Categories: ΓΕΥΣΗ

Μια καλά κρυμμένη αυλή στον Νέο Κόσμο σερβίρει πράσινη φάβα Κοζάνης και ποντιακό καρότο

Πίσω από μια τζαμαρία στο δρόμο της Αμβροσίου Φραντζή, ανάμεσα στις γκαραζόπορτες που διαθέτουν τα γειτονικά συνεργεία αυτοκινήτων, σε βιτρίνες μαγαζιών με ανταλλακτικά και αντιπροσωπείες μοτοσυκλετών, ένα εστιατόριο με μπόλικο χρώμα και παιχνίδια ζωγραφισμένα στο χέρι πάνω στα τραπέζια προσφέρει επιλεγμένες γεύσεις από όλη την Ελλάδα και προϊόντα ντόπιων παραγωγών σε μια καλά κρυμμένη αυλή στρωμένη με χαλίκι που καταρρίπτει το κλισέ πως η υψηλή γαστρονομία οφείλει να σερβίρεται σε μικρές δόσεις, απλησίαστες τιμές και «αποστειρωμένους» σε εμφάνιση χώρους.

Το Σαραντρίο πήρε το όνομά του τόσο από τον αριθμό στον οποίο έχει εγκατασταθεί εδώ και τρία χρόνια όσο και από το ανήσυχο και δημιουργικό τρίο που το διαχειρίζεται καθημερινά από τις 5 το απόγευμα. Ο Μανώλης, ο Παναγιώτης και ο Σπύρος νιώθουν την υποχρέωση αλλά και τη χαρά να στηρίζουν τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς, τους οποίους μάλιστα τιμούν σημειώνοντάς τους αναλυτικά στην τελευταία σελίδα του καταλόγου τους ο οποίος αλλάζει τέσσερις φορές το χρόνο προκειμένου να ανταποκρίνεται στις γεύσεις και τις πρώτες ύλες που προστάζει η κάθε εποχή.

Οι ίδιοι παράλληλα φροντίζουν να μην χρησιμοποιούν έτοιμα μείγματα στις συνταγές που βγαίνουν από την στολισμένη με αφίσες του πράκτορα 007 και του Bruce Lee κουζίνα τους, απορρίπτουν τα κατεψυγμένα προϊόντα και τον φούρνο μικροκυμάτων ενώ προσφέρουν εμφιαλωμένο κρασί στην τιμή που σε άλλα μαγαζιά κοστίζει το χύμα, φρέσκια απαστερίωτη μπύρα από την Πατραϊκή ζυθοποιία καθώς και το γλύκοπιοτο απεριτίφ του Μεσολλογίου , το ούζο Τρικενέ.

Ποντιακό καρότο με κόλιανδρο

Καβουρμάς μοσχαρίσιος Δράμας με αυγά ματιά

Σαγανάκι φούρνου με κεφαλοτύρι και γλυκό ντοματάκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακινητοποιημένα ποδήλατα, χρωματιστά μπουκάλια, χειροποίητα φωτιστικά, πλεγμένες κουρελούδες που ντύνουν τους μεγάλους πάγκους, απαραίτητες για λίγη σκιά καλαμωτές και ένας μαυροπίνακας που απασχολεί δημιουργικά τα παιδιά όταν προσπαθούν να ξεφύγουν από ένα πολύωρο κυριακάτικο τραπέζι είναι μερικά  από τα στοιχεία που στολίζουν τον καλαίσθητο χώρο του Σαραντρίο, αποπνέοντας την απαραίτητη χαλαρότητα και ξενοιασιά που απαιτεί ένα γεύμα.

Αφήνοντας πίσω τους ρυθμούς που επικρατούν στον κεντρικό δρόμο του Νέου Κόσμου ακριβώς έξω από την πόρτα τους, οι τρεις φίλοι και ιδιοκτήτες της κόβουν δυόσμο δίπλα από τα ξύλινα τραπέζια τους και  υπόσχονται να μην αφήσουν ποτέ τον ουρανίσκο μας να βαρεθεί σερβίροντας αλιάδα με φιστίκι Αιγίνης (5 ευρώ), λαδοπαξίμαδο κυθήρων (6 ευρώ), πράσινη φάβα από την Κοζάνη (5 ευρώ), ποντιακό καρότο με κόλιανδρο (5 ευρώ).

Τον μικρό αλλά γεμάτο με νόστιμες επιλογές κατάλογο συμπληρώνουν πιάτα όπως μπουγάτσα σε αρμένικη πίτα με κρεμώδη γέμιση από παλαιωμένη γραβιέρα Ίου και σύγκλινο Μάνης (6.50 ευρώ), παπαλίνα από τον κόλπο Καλλονής (5.50 ευρώ), ψαρονέφρι καπνιστό Καρδίτσας (4.50 ευρώ), καβουρμάς μοσχαρίσιος Δράμας με αυγά ματιά (7.50 ευρώ), παλαιωμένο κατσικίσιο τυρί από τα Στύρα Ευβοίας (6.50 ευρώ), πράσινη σαλάτα με ποντιακή πλεξούδα και dressing ροδάκινο (6.50 ευρώ) και ένα εξαιρετικό σαγανάκι φούρνου με κεφαλοτύρι και γλυκό ντοματάκι (6.50 ευρώ).

Σούπα φράουλας με σορμπέ ινδικής καρύδας και δυόσμο

Στο Σαραντατρίο οι μερίδες είναι αναμφίβολα χορταστικές και οι τιμές παραμένουν ευχάριστα χαμηλές. Όσον αφορά τα επιδόρπια όπως η σούπα φράουλας με σορμπέ ινδικής καρύδας και δυόσμο που ανθίζει δίπλα στα ξύλινα τραπέζια, το προφιτερόλ που κρύβει δροσερές δόσεις παγωτού βανίλια μέσα στα σου, το διόλου λιγωτικό σουφλέ σοκολάτας και το πιο παραδοσιακό γλυκό κυδώνι μπορούν να ολοκληρώσουν ιδανικά την παραγγελία σας σε μια από τις πιο όμορφες αυλές της Αθήνας.

Σαραντατρίο, Αμβροσίου Φραντζή 43, τηλ. 213026 3347
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.