Το Bateau Ivre είναι ποίημα του Ρεμπώ και μιλάει για ένα καράβι που παρασύρθηκε και βυθίστηκε στη θάλασσα. Ένα ποίημα που αγαπά ο Νίκος Καμόντος, o άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τη νέα, δροσερή άφιξη στην Κυψέλη και μας το υπενθυμίζει με διάφορους τρόπους. Από την επιγραφή στον χώρο, μέχρι το λογότυπο και το υπέροχο σκίτσο που είναι βασισμένο σε σχέδιο του illustrator Peter Hay και έχει τυπωθεί ακόμα και στις ποδιές.
Bateau Ivre όμως είναι και το όνομα των φημισμένων μπιστρό ανά τον κόσμο που έχουν αγαπηθεί από πολλούς λάτρεις του νόστιμου φαγητού και της χαλαρής ατμόσφαιρας, στο πέρασμα των χρόνων. Ένα από αυτά, και το αγαπημένο του Νίκου, βρίσκεται στο Κρόιτσμπεργκ στο Βερολίνο και αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του δικού του μικρού μπιστρό στην Αθήνα, που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του τη Δευτέρα του Πάσχα, μαζί με το γενικό άνοιγμα της εστίασης μετά το τελευταίο λοκντάουν.
Στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, όσο κοντά και όσο μακριά χρειάζεται από την πιο πολύβουη Φωκίωνος Νέγρη, δημιουργείται μία νέα κατάσταση για όσους θέλουν να απολαύσουν το φαγητό και το ποτό τους όλη μέρα χωρίς άγχος και φασαρία. Ο Νίκος ήρθε να ζήσει στην Κυψέλη πριν από δύο χρόνια και από τότε είχε βάλει στο μυαλό του να βρει έναν τέτοιο χώρο και όταν τον βρήκε, άρπαξε την ευκαιρία. Ακριβώς δίπλα του βρίσκεται Ο Χαρταετός, ένα χρωματιστό μαγαζί με χειροποίητα ρούχα και αξεσουάρ, στο νούμερο 13 το Παπιγιόν Project φέρνει έναν κήπο μέσα στο αστικό τοπίο, ενώ ακούγεται ότι ένα γνωστό και αγαπημένο εστιατόριο της Αθήνας θα ανοίξει το αδερφάκι του απέναντι. Είναι μια γειτονιά πολύχρωμη, φωτεινή και γεμάτη πράσινο που σου ανοίγει τη διάθεση αλλά και την όρεξη.
Κάτω από έναν τεράστιο πλάτανο, στα λίγα τραπεζάκια και τους πάγκους του Bateau Ivre, μπορεί κάποιος να επιλέξει ανάμεσα από πιάτα που μπορούν να συνοδεύσουν από έναν πρωινό καφέ, μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί, μέχρι ένα κοκτέιλ ή ένα ποτό. «Ψάξαμε πολύ το θέμα των προμηθευτών με τα παιδιά που δουλεύουμε μαζί για να είναι τα υλικά μας ποιοτικά και ελπίζουμε ότι θα αγαπήσετε τις προτάσεις μας», μας λέει ο Νίκος. Τα «παιδιά» που δουλεύουν μαζί είναι γνώριμες φυσιογνωμίες από πολλά μαγαζιά και έμπειροι οικοδεσπότες. Η Μάρθα έχει περάσει από την Cantina Bella και τον Θεσσαλό, ο Ζαχαρίας από το Tiki Athens, το Pop και το Baba Au Rum και ο Ηλίας από το Τρανζίστορ, το Κλουβί και το Lotte.
