Categories: ΓΕΥΣΗ

10+1 πιάτα που Τρώμε στις Μπάρες της Αθήνας

Τι ορίζουμε ως bar food;

Είναι εκείνο το φαγητό που μας βοηθάει να απολαύσουμε με την ησυχία μας το ποτό μας χωρίς να σκεφτόμαστε πού και τι θα βρούμε να φάμε μετά την έξοδό μας. Θεωρητικά, το bar food είναι κάτι που εξυπακούεται πώς βρίσκεται δίπλα στο ποτό μας. Γιατί ο σωστός πότης δεν πίνει ποτέ ξεροσφύρι. Από εκεί και πέρα, το bar food θεωρητικά πρέπει να είναι σε απόλυτη αρμονεία με τις γεύσεις που απολαμβάνουμε στα ποτήρια μας, με τις προτάσεις του κάθε μπαρ σε spirits και cocktails. Παρόλα αυτά, σε μερικά μπαρ της Αθήνας θα βρειτε πιάτα απροσδόκητα, φαινομένικα αταίριαστα, αλλά πολύ αγαπημένα.

Το bar food είναι ένα γαστρονομικό κόνσεπτ συνδεδεμένο με κάποιες από τις πιο ωραίες μας στιγμές και συζητήσεις, αφού μας κρατάει παραπάνω ώρα στη θέση που έχουμε βολευτεί, στη μπάρα εκείνων των μαγαζιών που θέλουμε να μας φιλοξενούν. Γιατί στ’ αλήθεια τα μπαρ πρέπει να είναι ένα φιλόξενο μέρος κι υπάρχουν πολλά στην Αθήνα για να βρει ο καθένας μας αυτό που είναι της αισθητικής του. Γιατί τα μπαρ είναι και η αισθητική τους. Μερικά είναι και το φαγητό τους.

Επιλέξαμε λοιπόν 10+1 πιάτα από μπάρες της Αθήνας που ξέρουν να μας κρατάνε…

Στις Μπάρες του Κέντρου

Στο Drupes & Drips για εκλεκτά τυριά, αλλαντικά, ντοματίνια και ψωμί από τον Τάκη  

Τον Ιούνιο του 2015 έκανε την εμφάνιση του ένα μικροσκοπικό μαγαζί απέναντι από τον ιστορικό, και φημισμένο για τις γεύσεις του, φούρνο του Τάκη. Είναι το Drupes & Drips που ξεκίνησε σαν ένα προσεγμένο καφέ κι έπειτα από πολλές φιλικές, αυθόρμητες συνάξεις εξελίχθηκε στην πρώτη Spritzeria της Αθήνας.

Λάτρης της ιταλικής νοοτροπίας και του μεσημεριανού διαλείμματος που γίνεται με ένα ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ χαμηλών αλκοολικών βαθμών, ο Αρτέμης Παπαδόπουλος έφερε στο Κουκάκι τις αγαπημένες του εικόνες από την Βερόνα. Μαζί με μερικές από τις καλύτερες σοδειές ιταλικών κρασιών και τα πιο ωραία spritz της πόλης, βλέπουμε να κόβουν μπροστά μας το prosciutto di Parma και να σκάβουν ένα ολόκληρο κεφάλι παρμεζάνας. Δεν έχει μόνο αυτά, διαθέτει ποικιλία τυριών και αλλαντικών από Ελλάδα και Ιταλία για να βρείτε τον δικό σας αγαπημένο συνδυασμό. Τα ντοματίνια που προσφέρει πάνε πολύ με την άψογη μπουράτα του, δοκιμάστε τη. 

Drupes & Drips, Ζήτρου 20, Κουκάκι. Τηλ: 2109230052


Στο Birdman για γιαπωνέζικο σουβλάκι

Δεν έχει παρεμπιπτόντως bar food, αλλά είναι φτιαγμένο για να προσφέρει αυτό. Βασισμένο στην κουλτούρα των γιαπωνέζικων παμπ, το Birdman με το λιτό design εκτελεί εξαιρετικά κλασικές cocktail συνταγές και διαθέτει κάβα αποκλειστικά με premium ετικέτες ποτών, δίνοντας έμφαση στο ουίσκι.

Η κουζίνα του αποτελεί συνεργασία δύο πολυμήχανων σεφ, του Άρη Βεζενέ και του Takaaki Otsuka που παντρεύουν τα ποτά με premium κοπές σιτεμένων κρεάτων και προσφέρουν (μεταξύ άλλων) ένα γιαπωνέζικο σουβλάκι yakitori σε διάφορες εκδοχές, σε μια μοναδική εμπειρία φαγητού στη μπάρα για την Αθήνα. 

