Πότε μπορούμε να πούμε ότι ένα εστιατόριο είναι “fun”; Νομίζω πώς στέκει σαν όρος όταν δίνεις σημασία στη μουσική του γιατί κάτι έχει να πει και δεν λειτουργεί απλώς σαν χαλί.
Κι όταν σερβίρει φαγητό που σε προδιαθέτει να δεις και τι έχει να σου προτείνει σε ποτό. Σίγουρα πρόκειται για έναν χώρο που δεν έχει τίποτα το στημένο, δεν αρέσκεται σε επισημότητες ούτε σκέφτεσαι τι θα φορέσεις για να τον επισκεφθείς, σου δημιουργεί την αίσθηση της πραγματικής άνεσης.
Ένα fun restaurant πρέπει να έχει πολυεπίπεδες προτάσεις χωρίς αυστηρά στησίματα, πιάτα με αψάδα στη σύλληψη και γιατί όχι και στη γεύση. Οφείλει να δίνει κάτι άλλο στη νύχτα όσων των επισκέπτονται, να είναι μια εντελής εμπειρία εξόδου με όλα τα συστατικά του σωστά και θελκτικά.
Αν μη τι άλλο, ένα fun restaurant φτιάχνεται για σε κάνει να νιώθεις ότι τρως στο απόλυτο place to be.
Δεν έχουμε πολλά τέτοια εστιατόρια στην Αθήνα. Μόλις όμως δημιουργήθηκε ένα, σε έναν χώρο με πολλά πρόσωπα που δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις.
To six d.o.g.s ζωντάνεψε τα στενά του κέντρου μια ανάσα πριν το σημείο της Αθήνας που αγγίζει το Μοναστηράκι, που έκανε την Αβραμιώτου προορισμό για τους clubbers, τους cool, για όσους αποζητούν τα εναλλακτικά events και όσους ψάχνουν το κάτι άλλο στο κέντρο. Αλλά αυτά είναι γνωστά. Το νέο για τον πιο δραστήριο πολυχώρο και την πόλη είναι πως λίγο πριν κλείσει τα 11 του χρόνια ανανεώνει το προφίλ του στο all day bar- εστιατορικό κομμάτι του που έκανε πρεμιέρα πριν από περίπου έναν χρόνο. Και το απογείωσε επιλέγοντας μια κουζίνα που είναι πληθωρική, πολύχρωμη, που απαιτεί φρέσκα υλικά, που με φαινομενικά αταίριαστους συνδυασμούς πετυχαίνει την απόλυτη γευστική ισορροπία.
Οι αδερφές Φωτεινή και Γιασμίν είναι δύο γυναίκες που στα πέντε χρόνια που σερβίρουν αυθεντικό thai στην Αθήνα διαπίστωσαν ότι τα «βαφτιστικά» ονόματά τους είναι δυσπρόφερτα για εμάς, γι’ αυτό και μας συστήνονται έτσι. Η Φωτεινή έχει τον ρόλο της head chef, όλες οι συνταγές είναι δικές της. Μαζί με τη φίλη τους Τζάκι μαγειρεύουν δίνοντας προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, επιλέγουν συγκεκριμένα σπιτικά τόφου και μπαμπού για τα πιάτα τους, δεν ακούνε για άλλον βασιλικό πέρα από αυτόν της πατρίδας τους, κι αν δεν είστε συνηθισμένοι καλό θα ήταν να προσέξετε πόσο καυτερό θα ζητήσετε το πιάτο σας, δεν αστειεύονται.
Αυτή είναι με λίγα λόγια η νέα ομάδα που ηγείται της κουζίνας του six d.o.g.s προσφέροντας παραδοσιακό ταϊλανδέζικο φαγητό και μερικές δικές τους προσθήκες σε αυτό.
Οι πορωμένοι foodies ίσως τις γνωρίζετε ήδη από το Dara Thai Restaurant, το εστιατόριο-κρυφό διαμάντι που ονομάστηκε έτσι έπειτα από τη συμβουλή ενός μοναχού να έχει το μαγαζί όνομά από “D”, για καλή ενέργεια.
Dara λοιπόν σημαίνει αστέρι κι ήταν το νόστιμο μυστικό στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου που όσοι λίγοι γνώριζαν το αγάπησαν φανατικά, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για το πιο αυθεντικό και τίμιο του είδους στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Παναγιώτης Πιλαφάς που μαζί με τον Κωνσταντίνο Δαγριτζίκο αποφάσισαν να φέρουν αυτές τις αχώριστες μαγείρισσες στο κέντρο, τη στιγμή που και οι ίδιες σκέφτονταν να μετακομίσουν.
