Categories: ΓΕΥΣΗ

Πλέον μπορούμε να δίνουμε ραντεβού για φαγητό και στα μουσεία της Αθήνας

Μέχρι τώρα, τα αθηναϊκά μουσεία βρίσκονταν στις λίστες των διεθνών ταξιδιωτικών οδηγών για τον πλούτο των εκθεμάτων τους. Λογικό.

Καθώς όμως το γευστικό κομμάτι του τουριστικού προϊόντος της πόλης παρουσιάζει άνοδο, η γαστρονομική σκηνή εξελίσσεται, ξεφεύγει από τα κλισέ, διευρύνει τη δημιουργικότητα και το κοινό της, δύο μουσεία της πόλης δείχνουν να αφουγκράζονται την τάση που θέλει να τρώμε σε χώρους ξεχωριστούς.

Πλέον, δεν χρειάζεται να είστε επισκέπτες στην Αθήνα για να απολαύσετε τη νόστιμη πλευρά των μουσείων της και δεν απαιτείται εισιτήριο για την είσοδο σας σε αυτά. 

Ένα καφέ μουσείου- πρότυπο

Αυτός ο χώρος εστίασης σχεδιάστηκε για να υποδεχτεί όλους όσους βρίσκονται στην Αθήνα, μόνιμα ή για λίγο. Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στο Παγκράτι, ένας ανοιχτός, αστικός κήπος -με το δικό του μικροκλίμα που κατεβάζει τη θερμοκρασία τις ζεστές μέρες ενώ παράλληλα μας απομονώνει από τον θόρυβο της πόλης- κι ένα μικρό και ζεστό καφέ με σύγχρονες και αστικές design πινελιές σχεδιασμένο από Interior Design Laboratorium φιλοδοξεί να γίνει σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της πόλης και φαίνεται ότι θα το καταφέρει. 

Αν δεν το έχετε επισκεφθεί ήδη, στους υπόλοιπους ορόφους του μουσείου θα έρθετε σε επαφή με μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές που δημιουργήθηκαν κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, ευρωπαϊκή κυρίως, με έργα που χρονολογούνται από την περίοδο 1880-1980.

Στον 1ο και 2ο όροφο του κτιρίου, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν έργα των Σεζάν, Βαν Γκογκ, Γκογκέν, Μονέ, Πικάσο, Τουλούζ-Λοτρέκ, Μπονάρ, Μπρακ, Μιρό, Καντίνσκι, Κλέε, Πόλοκ, Μπέικον κ.ά. Στον 3ο και 4ο εκτίθενται Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Μπουζιάνης, ο Τσαρούχης, ο Μόραλης, ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Τόμπρος.

Μεταξύ του ισογείου και του 1ου ορόφου του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή…

λειτουργεί ένας ανοιχτός, αστικός κήπος…

που προσφέρει πολύ νόστιμες…

και υγιεινές γευστικές προτάσεις.

Μόλις θαυμάσετε τη συλλογή, κατευθυνθείτε μεταξύ του ισογείου και 1ου ορόφου, εκεί που η σύγχρονη εκδοχή της ελληνικής κουζίνας συναντά τις τάσεις της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής και τις πιο κορυφαίες πρώτες ύλες.

Οι γεύσεις έχουν την υπογραφή του σεφ Ανδρέα Λαγού και της ομάδα του Ohh Boy Athens -που έχει ήδη δημιουργήσει έναν από τους πιο επιτυχημένους χώρους στον κοντινό δρόμο της Αρχελάου. 

Με πιάτα άκρως χορταστικά, το πλούσιο μενού συνδυάζει ελληνικές, μεσογειακές κι εποχικές πρώτες ύλες με super foods από όλο τον κόσμο και πολλή χειροποίητη δουλειά. Στις προτάσεις πρωινού θα βρείτε συνταγές με αυγά, όπως τα ποσέ με σπανάκι, πράσο, κινόα, αρωματικό γιαούρτι, αμύγδαλο και το τηγανητό αυγό με μανιτάρια, σπανάκι, πολέντα, ντοματίνια κονφί, πούδρα ελιάς και αμύγδαλο που αποτελούν δημιουργικές και εξαιρετικές προτάσεις.

