. Έχει και γλυκά, παλιακά και γνώριμα, όπως η πάστα ποντικάκι, η πορτοκαλόπιτα του και η ψητή κρέμα τριαντάφυλλο.
Η νέα άφιξη εξόδου της Αθήνας ανοίγει από τις 10:00 και κλείνει στις 3:00 καθημερινά, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο μένει ανοιχτή μέχρι τις 3:30. Στα συν, η κουζίνα του λειτουργεί μέχρι τη 1:00 κάθε Δευτέρα,Τρίτη και Τετάρτη, μέχρι τη 1:30 κάθε Πέμπτη,Παρασκευη και Σαββατο. Οι τιμές στο φαγητό ξεκινούν από 5 και φτάνουν τα 13 ευρώ, τα cocktail κοστίζουν από 9 έως 10 ευρώ, τα αποστάγματα από 4 έως 14,50 ευρώ.