Birdman, Βουλής 35. Τηλ: 2103212800


Στο Gargaretta για fish & chips μπακαλιάρου 

Μια ανάσα από το Μουσείο της Ακρόπολης, το Gargaretta είναι εκλεπτυσμένο με σύγχρονο και προσιτό τρόπο, είναι ένα μπιστρό με ψαγμένη οινική λίστα από τoν ελληνικό αμπελώνα και ψαγμένες ετικέτες από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία είναι ένας χώρος που ξεφεύγει από τα τουριστικά κλισέ της περιοχής και σερβίρει πραγματικά ποιοτικό φαγητό.


Η μπάρα του είναι ουσιαστικά το πάσο του που κοιτάζει προς την κίνηση της όμορφης γειτονιάς στην οποία βρίσκεται. Κι ένα από τα πιο νόστιμα που φτιάχνει η κουζίνα του είναι τα τραγανά fish & chips από παστό μπακαλιάρο τυλιγμένα σε πατάτα μαζί με μαγιονέζα μαύρου σκόρδου. 

Gargaretta, Ροβέρτου Γκάλλι 1, Ακρόπολη. Τηλ: 2109228713


Στο Beauty Killed The Beast για πρωτότυπα αλμυρά pancakes

Στον πεζόδρομο της οδού Παραμυθιάς, σε ένα νεοκλασικό του 1933 βρίσκεται ένα μαγαζί- ιδανικό για να φας από το πρωί στη μπάρα, για να συνοδεύσεις τα πιάτα του καθημερινού του brunch με τα άψογα cocktails του. Ο Γαβριήλ Νικολαίδης επιστρέφει στο Beauty Killed Τhe Beast κι αυτή τη σεζόν με ένα ανανεωμένο μενού που συνδυάζει ελληνικές παραδοσιακές συνταγές με το σύγχρονο comfort food.


Για ακόμη μια χρονιά θα δοκιμάσετε συνταγές και συνδυασμούς υλικών μακριά από τις πεπατημένες, όπως τα αλμυρά pancakes από ζύμη κολοκύθας με φέτα, hollandaise sauce αυγό και απάκι κοτόπουλο. Είναι εκπληκτικά. 

Beauty Killed the Beast, Παραμυθιάς 14, Κεραμεικός. Τηλ: 210 5240117.


Στο Λοκάλι για φτερούγες κοτόπουλο πανέ με μπάμιες τηγανητές

Στον χώρο που κάποτε κόβαμε εισιτήριο για το Σινέ Ψυρρή, μια από τις ωραίες νέες αφίξεις των τελευταίων χρόνων ήρθε με πρωτότυπες ιδέες σε φαγητό-ποτό για να καθιερωθεί ως το μέρος που τα κεφτεδάκια πάνε με το gin tonic. Στην κουζίνα του, ο Αντώνης Μαλίκι πειράζει ελληνικές συνταγές και χρησιμοποιεί εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος για να αναδείξει την γεύση πιάτων που δε θα φανταζόσασταν ποτέ ότι θα προσφέρει ένας χώρος o οποίος παράλληλα έχει αδυναμία στο τζιν κι αναδεικνυεί τα ελληνικά αποστάγματα φτιάχνοντας με αυτά εξαιρετικά cocktails.
Όσοι αντιπαθείτε τις μπάμιες από παιδιά και δεν τις ανέχεστε με τίποτα, πρέπει να τις δοκιμάσετε στο Λοκάλι τηγανητές με φτερούγες κοτόπουλο πανέ και πελτέ σαντορινιάς ντομάτας. Θα αλλάξετε γνώμη. 

Το Λοκάλι, Σαρρή 44, Αθήνα. Τηλ: 210 3250673

Bar Food Eκτός Kέντρου

Στο Αγροτικόν για μπιφτεκάκια με μήλο 

Αυτό το μαγαζί δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Αθήνα όλη. Το μεσημέρι θα δείτε τους μεγαλύτερους σε ηλικία πελάτες του, θα πετύχετε και κόσμο από μακρινές περιοχές που έχουν ακούσει γι’ αυτό και οδηγούν μέχρι το Περιστέρι. Το βράδυ γεμίζει μόνο από τους νέους, τους θαμώνες του που γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους και ενώ επιλέγουν να βγουν σε ένα νεο-καφενείο, οι περισσότεροι από αυτούς διεκδικούν μια θέση στη μπάρα. Κι σε αυτή τρώνε όπως και όσο τρώνε στα τραπέζια του Αγροτικόν, πιάτα ελληνικά με ή χωρίς twist, πιάτα που ταιριάζουν με εγχώρια αποστάγματα.

