Στα πιάτα της Migada συναντώνται τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο και του Βάσκο ντα Γκάμα

Μιγάδα κουζίνα είναι εκείνη που βρίσκει τον τρόπο να φέρνει κοντά και στο τέλος να παντρεύει, γεύσεις από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου, δείχνοντας όμως τον ίδιο σεβασμό σε όλες. Γεύσεις που φέρουν μαζί τους πολιτισμούς, κουλτούρες και μύθους, γιατί στην Migada δεν τρως απλά… ταξιδεύεις. Μπαχαρικά από την Πολυνησία συναντώνται στο ίδιο πιάτο με μεξικάνικες τορτίγιες και κινόα από το Περού, δημιουργώντας γεύσεις που δύσκολα θα βρεις σε άλλον αθηναϊκό κατάλογο.

Φτάνοντας στον γεμάτο ζεστά χρώματα, φιλόξενο χώρο της Migada και ανοίγοντας το μενού, εκείνο που θα σου τραβήξει πρώτα το μάτι είναι το ταξίδι που κάνουν τα πιάτα. Κάνοντας τον περίπλου της Αφρικής βρίσκεσαι στο λιμάνι της Καλκούτα, περνάς από τις Μολούκες νήσους της Πολυνησίας ή αλλιώς νησιά των μπαχαρικών, αφού φημίζονται για το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλό τους και καταλήγεις στην βασιλική αυλή της Κίνας. Αυτό ήταν από τα πρώτα ταξίδια που έκαναν οι θαλασσοπόροι εξερευνητές στην προσπάθειά τους να βρουν εναλλακτικές διαδρομές για το εμπόριο των μπαχαρικών. Τελικά τα κατάφεραν και έτσι με μια επίσκεψη στα τραπέζια της Migada, θα μπορέσεις να απολαύσεις  Tabule από την Cordillera των Άλπεων, μια σαλάτα με μαϊντανό, δυόσμο, ρεβύθια, ντοματίνια, αγγούρι, φρέσκο κρεμμυδάκι και κινόα, η οποία καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στις Άνδεις και έρχεται να αντικαταστήσει το πληγούρι της κλασσικής συνταγής.

Αριστερά: Dios mio chimichanga, μια τραγανή σταρένια tortilla με κοτόπουλο μαριναρισμένο σε τεκίλα και χυμό πορτοκαλιού, κίτρινο τυρί, ντομάτα, frijoles πουρέ και sour cream. Δεξιά: Un burrito que sabe mucho y hable un poco, με κιμά, cheddar sauce, guacamole, μαρούλι, sour cream και τραγανά κομματάκια καλαμποκίσιας τορίγιας με enchilada sauce.

Η σαλάτα αυτή συνοδεύεται ιδανικά με Yoonan Pacora, ινδικά κεφτεδάκια λαχανικών με τυρί φέτα, chutney με ντομάτα και καραμελωμένα ginger, που συμπληρώνουν την απόλαυση. Yoonan στα ινδικά σημαίνει Ελλάδα και αυτή είναι μια από τις πολλές χορτοφαγικές επιλογές που σου δίνει το μενού της Migada. Μια άλλη χορτοφαγική επιλογή για να σου ανοίξει η όρεξη, είναι και το Nile Χούμους, μια μους από αρακά, κρεμμύδι, κόλιανδρο και χυμό λάιμ, συνοδευόμενο με αραβικές πιτούλες.

Το μενού υπογράφουν οι σεφ Ριχάν Σαμσουντίν και Άννα Λαγούτη, η οποία είναι και βασική συνεργάτης και έχει επιμεληθεί και το μενού του Altamira, ενός εκ των πρώτων πολυεθνικών εστιατορίων της Αθήνας. Από την μεριά της, η Migada φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο πολυεθνικό street food της πόλης και τα καταφέρνει περίφημα.

Για να μην ξεφεύγουμε από το ταξίδι μας όμως, συνεχίζουμε την γευστική περιπλάνηση στην υδρόγειο της Πραξιτέλους με ένα πιάτο που θα λαχταρούσε να φάει η προγκίπισσα Κοκατσίν, ανηψιά του Μογγόλου αυτοκράτορα Kublai Khan και προστατευόμενη του Marco Polo. Η πανέμορφη πριγκίπισσα σύμφωνα με τον μύθο, που είναι κάτι που συνοδεύει τα περισσότερα πιάτα της Migada, λάτρευε το μάνγκο και την καρύδα, άρα το Hawaiian Teriyaki με κοτόπουλο ή μοσχάρι μαριναρισμένο σε χυμό ανανά, σουσάμι, φρέσκο κρεμμύδι, sour cream, λαχανικά tandoori, σταρένιες tortillas και μια σως που παρασκευάζεται με σιρόπι αγαύης, θα γινόταν το αγαπημένο της πιάτο και μάλλον και το δικό σου. Αν πάλι θες να φας κάτι πιο τραγανό, ιδανική επιλογή είναι και το Malay chicken crispy rolls. Malay είναι οι μουσουλμάνοι Κούληδες, ινδονησιακής καταγωγής, ενώ τα μυρωδάτα αυτά ρολάκια είναι γεμιστά με κοτόπουλο, σταφίδες, πέστο δυόσμου, κίτρινο τυρί και χαλούμι. Από πάνω περιχύνονται με σως εσπεριδοειδών, ενώ σερβίρονται με χούμους από αρακά και πατάτες.