Μαζί με τον ποιοτικό καφέ, τους φρέσκους χυμούς και τα smoothies, τα φρέσκα κρουασάν, τις αλμυρές τάρτες και τα εγγυημένα απολαυστικά γλυκά, σε αυτό το καφέ θα δοκιμάσετε ένα από τα πιο ωραία πρωινά/brunch της Αθήνας. 

Τα χορταστικά πιάτα του έχουν την υπογραφή του σεφ Ανδρέα Λαγού και της ομάδα του Ohh Boy Athens.

Δοκιμάστε αυτό το γιαούρτι (ζητήστε το με γιαούρτι καρύδας) με χειροποίητη granola, κόκκινα φρούτα, ρόδι και θυμαρίσιο μέλι…

κι αυτό το χειροποιήτο γεμιστό ψωμί με χούμους ρεβυθιού, μανιτάρια, φουντούκια και λιαστό πετιμέζι.

Θα βρείτε επίσης πρωτότυπα «γεμιστά ψωμιά», ζητήστε αυτό με χούμους ρεβυθιού, μανιτάρια, φουντούκια και λιαστό πετιμέζι και υγιεινές προτάσεις για να γλυκαθείτε σαν το γιαούρτι (ζητήστε το με γιαούρτι καρύδας) με χειροποίητη granola, κόκκινα φρούτα, ρόδι και θυμαρίσιο μέλι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαλάτες-γεύματα όπως μαύρες φακές με κινόα, γλυκοπατάτα, σάλτσα ταχίνι και ρόδι, ή πράσινη με μαϊντανό, φινόκιο, ψητό σολομό και λαδολέμονο αβοκάντο και κυρίως πιάτα με φρέσκα και ακατέργαστα συστατικά, όπως η σούπα ημέρας, οι ραβιόλες με ανθότυρο, πέστο λιαστής ντομάτας και πορτοκάλι, η μοσχαρίσια ταλιάτα και το φιλέτο λαβράκι ολοκληρώνουν τη γευστική άποψη αυτού του καφέ που αποτελεί all day προορισμό και πρότυπο για το πώς πρέπει να διαμορφώνονται τέτοιου είδους χώροι εντός των μουσείων. 

Εκτός από το υπέροχο μικροκλίμα του που το κάνει να ξεχωρίζει…

το καφέ του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του ιδρύματος Γουλανδρή είναι η απόδειξη ότι η προσεγμένη απλότητα και η ποιοτική πρώτη ύλη κερδίζουν πάντα.

B&E Goulandris restaurant-cafe, Ερατοσθένους 13, Παγκράτι. Τηλ: 2107562895. Ωράριο λειτουργίας:Τρίτη – Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή 10:00 – 22:00. 

Το Cycladic Café μόλις ανανεώθηκε γευστικά

Με ένα νέο μενού υποδέχεται την άνοιξη το Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, με πιάτα που σερβίρονται σε έναν χώρο μοναδικής αισθητικής, στον φωτεινό κήπο με το υποβλητικό αέρινο στέγαστρο-γλυπτό του Στέλιου Κόη. Το καφέ με είσοδο στην οδό Νεοφύτου Δούκα, στον αριθμό 4, εμπλουτίζει τις προτάσεις του για πρωινό, brunch και μεσημεριανό, δημιουργώντας μια απρόσμενη όαση πολιτισμού και γεύσης στην καρδιά της πόλης. 

Εμπνευσμένο από το εκτυφλωτικό ελληνικό φως και τις λιτές γραμμές των Κυκλάδων, το Cycladic Café είναι μια ήσυχη, κρυφή όαση στο κέντρο της πόλης.