Ας δούμε όμως τι καλό θα φάτε: Στα ορεκτικά θα βρείτε rolls όπως τα Dara Fresh με γλυκό χοιρινό λουκάνικο, κοτόπουλο, τόφου, καρότο, αγγούρι, τσίλι και φρέσκα κρεμμυδάκια τυλιγμένα σε λεπτό ρολό ομελέτας, σαν τα Dara Summer με φρέσκα κρεμμυδάκια, τσίλι, καρότο και αγγούρι μέσα σε φύλλο ρυζιού και tamarind sauce δύο signature πιάτα (από τα πολλά) για δυναμικό ξεκίνημα. Όπως τα παραπάνω πρώτα, έτσι και τα περισσότερα πιάτα του καταλόγου μπορούν να προσφερθούν σε vegeterian/vegan εκδοχή, με τόφου, tempeh (σόγιας ή ρεβυθιού) ή seitan αντί κρέατος. όπως και τα περισσότερα πιάτα του καταλόγου.
Από γεύσεις που περνιούνται σε καλαμάκια, τα Satay Kai αφαιρούν από το κοτόπουλο από τη βαρετή του φήμη ενώ τα Tao Hoo Thod θα σας κάνουν να δείτε με άλλο μάτι το τόφου, πρόκειται για μία από τις πιο απολαυστικές τηγανητές μπουκιές του μενού που θα βουτήξετε σε sweet chili και peanut sauce.
Η κουζίνα της Ταϊλάνδης ξέρει πώς να χαρίζει πραγματικό ενδιαφέρον στις σαλάτες, γι’ αυτό χρειάζεστε οπωσδήποτε μία στο τραπέζι. Δοκιμάστε τη δροσερή και τραγανή Som Tam και μην φοβηθείτε να την μπλέξετε με μια γερή κουταλιά sticky ρυζιού, το πάντρεμα θα σας ανταμείψει.
Αν θέλετε τη σούπα σας ελαφρώς κρεμώδη επιλέξτε την κόκκινη Tom Yum με μανιτάρια, κρεμμύδια, φρέσκα κρεμμυδάκια, galangal, κόλιανδρο, lemongrass, φύλλα καφίρ λάιμ, λάιμ και κρέμα γάλακτος. Αν την προτιμάτε πιο ρευστή, επιλέξτε τη λευκή Tom Kha.
Απευθύνομαι για λίγο στους μυημένους: Σκεφτείτε πως η κλασική αξία του Phad Thai δεν σερβίρεται απλά με κομματάκια ομελέτας αλλά μέσα σε ένα λεπτό ρολό ομελέτας, με ένα twist που ενθουσιάζει και μόνο με την όψη. Στα noodles που σίγουρα θα δοκιμάσετε θα βρείτε και ποικιλία, ενώ το Phad King με τζίντζερ, γλυκιά πιπεριά, μαύρα μανιτάρια, κρεμμύδια, φρέσκα κρεμμυδάκια και τηγανητά κρεμμυδάκια, με τηγανητό σκόρδο, κόλιανδρο και τρεις διαφορετικές sauce είναι από τα must-eat.
Φυσικά, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ένα curry από εκείνες που ξέρουν να το φτιάχνουν καλύτερα. Για φινάλε, το γλυκό είναι ένα και δεν χρειάζεται άλλο -τηγανητή μπανάνα σε σπιτική ζύμη, σερβίρεται με γλυκιά κρέμα και σπιτικό παγωτό μηχανής.
Για τα ποτήρια σας, η ομάδα του six d.o.g.s έχει δημιουργήσει έναν κατάλογο για άψογο pairing με τα πιάτα, aperitivi και cocktails -όπως τα εκπληκτικά Thai beat και Bangkok express- ενώ θα συναντήσετε και δύο ταϊλανδέζικες μπύρες.
Όλα τα παραπάνω θα σας συμβούν καθημερινά μετά τις 19:00, πριν, το πολυπρόσωπο six d.o.g.s σερβίρει πιάτα σε brunch λογική. Σερβίρει κι έξω, στην αρχή του one of a kind κήπου του ενώ καθημερινά φιλοξενεί κι άλλον Dj.
Για να νιώσετε ακόμα πιο άνετα, στο νέο fun εστιατόριο της πόλης, δεν θα σας κοιτάξει κανείς περίεργα αν δεν χειρίζεστε επιδέξια τα chopsticks.
Στην Ταϊλάνδη τρώνε με κουτάλι και πιρούνι.