Ο λόγος για το jackfruit ή αλλιώς, στα ελληνικά, αρτόκαρπος, το οποίο εδώ και μερικά χρόνια έχει γίνει τάση στη χορτοφαγική κουζίνα, μιας και πρόκειται για ένα καταπληκτικό υποκατάστατο κρέατος, που έχει γεύση…χοιρινού ή κοτόπουλου.
Πρόκειται για έναν καρπό δέντρου που φυτρώνει σε μέρη τροπικά, όπως στην Ινδία και γενικότερα στη νότια Ασία. Είναι μεγάλο (μπορεί να ζυγίζει μέχρι και 45 κιλά), οβάλ σχήματος, πρασινουκαφέ χρώματος με υφή πατάτας. Είναι, επίσης, το εθνικό φρούτο του Bangladesh.
Παρόλο που έχει αρκετή πρωτεϊνη, παρόλα αυτά δεν έχει τόση όσο άλλα υποκαταστακτα κρέατος. Για παράδειγμα, μισό φλιτζάνι jackfruit έχει κάτω από τρία γραμμάρια πρωτεϊνης, ενώ η ίδια ποσότητα tofu και tempeh έχoyn 21 γραμμάρια και 15 γραμμάρια πρωτεϊνης, αντίστοιχα. Ωστόσο, το φρούτο αυτό έχει αρκετά γραμμάρια φυτικών ινών και βιταμίνη Β, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι σε χορταίνει και ενεργοποιεί το μεταβολισμό και συμβάλει στην υγεία του αίματος και της καρδιάς.
Γι’ αυτό, ιδανικό είναι να το συνδυάζουμε με κάτι που έχει φουλ πρωτεϊνη, όπως φασόλια, ή ψωμί ολικής άλεσης με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη.
Διαβάστε ιδέες για συνταγές στην συνέχεια του άρθρου στο LadyPapaya.com, κάνοντας κλικ εδώ.