Με σήμα μια κόκκινη πιπεριά και τον ευφάνταστο τίτλο Hotntroulis, το ομώνυμο site σε ξεναγεί σε έναν κόσμο από παρεΐστικα γευστικά ταξίδια, στον κόσμο που έστησαν ο Κώστας Σωτηρίου και ο Γιάννης Ρούσσος πριν από περίπου ένα χρόνο. Μετά από 30 χρόνια συνεργασίας στο χώρο της ηχοληψίας, ο Κώστας πήρε δίπλωμα μαγειρικής και μαζί με τον Γιάννη που αγαπάει εξίσου το καλό φαγητό αποφάσισαν να μοιραστούν την εμπειρία τους με όποιον ενδιαφέρεται να μυηθεί. Το μότο τους είναι «Να τρως από ανάγκη είναι συνήθεια. Να τρως έξυπνα είναι τέχνη».
«Πάντα στη δουλειά το παρατσούκλι του Γιάννη ήταν χοντρούλης (εμένα με φώναζαν απλά χοντρέ)» λέει ο Κώστας Σωτηρίου, ο μάγειρας του εγχειρήματος. «Κι επειδή πάντα μας παρακαλούσαν να τους μαγειρέψουμε, κάποια στιγμή αποφασίσαμε να τους κάνουμε το χατίρι. Για την πρώτη εκδήλωση επιλέξαμε το μαγαζί ενός φίλου που ξέρει να φτιάχνει μπύρα, καλέσαμε το δάσκαλο μαγειρικής μου να φτιάξει μεζεδάκια και φτιάξαμε ένα event στο facebook. Και έγινε ένας χαμός, ενώ περιμέναμε μερικούς φίλους ήρθαν 80 άτομα συν άλλοι τόσοι στο τηλέφωνο. Μετά την επιτυχία του event αποφασίσαμε να εμφιαλώσουμε τη μπίρα, βάλαμε ετικέτες με τα ονόματα του καθενός και τους καλέσαμε να έρθουν να τις πάρουν. Στη δεύτερη εκδήλωση μαζεύτηκαν άλλοι τόσοι. Τότε αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι κάτι πήγαινε πολύ καλά. Οργανώσαμε μια βραδιά με χειροποίητα λουκάνικα και τσίπουρα που πήγε ακόμα πιο καλά. Σιγά σιγά κάναμε κι άλλες εκδηλώσεις και φτάσαμε στο σημείο να μας παίρνουν τηλέφωνο για private dining και εταιρικές εκδηλώσεις. Σε αυτή τη φάση είμαστε και τώρα. Η τελευταία εκδήλωση που κάναμε ήταν το κουτούκι του χοντρού, σε μια ταβέρνα στα Πατήσια με σούβλες, κοκορέτσια και προβατίνες».
Και πώς από ηχολήπτες κατέληξαν σε partners in crime στο hontroulis; «Ο Κώστας είναι ο μάγειρας και εγώ ο κονφερασιέ των εκδηλώσεων. Μου εξηγεί το concept της εκδήλωσης και εγώ πρέπει να ψάξω το χώρο, τον τρόπο, τη συμφωνία με τους ανθρώπους του χώρου και το πώς τελικά θα περάσουν όλοι καλά. Όλο αυτό δεν το κάνουμε για το κέρδος. Μας ενδιαφέρει να περνάμε καλά και να δίνουμε χαρά στον κόσμο σε τέτοιες εποχές. Η μεγαλύτερη μας ικανοποίηση είναι ότι όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που γνωρίσαμε μέσω των social media ήρθαν στις εκδηλώσεις και γνωρίστηκαν μεταξύ τους, ο online κόσμος έγινε τρισδιάστατος. Αντί να chatάρουν στο facebook,τα είπαν από κοντά και έγιναν παρέες. Μια σκέψη που έχουμε είναι σε κάποια επόμενη εκδήλωση να υπάρχει ένα reception desk στο οποίο να αφήνεις το κινητό σου και να το παίρνεις όταν φεύγεις, χωρίς να κάνεις ούτε μια ανάρτηση. Χρησιμοποιούμε τον online κόσμο, μας εξυπηρετεί αλλά όταν έρχεσαι στην εκδήλωση θέλουμε να είσαι offline, να δημιουργείς προσωπικές σχέσεις, να το πας ένα βήμα παραπέρα. Στο δίαυλο επικοινωνίας μας με τον κόσμο μας βοήθησε πολύ και η πλατφόρμα του Spoοnmate η οποία είναι σχετική με φαγητό και στην οποία προπληρώνεις τη συμμετοχή σου σε σχετικά events, ώστε να ξέρει ο διοργανωτής πόσο κόσμο να περιμένει».
