Πρόσφατα μια συντάκτρια γεύσης, μιλώντας μου για τις νέες αφίξεις στην περιοχή κέντρο- απόκεντρο που ολοένα και ανεβαίνει ραγδαία τα τελευταία χρόνια ως επιλογή εξόδου κατέληξε στο ότι το «Παγκράτι έχει πάθει Ιταλία».
Κι έχει δίκιο. Μετά το Cupola που γεννήθηκε στη θέση του Cucina Povera, την chic πιτσαρία Tre sorelle και την Trattoria Italia D’ Onofrio του Μετς, η νέα άφιξη ακούει στο όνομα Santa lucia.
Ένα παραδοσιακό ναπολιτάνικο τραγούδι έδωσε το όνομά του στη νέα τρατορία της πόλης. Έπειτα από πολλά ταξίδια, στάσεις στη Ρώμη, τη Φλωρεντία, τη Νάπολη, τη Σικελία και πολλά γεύματα στη γειτονική μεσογειακή χώρα, ο Μανώλης Αναγνωστάκης, η Βασιλική Παπαθεοδώρου κι ένας ακόμα φίλος τους «που κρατάει την ανωνυμία του» θέλησαν να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους σε ένα μαγαζί και στον δρόμο της Αρχελάου τον οποίο χαρακτηρίζουν ως «ανέμελο» και στον χώρο του αριθμού 30 που τους γοήτευσε με τον τρόπο που διαχέεται το φως από τις τζαμαρίες του.
Αντιμετωπίζοντας την Ιταλία «ως ένα παράθυρο στον κόσμο» και με έμπνευση από το μεράκι, το στυλ και την ισχυρή ταυτότητα που διακρίνει τη χώρα, στην ανοιχτή κουζίνα του Santa Lucia κάτω από μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της Claudia Cardinale, ο σεφ Παρασκευάς Δημολίκας έχει δημιουργήσει μια μικρή κάρτα με πρωταγωνιστές τις σαλάτες, τα antipasti και φυσικά, τις μακαρονάδες.
Με ιταλικά προϊόντα και ελαιόλαδο από την Κίσσαμο, παραδοσιακές συνταγές μπλέκονται με νέες και σερβίρονται σε έναν χώρο που είναι τόσο λιτός όσο και η καρδιά της μεσογειακής διατροφής και της ιταλικής κουζίνας.
Με burrata, ντοματίνια Λασιθίου, κίτρινα ντοματάκια, φρέσκο βασιλικό, μία με κόκκινη ρόκα, σπανάκι, σταφίδες, φύλλα μουστάρδας, σως λευκού βαλσάμικου, ηλιόσπορο και pecorino, η datterini με κατσικίσιο τυρί, ντοματίνια, φύλλα κάππαρης Χανίων αλλά και αυτή τον κρίταμο και τη ξινομυζήθρα όσο και η ανάμεικτή με το αποξηραμένο βερίκοκο είναι μερικές από τις σαλάτες του Santa Lucia (από 7 έως 9 ευρώ) που ενώνουν με δροσερό τρόπο την Ιταλία με την Κρήτη.
Στα antipasti (από 9 έως 11 ευρώ), η αγκινάρα ψητή με grana flakes 18 μηνών, η μοσχαρίσια bresaola Πάρμας με pecorino romano 6 μηνών και αποξηραμένο σύκο μέχρι τις ψητές γαρίδες και τους μοσχιούς αποτελούν προτάσεις και συνοδεύουν ιδανικά το κρασί ή ένα aperitivo, είναι ένα ελαφρύ και ενδιαφέρον ξεκίνημα για κάθε γεύμα.
Τα κυρίως που προσφέρει η κουζίνα (από 8 έως 13 ευρώ) αποτελούνται αποκλειστικά από μακαρονάδες, από συνταγές όπως αυτή με τριμμένη φρέσκια ντομάτα και βασιλικό, παπαρδέλες με κιμά και μια αυθεντική καρμπονάρα, τα λιγκουίνι με γαρίδες ή με καλαμάρι, μαλφαντίνες με κεφτεδάκια που είναι ένα παραδοσιακό πιάτο από την Τοσκάνη, μακαρόνια με φρέσκα βοδινά μάγουλα μαγειρεμένα σε κόκκινο κρασί για πέντε ώρες, ζυμαρικά με pecorino και φρέσκο πιπέρι.
Τα επιδόρπια του Santa Lucia (από 5 έως 7 ευρώ) περιλαμβάνουν ιταλικό gelato και φυσικά συνδυάζουν την Ελλάδα με την Ιταλία αφού το σισιλιάνικο canoli προσφέρεται με φιστίκι Αιγίνης. Οι ιδιοκτήτες της νέας γευστικής άφιξης στην οδό Αρχελάου δηλώνουν πως μπορούν να τρώνε «χιλιόμετρα σπαγγέτ,ι παπαρδέλες, λιγκουίνι, μαλφαντίνες και θέλουμε πολύ να μοιραστούμε αυτά τα πιάτα με όσους πιο πολλούς μπορούμε».
Η κουζίνα του λειτουργεί καθημερινά από τις 17:30 έως τις 12:30, εκτός Σαββάτου που ανοίγει 13:30 με 1:00 και Δευτέρας που παραμένει κλειστή.