Nachos Mixto Especial: Καλαμποκίσιες τραγανές tortillas με cheddar, guacamole, sour cream και μοσχοκάρυδο.

Η Migada βρίσκεται στην αρχή της οδούς Πραξιτέλους και αυτός είναι ένας από τους λόγους που την έχουν κάνει ήδη αγαπημένη επιλογή των φανατικών του κέντρου. Είτε είσαι στο γραφείο σου και θες να παραγγείλεις να φας το μεσημεριανό σου, είτε γυρνάς από τα ποτά της Παρασκευής, τότε οι μυρωδιές που αναδύονται από την ανοιχτή κουζίνα της θα σε κάνουν σίγουρα να μπεις μέσα. Ανοιχτή από τις 12:30 το μεσημέρι, μέχρι και τις 04:00 το πρωί πολλές φορές, είναι εκεί για να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις την πείνα σου με τα γευστικά της ταξίδια.

Και αφού ξαναπιάσαμε τα ταξίδια, ας συνεχίσουμε την περιηγησή μας. Αυτή την φορά θα μεταφερθούμε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, εκείνη που ανακάλυψε ο Κολόμβος, ψάχνοντας τις Ινδίες. Από την θάλασσα της Καραϊβικής, μέχρι και την Γη του Πυρός, η αμερικάνικη ήπειρος έχει εκατομμύρια γεύσεις να προσφέρει, με την μεξικάνικη κουζίνα να γίνεται σιγά-σιγά, η αγαπημένη των Ελλήνων.

Νουντλς με λαχανικά.

Ένα El Burrito sonriente, με κοτόπουλο ή κιμά από μοσχάρι, μαλακή σταρένια tortilla με ρύζι, πουρέ από κόκκινα φασόλια, κίτρινο τυρί και ντομάτα ή μια χορτοφαγική Quesadilla que Viaja, με guacamole, κίτρινο τυρί, σταρένια tortilla, σερβιρισμένη με σαλάτα Naranjas de la Reina (πράσινη λόλα, ρόκα, σέλερι, μαύρες σταφίδες, σουσάμι, λιαστές ντομάτες και ντρέσινγκ από χυμό προτοκαλιού) είναι η ιδανική επιλογή για να σου ανοίξει η όρεξη.

Αν πάλι είσαι από εκείνους που δεν μπορούν να αποχωριστούν το κρέας, τότε η Γη του Πυρός θα γίνει ο αγαπημένος σου προορισμός και δεν θα χρειαστεί να μπεις σε αεροπλάνο για να τον βρεις. Αρκεί μια επίσκεψη στο μενού της Migada. Ταλιάτα (λεπτές φέτες από κόντρα μοσχάρι) ή φιλέτο μοσχάρι με sauce από δαμάσκηνα και gojii berries, θα ταξιδέψουν τον ουρανίσκο σου στην νοτιότερη γωνιά του Αμερικανικής ηπείρου.

Ο ορισμός ίσως, της μιγάδας κουζίνας είναι τα bowls. Ένα βαθύ πιάτο στο οποίο μπαίνουν γεύσεις από όλους αυτούς τους πολιτισμούς, σε φαινομενικά ετερόκλητα στοιχεία, τα οποία όμως έχουν συνδυαστεί με τέτοιον τρόπο που καταφέρνουν και δένουν αρμονικά μεταξύ τους, ενώ παράλληλα  είναι και μια επιλογή που σε αφήνει να γεύεσαι ταυτόχρονα πάρα πολλά διαφορετικά πράγματα. Κάθε bowl στην Migada έχει και ένα όνομα εξερευνητή, οπότε μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε Χριστόφορο Κολόμβο και Βάσκο ντα Γκάμα.

Marco Polo bowl

Επειδή κάθε ταξίδι όμως, για να θεωρείται επιτυχημένο οφείλει να σου αφήνει γλυκιά γεύση, τότε το Sonoran Des(s)ert, ένας ευφάνταστος συνδυασμός cupcakes και κάκτων της μεξικάνικης ερήμου ή ένας κορμός με arabesque διακόσμηση, γεμιστός με κρέμα από γιαούρτι και λεμόνι και γαρνιρισμένος με σιρόπι φράουλας, είναι τα πιάτα που έψαχνες.

Γλυκό από την Τζαμάικα, με δυο μαύρες σοκολάτες και ρούμι.

Στη Migada κάθε πιάτο κρύβει και έναν μύθο που περιμένει να τον ανακαλύψεις, είτε αποφασίσεις να καθίσεις να φας εκεί, είτε παραγγείλεις από το γραφείο και το σπίτι σου. Με τιμές που ξεκινούν από 3 ευρώ και δεν ξεπερνούν τα 18, αλλά και με μια δεύτερη Migada να ανοίγει μέσα στον Οκτώβρη και στην πολύβουη γειτονιά του Ψυρρή, είναι σίγουρο πως δεν θα μπορέσεις να της αντισταθείς. Το Μεξικό, η Ινδία, οι Αραβικές χώρες και η Νοτιοανατολική Ασία συνορεύουν πια στην γωνιά της Πραξιτέλους.

Migada, Πραξιτέλους 6, Αθήνα
Τηλέφωνο: +30 210 331 6488
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι