• Δύο ξεχωριστά για μένα μαγαζιά για φαγητό στη Αθήνα είναι το Αλάτσι (Βρασίδα 13, 2107210501) και ο Κούνδουρος στο Μπουρνάζι (Κύπρου 79 & Σολωμού, 2105713546). Στο Αλάτσι ο Περικλής Κοσκινάς έχει ξεκινήσει μια νέα τάση με ελληνικό σούσι- μ’ αρέσει πολύ το κριθαράκι με ροφό που φτιάχνει. Τον Κούνδουρο τον επιλέγω για τα μοναδικά παραδοσιακά κρητικά φαγητά του. Προμηθεύεται τις πρώτες ύλης που χρησιμοποιεί κατ’ ευθείαν από την Κρήτη και έχει από τα πιο βαθιά νόστιμα πιάτα που μπορείς να βρεις σε μαγαζιά με τοπικές κουζίνες.
  • Για κρέας προτείνω σίγουρα το Vezene (Βρασίδα 11, 2107232002). Έχει πολύ καλή ποιότητα στο κρέας του και οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί ξέρουν πολύ καλά πώς να το χειριστούν τεχνικά.
  • Όταν πηγαίνω έξω να φάω ψάρι, είμαι ανάμεσα σε δύο επιλογές- τον Παπαιωάννου στον Πειραιά (Ακτή Κουμουνδούρου 42, 2104225059), που έχει από τα καλύτερα τηγάνια και ετοιμάζει από τα πιο νόστιμα μπαρμπούνια, και τον Παπαδάκη στο Κολωνάκι (Βουκουρεστίου 47 και Φωκυλίδου, 210 3608621), όπου η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μαγειρεύει μόνο με φρέσκα ψάρια.
  • Το Ιταλικό Ombra στο Φάρο Ψυχικού (Ολυµπιονικών 220 & Λυκούργου, 210 6711320) έχει πολύ καλή πίτσα. Μ’ αρέσει πολύ η απλότητα του και η λεπτή ζύμη στις πίτσες του. Το μυστικό για μια καλή πίτσα, άλλωστε, είναι το πόσο απλά είναι τα υλικά και εδώ γίνεται ο ιδανικός συνδυασμός και, επιπλέον, αυτή η πίτσα έχει το τέλειο μέγεθος.
  • Για σουβλάκι, αμέσως σκέφτομαι τον Καλύβα στο Κουκάκι(Γ.Ολυμπίου 10, 2109231257). Είναι αρκετά παρείστικο το μέρος και πέρα από το σουβλάκι του, τρελαίνομαι για το μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος που το ψήνει στη σχάρα και τις μαμαδίστικες πατάτες στο φούρνο! Πρέπει να το δοκιμάσεις!
  • To Tamarind στο Μεταξουργείο είναι το αγαπημένο μου μαγαζί για έθνικ κουζίνα (Κεραμεικού 5, 2105225945). Έχει υπέροχο ταυλανδέζικο φαγητό, πιάτα με lemongrass και φύλλα lime και η αρωματική και χρωματιστή κουζίνα του πραγματικά με ταξιδεύει.
  • Στην κατηγορία των μοντέρνων εστιατορίων, σίγουρα ξεχωρίζω δυο  μέρη. Το πρώτο είναι το Θείο Τραγί στα Πετράλωνα(Κυδαντιδών 36, 2103410296). Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο bistro που έχει ανοίξει εδώ και ένα μήνα περίπου, με πολύ ωραίο περιβάλλον και καινούριες τεχνικές στο μαγείρεμα. Το δεύτερο είναι η Hytra στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφ. Συγγρού 107-109, 2103316767). Εδώ ανεβαίνει λίγο το budget, αλλά ο Νίκος Καραθάνος καταφέρνει να εξισορροπήσει την ελληνική κουζίνα με μια ιδιαίτερη γαστρονομία. Για παράδειγμα, παραγγέλνεις ένα μουσακά και όταν έρχεται το πιάτο ξαφνιάζεσαι γιατί σίγουρα δε θυμίζει μουσακά-αντί για μπεσαμέλ έχει πέτσα από γάλα και στον φέρνουν σε ένα κουτί που μυρίζει μοσχοκάρυδο, τυλιγμένο σε φύλλο ασημιού, κάτι σαν αλουμινόχαρτο,  που όμως το τρως. Αν κλείσεις τα μάτια σου, βέβαια, μυρίζει μουσακάς της γιαγιάς.
  • Για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, πάλι είμαι ανάμεσα σε δυο ωραία στέκια. Το οινομαγειρείο Ζωοδόχος Πηγή (Ιωάννου Κατσούλη 77, 2104814438) είναι ένα οικογενειακό μαγαζί, με μαμαδίστικα πιάτα και έχει τους πιο νόστιμους λαχανοντολμάδες που έχω φάει, πολύ καλή πολίτικη σαλάτα, αλλά και ένα κοκκινιστό του συγκλονισμού. Επίσης στην Παλιά Φάβα στο Φάληρο(Αχαιών 38, 2109311994), η κυρία Ντίνα φημίζεται για τα γεμιστά κολοκυθάκια της με αυγολέμονο αλλά και το βελούδινο κουρκούτι με μπακαλιάρο. Η συγκεκριμένη ταβέρνα επίσης έχει τεράστιες μερίδες- η σαλάτα που σου φέρνουν είναι σαν κήπος.
  • Από street food, προτιμώ το New York Sandwiches (Σινώπης 3, 2107778475) στον Πύργο Αθηνών όπου ο Δημήτρης Φωτόπουλος υπόσχεται ένα πολύ καλό burger. Σίγουρα διαλέγω επίσης το Falafellas (Αιόλου 51, Αθήνα, 210-3239809), παρ’ ότι  δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά όλοι μου προτείνουν ενθουσιασμένοι τα φαλάφελ της Αιόλου.

*Ο Ανδρέας Λαγός έχει επιμεληθεί το μενού στο ολοκαίνουριο It (Σκουφά 29, Κολωνάκι, 2103635773) το οποίο κάθε Κυριακή έχει ένα εξαιρετικό brunch με συνοδεία live jazz μουσικής. Το νέο του βιβλίο “Οι γεύσεις που μεγαλώσαμε” θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

www.andreaslagos.com

Φαίη Ιωαννίδου