Categories: ΓΕΥΣΗ

Πού να Τσικνίσετε

Αυτή η Πέμπτη του χρόνου προσφέρει μια μοναδική συνθήκη, ικανή να σπάσει τη μονοτονία, να σμίξει τους δικούς μας σε ένα (στριμωχτό) τραπέζι, σε μια ταβέρνα, να φέρει το πιο πλατύ χαμόγελο στα χείλη των λιχούδηδων: είναι η γλύκα από το καραμελωμένο λιπάκι που φυλάει το ψαχνό και λειτουργεί σαν προθάλαμος στην απόλυτη τέρψη. 
Η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα που ακόμη και οι vegan καρβουρνιάζουν το καροτάκι τους στη σχάρα. Θεσπισμένη ημέρα γιορτής για τα ψητοπωλεία και τις ταβέρνες, που στην πλειοψηφία τους λειτουργούν από το πρωί. 

Μια συμβουλή: μη φοβηθείτε τα μικρά συνοικιακά ταβερνεία. Κάποια κουτούκια στην Κυψέλη, στα Πατήσια ή στο Γαλάτσι- που μπορεί να μην σας γεμίζουν το μάτι- αποτελούν εγγύηση. Ενδεικτικά, μερικές ταβέρνες με προσανατολισμό στο κρέας, για το ετήσιο τσίκνισμα: 

Σπανός
Οικογενειακή ταβέρνα, δεν την ξέρει πολύς κόσμος. Εξυπηρετεί κυρίως τη γειτονιά με σπιτικό φαγητό και ψητά της ώρας. Πάρτε παϊδάκια και κοκορέτσι, σαλάτες και ρωτήστε για κανένα μεζεδάκι εκτός καταλόγου ή μαγειρευτό ημέρας. Must. Περίπου 15 € το άτομο.
Αριστείδου Οικονόμου 12, Κάτω Πατήσια, τηλ.210 8327381

Μανάρας
Η κλασική ταβέρνα για την Τσικνοπέμπτη έχει είτε βαρέλια στο εσωτερικό είτε ιδιόκτητη παιδική χαρά, στο προαύλιο. Ή και τα δυο. Όσοι ασπάζεστε την θέση αυτή, πρέπει να πάτε στο Μανάρα, στις Αφίδνες. Βρίσκεται ακριβώς στο σταθμό και πρωτολειτούργησε για να εξυπηρετεί τους ταξιδιώτες. Ζωντανή μουσική, τζάκι και πολύ ωραία παϊδάκια, σπαλομπριζόλες, λουκάνικα  και μπιφτέκια στη σχάρα. Δικό τους κρασί. Περί τα 15 € το άτομο. 
Σιδηροδρομικός Σταθμός Αφιδνών, τηλ. 2295022213

Το κελάρι του γάτου
Ιδανικό για όλη την περίοδο της Αποκριάς και για μαζώξεις που δεν θα σας στοιχίσουν πολλά. Ντεκόρ με βαρέλια, γιρλάντες και στριμωχτά τραπεζάκια. Για κλασική τσίκνα, λουκάνικα, τηγανιές (προτιμήστε αυτή με το κοτόπουλο), μπριζολάκια, πανσέτες, λογιών σαλάτες και σάλτσες, τυροπιτάκια. Κρασί χύμα. Υπολογίστε 15 € το άτομο. 
Μιχ. Καραολή 69, Καισαριανή, τηλ. 2107226996 

Λαδόκολλα (ή Μπαρμπα- Μήτσος)
Στον Ασύρματο στον Άγιο Δημήτριο, κοντά στα νεκροταφεία καίει εδώ και χρόνια η γιγαντιαία ψησταριά αυτού του ταβερνείου. Προνοήστε να πάρετε τυροκαυτερή, για να την απλώσετε πάνω στο ζεστό, καψαλισμένο ψωμάκι. Δυο οι σπεσιαλιτέ: παραγγείλετε οπωσδήποτε μπιφτέκια και χοιρινή μπριζόλα.Έρχονται πάνω σε λαδόκολλα θαμμένα κάτω από ένα λόφο πατάτες τηγανητές. Δεν είναι φαγητό αξιώσεων, αλλά την κάνεις ταράτσα με 8- 10 € το άτομο. 
Ιουστινιανού 11, Άγιος Δημήτριος, τηλ. 210 9335052