«Κάτι άλλο που απολαμβάνουμε πολύ είναι να μας λέει κάποιος πώς έχει φανταστεί την εκδήλωση και εμείς να το αλλάζουμε τελείως σε κάτι που δεν είχε σκεφτεί. Η μαγειρική είναι το 20% του project, το υπόλοιπο έχει να κάνει με το ότι θα δοκιμάσουν μια εμπειρία για πρώτη φορά στη ζωή τους. Μας αρέσουν τα κόντρα πράγματα: θέλαμε να κάνουμε μια εκδήλωση με προβατίνα και μια μπάντα ροκ εν ρολ, να ταιριάξουμε πράγματα που μοιάζουν αταίριαστα μέσα στην ελληνική πραγματικότητα. Αυτό που μας ενδιαφέρει πάντα είναι να μην ξέρεις τι θα σου συμβεί όταν έρθεις, γιατί πολλές φορές δεν ξέρουμε ούτε εμείς τι θα βγει τελικά και αυτοσχεδιάζουμε. Μας ενδιαφέρει να έρθουν και μοναχικοί άνθρωποι, να γνωριστούν, να φλερτάρουν, να κάνουν matching μεταξύ τους. Αν το σκεφτείς,από αρχαιοτάτων χρόνων και απ΄τη θρησκεία και απ΄την αρχαιολογία, όλα γίνονται γύρω από ένα τραπέζι. Το τραπέζι είναι πολύ σημαντικό για μας».
«Γενικά ο μέσος όρος των Ελλήνων τρώει πολύ καλύτερα και ποιοτικότερα από πολλούς άλλους λαούς. Προσέχουμε τι τρώμε, βάζουμε απ’ όλα στο τραπέζι μας . Εγώ προσωπικά, πιστεύω πάρα πολύ στον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος και επεξεργασίας των υλικών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά «μη» στη μαγειρική. Εγώ ξέρω ότι ο παππούς μου στη Σύρο έπαιρνε το γάλα απ’ την κατσίκα, έκανε ένα πρώτο βράσιμο και το έπινε. Όλα σχετικά είναι. Οι συνταγές μεταλλάσσονται, τι πάει να πει λάθος τρόπος μαγειρέματος; Αν σου αρέσει όταν το τρως είναι σωστό, είναι η πραγματικότητα. Το μόνο στο οποίο είμαστε αντίθετοι είναι τα χημικά».
Τι σημαίνει να τρως έξυπνα; «Παίρνεις μπαγιάτικο ψωμί 2-3 ημερών που δεν το τρως. Τί μπορείς να κάνεις με αυτό το ψωμί; Το κόβεις φέτες και μετά σε μικρά τετραγωνάκια-μπουκίτσες. Τα βάζεις μέσα σε ένα μπολ, τους ρίχνεις λίγο λάδι, τα αγαπάς πολύ (σημαντικό) και του κάνεις λίγο μασάζ. Μετά τους ρίχνεις λίγο σκόρδο σε σκόνη, αλάτι και λίγη ρίγανη και το βάζεις στο φούρνο. Μετά από 15 λεπτά ανοίγεις το φούρνο και έχεις πάρα πολύ ωραία σπιτικά κρουτόνς. Παίρνεις τα κρουτόν στη δουλειά σε μια σακουλίτσα και κάνεις brunch με γραβιέρα, ραπανάκια και κανένα ντοματάκι. Απαραίτητο αξεσουάρ το καρό τραπεζομάντηλο»
hotntroulis.com