Ο μικρός εσωτερικός χώρος δημιουργεί αυτή την αίσθηση της οικειότητας που σε κάνει να νιώθεις ότι μπορεί να γίνει το δικό σου στέκι και που όταν με το καλό τελειώσουν οι περιορισμοί της πανδημίας θα αξιοποιηθεί όπως του αξίζει. «Οκτώ μήνες το ετοιμάζαμε. Κάναμε λάθη στην αρχή, τα γκρεμίσαμε, τα ξαναφτιάξαμε, ξαναβάψαμε, βάλαμε πλακάκια, θέλαμε να είναι όλα σωστά. Όταν ανακοίνωσαν ότι ανοίγει η εστίαση είχαμε μόλις λίγες μέρες να βρούμε τραπέζια και καρέκλες γιατί όλοι οι προμηθευτές είχαν ξεπουλήσει. Ανοίξαμε με δύο τραπέζια τις πρώτες μέρες αλλά ευτυχώς τα πράγματα μετά πήγαν μια χαρά» τονίζει ο Νίκος που τώρα χαίρεται να βλέπει κόσμο να απολαμβάνει την παρεΐστικη ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στον πεζόδρομο.
Το μενού έχει κάτι για κάθε ώρα της ημέρας και ο Νίκος μαζί με τη Μάρθα που είχαν δουλέψει και στο παρελθόν μαζί, είχαν στο μυαλό τους ακριβώς τι ήθελαν να κάνουν. Σπιτικές λεμονάδες με τζίντζερ, καφές, Κρητική τσικουδιά, τσίπουρο και ούζο, προτάσεις σε κρασί από το Οινοποιείο Βρυώνη και τη Μεσημβρία Οινοποιητική του Γιάννη Παρασκευόπουλου, αρκετές επιλογές σε μπύρες με γνωστές ετικέτες αλλά και από το μικροζυθοποιείο Noctua ενώ από τον κατάλογο των κοκτέιλ αυτό που έχει γίνει ήδη ανάρπαστο και φτιάχνεται με φρέσκες φράουλες είναι το Frozen Strawberry Daiquiri.
Στις πιο γευστικές προτάσεις, η παραλλαγή του Croque Monsieur με σάλτσα ντομάτας, κρέμα γάλακτος, γραβιέρα και αυγό μπορεί να σερβιριστεί και με μπέικον για τους μερακλήδες. Το σεβίτσε είναι μαριναρισμένο σε λεμόνι, πορτοκάλι, lime και μανταρίνι. Τα αυγά μπουγιουρντί έχουν και αυτά δύο εκδοχές, με λουκάνικο σκορδάτο Τήνου ή χωρίς.
Υπάρχουν δύο δροσερές σαλάτες, μπρουσκέτα και ένα πιάτο τυριών στο οποίο μπορούν να προστεθούν λουκάνικο και λούζα Τήνου και στα κυρίως πιάτα οι επιλογές είναι άκρως γευστικές. Το καραμελωμένο κοτόπουλο μπούτι και φτερούγες με τζίντζερ, σκόρδο, μέλι και σουσάμι, σου αφήνει μια ανάλαφρη γλυκάδα στο στόμα. Τα κεφτεδάκια φούρνου με κύμινο σε κόκκινη πικάντικη σάλτσα με κρασί, τορτίγιας και γιαούρτι, θυμίζουν τα αγαπημένα μας σουτζουκάκια και η χοιρινή πανσέτα με γλυκοκαυτερή κρούστα πολύχρωμου πιπεριού και κόλιανδρου μοσχομυρίζει από τα μυρωδικά της και τη μαρινάδα της από μουστάρδα, σόγια, μπαλσάμικο και τζίντζερ. Και βέβαια, κάθε μέρα υπάρχει και διαφορετικό γλυκό, ανάλογα με την εποχή.
Όποια ώρα και αν έρθει πεινασμένος κάποιος στο Bateau Ivre, θα βρει κάτι που θα τον αποζημιώσει αρκεί να το κάνει μετά τις 9 το πρωί και πριν τις 12 το βράδυ γιατί ακόμα και αν διευρυνθεί το νυχτερινό ωράριο, το μαγαζί θα διατηρήσει ένα πιο ήρεμο στυλ, απευθυνόμενο σε όσους αναζητούν μια δροσερή, εναλλακτική γωνιά στην Αθήνα για να πουν τα νέα τους κάτω από το ανάλαφρο θρόισμα των φύλλων και να ξεχάσουν ότι βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.