Απύρι είναι το θειάφι, το κατάλοιπο της τέφρας των ηφαιστείων, αλλά στην πόλη του Ηρακλείου, στον πεζόδρομο Καγιαμπή, θα συναντήσετε ένα διαφορετικό απύρι. Το Apiri, είναι αγαπημένος προορισμός για όσους θέλουν να γευτούν την σύγχρονη ελληνική κουζίνα, αλλά και να απολαύσουν signature cocktails με βάση παλαιωμένα αποστάγματα.
Ο σεφ του, Στέφανος Λαυρενίδης, αφού περιπλανήθηκε σε μεγάλα εστιατόρια της Ευρώπης, όπως το Fat Duck στο
Λονδίνο και το Kadeau στη Κοπεγχάγη, αλλά και σε εστιατόρια πολυτελών ξενοδοχείων της Κρήτης, αποφάσισε να γυρίσει στην πόλη όπου μεγάλωσε και να προσαρμόσει όλα όσα έμαθε, στην κουζίνα του Apiri, επανερμηνεύοντας παράλληλα την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, προσδίδοντάς τους μια πιο σύγχρονη ματιά. Το όραμα του είναι το Apiri να λειτουργήσει ως ένας χώρος που θα προσφέρει σε όσους περνούν την πόρτα του, μια εμπειρία γεύσης, δημιουργίας και ανταλλαγής ιδεών 360 μοιρών.
Ένας σύγχρονος χώρος, με ανοιχτή κουζίνα και ανεπιτήδευτη απλότητα γίνεται ο καλύτερος καμβάς για να φιλοξενήσει τις δημιουργίες που φτάνουν στα τραπέζια των θαμώνων. Κρύα πιάτα, πίτες, φαγητά φούρνου, σχάρας και κατσαρόλας, με επιλεγμένα, φρέσκα υλικά από όλη την Ελλάδα, αλλά και πιάτα εμπνευσμένα από την κρητική γαστρονομία, όπως το κοκκινιστό ζυγούρι, φτιάχνουν ένα μενού, ενδεικτικό του ελληνικού comfort food. Το Apiri βέβαια, είναι ένας ζωντανός οργανισμός και σαν τέτοιος δεν μένει στάσιμος, αλλά εξελίσσεται, ανανεώνοντας τακτικά τα πιάτα του, ανάλογα με την εποχικότητα των υλικών.
Μοσχαρίσιο κότσι, με σάλτσα κόκκινου κρασιού και δίκοκκο σιτάρι, καπνιστό λαβράκι με φύκια, αχινό και ταράμα, αλλά και χορτόπιτα στα κάρβουνα, με χαρούπι και γαλομυζήθρα, είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που μπορείτε να απολαύσετε αυτήν την εποχή στο Apiri. Εκτός από τα εκλεκτά πιάτα όμως, το Apiri, διαθέτει και έναν μοναδικό κατάλογο με signature cocktails. Έχοντας ως βάση τα παλαιωμένα αποστάγματα, τόσο ξένα (μπέρμπον, τζιν, ρούμι, βότκα κ.ά), όσο και ελληνικά (τσιίπουρο, ούζο κ.ά.), αποτελούν ιδανική επιλογή για να συνοδεύσετε τα πιάτα που θα επιλέξετε. Φυσικά μπορείτε να τα γευτείτε και ξεχωριστά, αν επιλέξετε να καθίσετε στο ιδιαίτερο χειροποίητο μπαρ του Apiri.
Κεντρικό ρόλο στην φιλοσοφία και τον κατάλογο του εστιατορίου έχιε φυσικά το κρασί. Ερυθρά, λευκά, ροζέ, αλλά και “πορτοκαλί” από όλη την Ελλάδα, είναι στ διάθεσή σας για να διαλέξετε εκείνο που θα συνοδεύσει καλύτερα το γεύμα σας. Τα κρασία είναι αποκλειστικά από ελληνικές ποικιλίες, ενώ ο κορμός της κάβας αποτελείται από κρασιά βιολογικής καλλιέργειας. Εκτός από τα κρασιά όμως, στον κατάλογο θα δείτε και εξαιρετικά ελληνικά αποστάγματα, όπως τσικουδιά, παλαιωμένα τσίπουρα και μεγάλη ποικιλία σε ούζο.
Επειδή ζούμε στην εποχή της εικόνας, στο Apiri κάθε διακοσμητική λεπτομέρεια είναι αποτέλεσμα σκέψης και δουλειάς, έτσι ώστε να ταιριάζει με την μίνιμαλ, αλλά γεμάτη γεύση του φαγητού που σερβίρει. Τα κεραμικά πιάτα που αναδεικνύουν και ολοκληρώνουν την εικόνα του φαγητού, είναι χειροποίητα και δημιουργήθηκαν κατόπιν ειδικής παραγγελίας από ένα σύγχρονο εργαστήρι κεραμικής της πόλης.
Στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης του Ηρακλείου, στη γωνία που σχηματίζουν οι πεζόδρομοι Καγιαμπή και Αγίων Δέκα, μόλις λίγα μέτρα από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μηνά, βρίσκεται η νέα αγαπημένη συνήθεια των Ηρακλειωτών. Αν πάλι είστε περαστικοί από την πόλη, τότε χαθείτε στα δαιδαλώδη στενά του κέντρου της και σίγουρα ο δρόμος θα σας βγάλει στο Apiri, που θα σας κάνει να θέλετε να την επισκεφτείτε ξανά, πολύ πιο σύντομα απ’ όσο υπολογίζατε.