Ένα ιδιότυπο, θεματικό εστιατόριο λειτουργεί πίσω από την Πλατεία Καραϊσκάκη και η χάρη του έχει φτάσει μέχρι τις σελίδες των New York Times και τις κάμερες του BBC. Βασισμένο σε αρχαιοελληνικές συνταγές, στα ξύλινα τραπέζια του έχουν εξυπηρετηθεί, από σερβιτόρους ντυμένους με χιτώνες, μυριάδες τουριστών και αρχαιολάγνων (ή έστω καλοφαγάδων) τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια.
Το μενού βασίζεται σε συνταγές καταγεγραμμένες στο βιβλίο Αθηναίου Δειπνοσοφισταί, σύνοψη ενός δεκαπεντάτομου έργου στο οποίο παρατίθενται σκηνές από συμπόσια που διοργάνωνε ο Ρωμαίος Λαρήνσιος. Με βάση αυτές τις μαρτυρίες, ο Χρήστος Μπάος εξηγεί γιατί στον κατάλογο του – ή γραμματείδιον εδεσμάτων όπως αναγράφεται – δεν θα βρείτε κάτι σε πατάτες τηγανητές, ντομάτα, σοκολάτα, αναψυκτικά. «Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου υλικά που δεν υπήρχαν εκείνη την εποχή. Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων ήταν πλήρης και υγιεινή, αφού βασιζόταν σε μεγάλη ποικιλία κρεατικών, φρούτων και λαχανικών. Επίσης δεν έτρωγαν την κατεργασμένη ζάχαρη του σήμερα γιατί το μέλι τους κάλυπτε γευστικά σε περίπτωση που αναζητούσαν κάτι γλυκό». Από τα χεράκια του σεφ, Ανδρέα Χαραλάμπους, προτείνει τη σαλάτα φριγαδαία (μαρούλι, μανιτάρια, κάπαρη, ψιλοκομμένο τυρί, κόκκοι παπαρούνας, λεπτές φέτες χοιρινού, τηγανισμένα κομματάκια ψωμί, λαδόξιδο και σάλτσα μουστάρδας) από ορεκτικά τον τυρό (σαγανάκι με σάλτσα από μούρα), στα κυρίως, ξεχωρίζει τις φλογίδες χοιριδίου (χοιρινά καπνιστά μπριζολάκια με μαγειρευτό λάχανο) ενώ στα επιδόρπια δεν σηκώνει κουβέντα για το υποτυρίς ( γλύκισμα με μέλι και γάλα) που ισχυρίζεται πως είναι ό,τι καλύτερο έχει δοκιμάσει ποτέ σε γλυκό τύπου πανακότα. Για να τσουγκρίσετε, το γλυκό του οινόμελο από λευκό κρασί αποτελεί εξαίρετη επιλογή. Πριν διαλέξετε οποιοδήποτε πιάτο όμως, γυρίστε στην πρώτη σελίδα του καταλόγου και συμβουλευτείτε τον οδηγό του Ιπποκράτη για τη θεωρία των διαθέσεων προκειμένου να μάθετε με ποιο τρόπο οι τροφές επηρεάζουν την υγεία και τη διάθεσή σας, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία στην οποία θα βρείτε ότι ταιριάζετε.
Ένα ακόμη παράδοξο που θα συναντήσετε είναι πως από το σερβίτσιο σας θα απουσιάζει το πιρούνι «Δεν χρησιμοποιούμε ούτε πιρούνια. Υπήρχαν, δεν είναι ότι δεν είχαν ανακαλυφτεί, αλλά δεν ήταν σκεύος που τοποθετούνταν στο τραπέζι παρά μόνο στην κουζίνα ως εργαλείο. Χρησίμευε για να κόβουν τις μερίδες, όχι για να τρώνε, γι’ αυτό το λόγο είχαν το κουτάλι που ήταν φτιαγμένο από την κόρα του ψωμιού και είτε το έτρωγαν αφού γευμάτιζαν είτε το πετούσαν. Όσο περίεργο και να μας φαίνεται σήμερα, δεν ήθελαν τίποτα τα αιχμηρό πάνω στο τραπέζι που και όσο να ναι το πιρούνι τους θύμιζε την τρίαινα του Ποσειδώνα και είχαν ένα λόγο παραπάνω να το αποφεύγουν, το ίδιο συνέβαινε και με το μαχαίρι. Δεν μου έχει παραπονεθεί κάποιος πελάτης μέχρι στιγμής, όλοι βολεύονται με το κουτάλι. Πιο εύκολο είναι ας πούμε να φας έτσι παρά με ξυλάκι, αν επιλέξεις να πας σε ένα κινέζικο εστιατόριο». Όπως λέει ο ίδιος, οι καλύτερες πελάτες του είναι οι Ρώσοι και οι Αμερικάνοι, ενώ σε πολλά από τα γκρουπ τουριστών συναντά κόσμο που γνωρίζει το μαγαζί από τα κάποτε franchise του στο Ντίσελντορφ και στη Λευκωσία.
Όση ώρα ετοιμάζουν το γεύμα σας, έχετε τη δυνατότητα να ξεναγηθείτε στο χώρο του αρχαίου συμποσίου που αποτελεί μια πριβέ αίθουσα την οποία μπορείτε να κλείσετε για εσάς και την παρέα σας σε κάποια γιορτή, σε ένα μπάτσελορ, ή απλά για ένα γεύμα πέρα από τα συνηθισμένα. Καθισμένοι περιμετρικά σε οχτώ ανάκλιντρα (αν μαζευτείτε παραπάνω υπάρχει και μεγάλο τραπέζι στο κέντρο του δωματίου) και φορώντας αρχαιοελληνικές στολές θα νιώσετε για λίγο σαν αυθεντικοί συμποσιαστές. Αν πάλι δεν θέλετε να ξεφύγετε από τον προσωπικό σας χώρο, ο Αλέξανδρος και ο Χρήστος είναι στη διάθεση σας προκειμένου να διοργανώσετε ένα λουκούλειο γεύμα στο σπίτι σας, στέλνοντάς σας πήλινα πιάτα και ποτήρια και φυσικά τα εδέσματα που θα επιλέξετε να προσφέρεται στους καλεσμένους σας. “Αρχή και ρίζα παντός αγαθού η της γάστρος ηδονή “έλεγε ο Επίκουρος. Κάτι παραπάνω θα ήξερε.
Αρχαίων Γεύσεις, Κοδράτου 22, Πλ. Καραϊσκάκη, 210 5239661