Ο Καραγκιόζης
Κλασική ταβέρνα με γκαρσόνια αστραπή και πολλή βαβούρα. Τρεις λέξεις: παϊδάκι, γαρδούμπα, κεμπάπ. Ωραίο και το κοτόπουλο και το κοκορέτσι. Οι πατάτες στη γάστρα είναι από τα best seller τους. Χύμα κρασί, λουκουμάδες για το τέλος. Γύρω στα 15-20 € το άτομο. 
Τρώων 9, Περιστέρι, τηλ. 2105749586

Base Grill                                                           

Ο ναός της ποιοτικής κρεατοφαγίας. Steak house που δεν μπορεί κανείς να αντιγράψει. Ανυπέρβλητο το ταλέντο τους στο ψήσιμο και στην εξυπηρέτηση. Συκώτι που όμοιό του δεν θα βρεις, φιλέτο του χασάπη, κόντρα και μπριζολάκια. Συνοδευτικά όσα χρειάζονται, περιποιημένες σαλάτες (πάρτες αυτή με τα 200 ντοματίνια και τη μοτσαρέλα). Το πιο πιθανό είναι πως οι παραπάνω γραμμές γράφτηκαν αδίκως, καθώς για σήμερα δεν θα υπάρχει τραπέζι ούτε για δείγμα. Δοκιμάστε την τύχη σας. Περί τα 30 € το άτομο.                

Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, τηλ. 2105757455

Ηλίας
Είναι δυο τα Στέκια του Ηλία, στον πεζόδρομο πάνω από τις γραμμές του ηλεκτρικού. Οι πελάτες του απολαμβάνουν αρνίσια παϊδάκια, μπιφτέκι στη σχάρα, μπριζόλες και τα γνωστά συνοδευτικά, πολίτικη σαλάτα, τυροκαυτερή και πατάτες. Χύμα κρασί ή ρετσίνα. Υπολογίστε περί τα 15 € το άτομο. 
Επταχάλκου 5, Θησείο, τηλ. 2103458052/ Θεσσαλονίκης 7, τηλ. 2103422407

Τεφαρίκι
Για καλοφαγάδες, με όρεξη  που θα τους κάνει να πάρουν το όχημα και να οδηγήσουν μέχρι το Kορωπί. Η τοποθεσία όπως και το γεγονός ότι πρόκειται για επέκταση καντίνας, δεν θα σας γεμίζουν το μάτι. Κακώς. Πρόκειται για κρεοφαγία με άποψη. Λένε όχι στη χωριάτικη και στο τζατζίκι, αλλά σίγουρα αυτά τα δυο δεν θα σας λείψουν εδώ. Το «πιάτο του χασάπη», μια ξύλινη πιατέλα, έρχεται με διάφορα κρεατικά, τεχνηέντως ψημένα. Κεμπάπ, πρόβειο σουβλάκι, λουκάνικο και  μοσχαρίσια κόντρα. Υπολογίστε γύρω στα 30 € το άτομο. 
Λεωφ. Βάρης- Κορωπίου 193, Κορωπί, τηλ. 2106628694

Ο Καλοφαγάς
Μονοθεματική κρεοφαγία, με λίγα αλλά καλά κρεατικά, χωρίς πολλά μεζέδια κ.λπ. Ο χώρος είναι πολύ απλός, καθαρά και περιποιημένα όλα. Το μενού έχει βασικά κρέας: σταβλίσιες μπριζόλες (το λιγότερο 400 γρ καθαρό κρέας), μοσχαρίσιο φιλέτο, T-bone, παϊδάκια αρνίσια και χοιρινή μπριζόλα. Αυτά, μαζί με τα γνωστά ορεκτικά. Συμμερίζονται την επιθυμία σου για το ψήσιμο και έχουν γρήγορη εξυπηρέτηση. Χύμα κρασί. Υπολογίστε περίπου 27 € το άτομο.
Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, Βριλήσσια, τηλ. 2108040380

Το Ρεμούτσικο
Οικογενειακή ταβέρνα που μοιάζει με σπίτι και έχει φαγητό που θα εκτιμήσει όλη η φαμίλια. Ο μπαμπάς τα καλοψημένα παϊδάκι, η μαμά το κεμπάπ, τα πιτσιρίκια το μπιφτέκι με ωραίες τηγανητές πατάτες. Λειτουργεί από το 1982, και από τότε σερβίρει απαράλλαχτο το πιπεράτο κοκορέτσι, παντσέτα, μπιφτέκι γεμιστό και πολλές νοστιμιές σχάρα και σούβλας, με τα παϊδάκια να παίρνουν τα εύσημα. Απαιτείται κράτηση. Υπολογίστε περίπου 18 ευρώ το άτομο. 
Αγίου Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος, τηλ.2109704515

Νένα Δημητρίου

Share
Published by
Νένα Δημητρίου