Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Spollati για όλες τις ώρες και για «χρόνια πολλά»

H βουή του κέντρου της Αθήνας τα Χριστούγεννα σε κάνει για λίγο να ξεχνάς ότι πέρασες μια ακόμη δύσκολη χρονιά. Κόσμος έρχεται και πάει μέσα στην έκσταση των γιορτών. Είναι κάποιες στιγμές που μοιάζει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Η χαλάρωση, το να βρεθείς με φίλους, το να αράξεις με τις ώρες γύρω από μια κούπα καφέ, ένα ωραίο πιάτο φαγητό, ένα καλό κρασί, ένα φινετσάτο κοκτέιλ είναι σχεδόν επιβεβλημένο. Σε μια τέτοια κατάσταση βρέθηκα και εγώ κατεβαίνοντας την Ερμού, λίγο πριν βρεθώ στο Spollati στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης. 

«Spollati» σε ελεύθερη μετάφραση από τα ιταλικά, πάει να πει «Χρόνια Πολλά». Στην αθηναϊκή όμως διάλεκτο, είναι ένα κομψό all day bar- restaurant που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Αιόλου, στο πιο κομβικό σημείο δηλαδή του κέντρου, με θέα την πλατεία Αγίας Ειρήνης. Ο όρος «all day» μάλιστα δεν είναι καθόλου υπερβολικός αφού ο Γιώργος Αμπεριάδης έχει φροντίσει το Spollati να μπορεί να σε υποδεχτεί όλες τις ώρες της ημέρας και μέχρι αργά το βράδυ.

Ο «βιομηχανικός» χώρος του, επιμελημένος από την Ιωάννα Σιδηρά, με τα μεγάλα ξύλινα μοναστηριακά τραπέζια στο ισόγειο και τα τραπεζάκια στο πατάρι. Το πάτωμα είναι μαρμάρινο και παραπέμπει σε αυτό των παλιών υφασματάδικων της γειτονίας. Το ξύλο κυριαρχεί με αποτέλεσμα το μαγαζί να είναι μια ζεστή φωλιά που σε «προστατεύει» από την αντάρα της πλατείας. 

Η ώρα περνάει, η όρεξη ανοίγει και ο κατάλογος του φαγητού φτάνει στο τραπέζι. Ο σεφ Τόλης Κράβαρης έχει διαμορφώσει ένα «πειραγμένο» μενού, βασισμένο σε ελληνικές γεύσεις και παραδοσιακά προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο, η φέτα τυλίγεται σε φύλλο με μέλι λεβάντας και μαυροκούκι ενώ δίπλα στα νιόκι πατάτας με ραγού μοσχαρίσιου κιμά, φιγουράρουν τα λιγκουίνι με γαρίδες, φινόκιο, ούζο και σάλτσα τομάτας και το πρωτότυπο «τραχανότο» με άγρια μανιτάρια και γραβιέρα ή με μασκαρπόνε σερβιρισμένο με λουκάνικο σχάρας. Φυσικά οι λάτρεις της διεθνούς κουζίνας δε μένουν ούτε αυτοί ανικανοποίητοι με νούντλς ρυζιού και πολλές επιλογές για μπέργκερ.

Τραχανώτο με λουκάνικο.

Σαλάτα σπανάκι


Μπέργκερ

Όλα αυτά «κατεβαίνουν» πιο εύκολα με ένα ποτήρι κρασί (δοκιμάστε το μπορντό κόκκινης απόχρωσης) που μπορεί με τη σειρά του να δώσει τη θέση του σε κάποιο από τα ποτά – με πολλές σπάνιες φίρμες από ούζο μέχρι malt ουίσκι- ή cocktail. Αν και ο mixologist δεν πρόκειται να αποκαλύψει τις συνταγές του, μιας που αυτές είναι μυστικές, είναι παραπάνω από πρόθυμος να ικανοποιήσει όλα τα γούστα και να ανταποκριθεί στις ειδικές «παραγγελιές».

Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται το κεφάλαιο μουσική. Τα Σαββατοκύριακα ραδιοφωνικοί παραγωγοί του en lefko και του pepper, μεταξύ των οποίων ο Πάνος Σουρούνης, ο Γιάννης Καστανάκης, ο Σάκης Τσιτομενέας, παίρνουν την θέση τους στα decks και οργανώνουν τα δικά τους πάρτι που κρατάνε μέχρι το πρωί.

Spollati, Αιόλου 27Α, 21 5551 3004

Σταύρος Διοσκουρίδης

Ο Σταύρος Διοσκουρίδης γεννήθηκε το Μάιο του 1983 στην Αθήνα. Παράλληλα με τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες ξεκίνησε και την ενασχόληση του με τη δημοσιογραφία. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Popaganda. Επίσης από το 2008 «διατηρεί» την εκπομπή Λατέρνατιβ μαζί με τον Παναγιώτη Μένεγο (08.00-10.00, Εν Λευκώ 87.7) .

Share
Published by
Σταύρος Διοσκουρίδης