Categories: ΓΕΥΣΗ

Συνταγή για ένα sexy κοτόπουλο

Αν το κοτόπουλο έπαιζε σε παραμύθι, θα ήταν η Σταχτοπούτα. Η πιο νόστιμη από την οικογένεια των πτηνών και τόσο μα τόσο ‘’ριγμένη’’. Δε θα βρεθεί κάποιος να το στολίσει; Θα δείτε πόσους θα εντυπωσιάσει, με γοβάκια ή άνευ.

Στο θέμα μας όμως. Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες. Δεν  μαγειρευόταν πάντα ή Πέμπτη ή Κυριακή; Δεν ήταν copy paste σε κάθε ελληνικό σπίτι, ένα εβδομαδιαίο  μενού με ελάχιστες παραλλαγές ανά περιοχή; Μεταξύ μας, πολύ καλύτερα τρώγαμε τότε, παρά τώρα. Τότε μαγειρεύαμε με οδηγό την απλότητα. Τρώγαμε συνήθως ψητά κρεατάκια, στα κάρβουνα ή στον φούρνο και μάλιστα με μεγάλη ποικιλία, τόση που να μην χωράς ανάμεσα στην θεία και τον παππού για να κόψεις την μπριζόλα.

Περάσαμε μετά μια φάση Βέφας Αλεξιάδου και εκεί γύρω πρέπει να άρχισε η γαλοπούλα να μπαίνει δυναμικά πλέον στη ζωή μας  (και στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι), γιατί όλο αυτό με το ολόκληρο γεμιστό πτηνό στο κέντρο του τραπεζιού έδειχνε κάπως. Ήταν υπερπαραγωγή, ιδίως στολισμένο. Είχε τα πάντα όλα στην κοιλιά του και το γεύμα μεταμορφώνονταν σε κάτι το πολύ ιδιαίτερο, το πολύ πλούσιο, το πολύ… φίνο και a la Martha Stewart.

Το table setting ή αλλιώς το στρώσιμο / παρουσίαση του τραπεζιού, έγινε πολύ σημαντικό πράγμα. Για την οικοδέσποινα. Άντε και τις γυναίκες των καλεσμένων. Μέχρι εκεί. Μόλις έβγαιναν τα φαγητά στο τραπέζι, κανείς δεν κοίταζε τίποτα άλλο, παρά ποιο παϊδάκι θα αρπάξει πριν του το πάρουν, αν δοκίμασε απ΄ όλα και αν φτάνει να πιάσει το τζατζίκι.  Στην περίπτωση της γαλοπούλας, οι περισσότεροι κατέληγαν να τρώνε μόνο την γέμιση. Συνήθως  η οικοδέσποινα την επόμενη μέρα, την έχωνε σε καμιά πίτα, για να μην πάει τσάμπα ο κόπος. Εκεί με τυριά και μυρωδικά, η γαλοπούλα ήταν ωραιότατη.

Το κοτόπουλο ήταν λίγο του φτωχού.

‘’Κοτόπουλο Χριστουγεννιάτικα;’’. Ναι γιατί; Είναι μπας κλας μπροστά στην άσχημη γαλοπούλα; Πιο τσαχπίνα είναι μια κότα και σίγουρα πιο γευστική. Τουλάχιστον στα μπούτια! Επειδή όμως, καλώς ή κακώς, όλο και κάτι θα τσιμπήσουμε στα ρεβεγιόν ή στα οικογενειακά μαζώματα τις γιορτές, νομίζω ότι πρέπει να είναι κάτι που θα το ευχαριστηθούν όλοι. Αν το δικό σας σόι ή παρέα δεν πολυσυμπαθεί την γαλοπούλα, βάλτε μια καλτσοδέτα στο παχουλό σας κοτόπουλο. Ιδίως αν είναι αλανιάρικο. Και ετοιμάστε τους ένα γεύμα που θα γλείφουν τα δάχτυλά τους. Και ναι θα έχει και γέμιση! Και ναι, θα είναι και  Martha Stewart approved.

Sexy κοτόπουλο με κάστανα, δαμάσκηνα, κιμά και κρασί

1 μεγάλο κοτόπουλο
1 κουτάκι προβρασμένα κάστανα (περιλαμβάνει δύο σακουλάκια)
10  αποξηραμένα δαμάσκηνα
250 γρ συκωτάκια κοτόπουλου
1μιση κιλό baby πατάτες, πλυμένες καλά με τη φλούδα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 χούφτα κουκουνάρι
500 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
200 γρ γραβιέρα γλυκιά σε κύβους
5 σκελίδες σκόρδου ακαθάριστες
μια πρέζα ζάχαρη
αλάτι
ελαιόλαδο, μισή κούπα
λίγη ρίγανη, φρέσκια ή αποξηραμένη
μισή συσκευασία συμπυκνωμένου χυμού ντομάτας
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε κυβάκια
1 ξυλάκι κανέλας
5 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ποτήρι κόκκινο  ημίγλυκο κρασί
Εκτέλεση

Μην πλύνετε το κοτόπουλο. Υπάρχει ολόκληρη καμπάνια στην Αμερική που λέει και δείχνει ότι με το πλύσιμο, πετάγονται σταγονίδια παντού και η σαλμονέλα κάνει πάρτι. Αλατοπιπερώστε καλά μέσα κι έξω.

Φτιάξτε τον κιμά. Σοτάρετε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια, και μετά προσθέστε και τον κιμά. Σοτάρετε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέστε την ντομάτα  και μια πρέζα ζάχαρη. Σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμα και μετά ρίξτε τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώστε. Χαμηλώστε σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε νερό να καλύψετε τον κιμά. Αφήστε το να μαγειρευτεί μέχρι ο κιμάς να είναι έτοιμος, περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα.

Σοτάρετε καλά τα συκωτάκια σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Αφήστε τα σε απορροφητικό χαρτί.

Φτιάξτε ένα μείγμα από τον κιμά, το βούτυρο, τα συκωτάκια, τα κάστανα (όσα θέλετε, ένα σακουλάκι το θεωρώ αρκετό) και προσθέστε τα κουκουνάρια, τα δαμάσκηνα και το τυρί. Γεμίστε με αυτά το κοτόπουλο και ότι περισσέψει ρίξτε το γύρω από το κοτόπουλο στην γάστρα ή στο ταψί. Ρίξτε και τις πατατούλες και τα σκόρδα όπως είναι, γύρω γύρω. Προσθέστε ελαιόλαδο πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες. Ρίξτε και  ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Προσθέστε ενάμιση ποτήρι νερό στο ταψί ή τόσο όσο να έχει δυο δάχτυλα υγρό το ταψί μας. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 μέχρι το κοτόπουλο να ροδοψηθεί και τα κόκαλα να εμφανίζονται μέσα από το κρέας. Όση ώρα ψήνεται, φροντίστε να ρίχνετε νερό στο ταψί εφόσον πιει τα υγρά του, και κάθε ένα τέταρτο, με ένα κουτάλι, να ρίχνετε το ζουμί από το ταψί πάνω στο κοτόπουλο για να μην ξεραθεί. Μπορείτε να το στολίσετε για να δείχνει πιο γιορτινό με λίγα σποράκια ροδιού.

H Foivi Geller διατηρεί το blog donkeyandthecarrot.blogspot.gr

Foivi Geller

Share
Published by
Foivi Geller