Ο γνώριμος φωτεινός κήπος με το υποβλητικό αέρινο στέγαστρο-γλυπτό του Στέλιου Κόη, εμπλουτίζει τις προτάσεις του για πρωινό, brunch ή μεσημεριανό.

Η Begnis Catering και το Cycladic Café έχουν ξεκινήσει μια σειρά συνεργασιών με Έλληνες και ξένους διακεκριμένους σεφ, στο πλαίσιο special events και curated dinners του Μουσείου.

Φέτος, ανάμεσα στις νέες συνταγές του ανανεωμένου μενού, περιλαμβάνονται και τρία πιάτα  με την υπογραφή του Γιάννη Μπαξεβάνη: το λεπτοκομμένο μαριναρισμένο ψητό μπούτι κοτόπουλο με baby πατάτες φούρνου και δροσερή σαλάτα, το φαγκρί ψημένο με αγριόχορτα αρωματισμένα με ούζο και λεμόνι και το κριθαρότο με πουρέ σπανάκι, σπαράγγια, λιαστή τομάτα και γαλομυζήθρα Κρήτης. 

Νέοι λαχταριστοί συνδυασμοί προστίθενται και στα πιάτα με αυγά, καθιστώντας το Cycladic Café ιδανικό προορισμό για brunch: δοκιμάστε τα αυγά φούρνου με κρέμα παρμεζάνας, τραγανό προσούτο, ψημένα τοματίνια και φρυγανισμένο ψωμί ενώ ευχάριστη γευστική έκπληξη αποτελούν τα αυγά ποσέ πάνω σε αφρό πατάτας με πραλίνα φουντουκιού και κρουτόν από ψωμί αργής ωρίμανσης.

Το menu επιμελείται η Begnis Catering

Η Begnis Catering και το Cycladic Café έχουν ξεκινήσει μια σειρά συνεργασιών με Έλληνες και ξένους διακεκριμένους σεφ, στο πλαίσιο special events και curated dinners του Μουσείου.

Οι επιλογές για ελαφριά γεύματα περιλαμβάνουν σούπα και πίτα ημέρας και δροσερές φρέσκιες σαλάτες: επιλέξτε ανάμεσα στην power salad (σαλάτα κινόα με φακές, ψητά λαχανικά, καρύδια, cranberry, ρόδι και αρωματική vinaigrette), τα μικρόφυλλα σαλατικά με vinaigrette λιαστής τομάτας, σταφίδες, ψητά baby καρότα, παντζάρια, πιπεριές και κατσικίσιο τυρί ή τον σολομό ταρτάρ με αβοκάντο, μάνγκο και dressing εσπεριδοειδών. 

Φέτος, ανάμεσα στις νέες συνταγές του ανανεωμένου μενού, περιλαμβάνονται και τρία πιάτα με την υπογραφή του Γιάννη Μπαξεβάνη…

όπως το κριθαρότο με πουρέ σπανάκι, σπαράγγια, λιαστή τομάτα και γαλομυζήθρα Κρήτης.

Στα ζεστά πιάτα κυριαρχούν οι συνταγές του σεφ ξεχωρίζουν όπως επίσης τα χειροποίητα ραβιόλι μαϊντανόριζας, με γαρίδες και αρωματισμένη μπισκ με λάιμ και η ταλιάτα από μοσχάρι γάλακτος με ψητές baby πατάτες και άγρια μανιτάρια. 

Χειροποίητα ραβιόλι μαϊντανόριζας, με γαρίδες και αρωματισμένη μπισκ με λάιμ…

…και σούπες ημέρας σερβίρονται στο καφέ ενός μουσείου που πρέπει να ανακαλύψετε.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι. Τηλ: 210 7228321-3. Ωράριο λειτουργίας: 
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00 -17.00, Πέμπτη: 10.00 – 20.00,  Κυριακή: 11.00 – 17.00, Τρίτη: κλειστά. 

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.