Πριν από 5 χρόνια, όταν ο σεφ του μαγαζιού παρουσίασε για πρώτη φορά τα μπιφτεκάκια του με το μήλο, οι πιστοί του Αγροτικόν παραξενεύτηκαν. Αλλά το δοκίμασαν και τα τρώνε ακόμα. 

Αγροτικόν, Καρπενησίου 50, Περιστέρι. Τηλ: 2105729629

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιάτα σε Eμβληματικές Mπάρες

Στο Galaxy. Για «το Πιάτο».

Άνοιξε το 1972 και το 1991 μεταφέρθηκε στη σημερινή του κρυψώνα, στη Στοά της Σταδίου στον αριθμό 10. Το μπαρ που αγαπούν οι νέοι και παλιοί μποέμ της πόλης, το μαγαζί με την πιο άνετη και πολυπόθητη μπάρα, στο Galaxy όπου «όλα είναι μελετημένα» όπως έχει πει ο ιδιοκτήτης του μπορείτε να συνοδεύσετε τα ποτά σας (κανείς δεν πάει για να πιει μόνο ένα εκεί) με καπνιστό χοιρινό, πέστροφα, σολομό με γαρνιτούρα ρώσικη σαλάτα, αγγουράκι και ντομάτα.

Όμως, οι θαμώνες αγαπάνε και προτιμούν το σετ από πιατάκια του καφέ με τη βουτυράτη φρυγανιά, με τις ελιές, το τυρί (μάλλον κεφαλοτύρι) και την πικάντικη μουστάρδα. Όλα τα παραπάνω δεν φτάνουν αμέσως, αλλά, όταν δεις τον κ. Γιάννη στην τοστέρια σημαίνει πως τα ετοιμάζει και για σένα. Δεν έχει καμία δυσκολία, δεν είναι καν ένα ολοκληρωμένο πιάτο αλλά ταιριάζει με την εμμονή και την πίστη του Galaxy στο παλιό, κι έτσι, είναι ίσως το πιο iconic φαγητό στη μπάρα της Αθήνας. 

Υ.Γ. Τα βήματά του ακολουθεί και ένα ποτάδικο νέας κοπής. Στο Santarosa (Ασκληπιού 69, τηλ: 2155101784) , σ’ ένα ποτάδικο νέας κοπής με τον μακρόστενο χώρο με και την επιβλητική δεκατεσσάρων μέτρων μπάρα μαζί με το ποτό θα σας φέρνουν ένα παρόμοιο πιατάκι με λίγες φέτες αλλαντικών, τυρί και κρουτόν. 

Galaxy, Σταδίου 10. Τηλ: 2103227733


Για μακαρόνια με κιμά στο Duende 

Με πιο χαμηλό φωτισμό από το Galaxy, το Duende είναι ένα ακόμα αυθεντικό ποτάδικο της Αθήνας, είναι ένα στέκι θεατρόφιλων κι όσων δεν προτιμούν τις πιο πρόσφατες αφίξεις, τη γενιά των (κατ’ άλλα πολύ υψηλού επιπέδου) cocktail bars. Στο Duende, οι θαμώνες της ξύλινης και μεγάλης μπάρας του μπορούν να διαλέξουν από μια ποικιλία πιάτων, από έναν κατάλογο που θυμίζει μπιστρό.

Όμως το πιο φημισμένο του είναι και το πιο μαμαδίστικο, ένα φαγητό που δεν θα μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι θα συναντήσει σ’ ένα μπαρ. Στο Duende σερβίρουν μακαρονάδα με κιμά και κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι από τις πιο χορταστικές της Αθήνας. 

Duende, Τζιραίων 2, Ακρόπολη. Τηλ: 2109247069

Πίτσα στην Μπάρα

Στο Odori Vermuteria Di Atene

Η πρώτη βερμουτερία της πόλης βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου, είναι καλαίσθητη και εμπνευσμένη από εικόνες της παλιάς Ιταλίας και της εξοχής της ενώ ο κατάλογος των εξαιρετικών cocktails του Odori Vermuteria Di Atene πλαισιώνεται από προσεγμένη ιταλική κουζίνα κι ένα προσεγμένο bar food για οποίο και φημίζεται.

Μάλιστα, τον φετινό του -ιταλικό μεν, comfort δε- κατάλογο έχει επιμεληθεί ο χρυσκουφάτος Δήμος Μπαλόπουλος. Εκεί μπορείτε να μοιραστείτε μια ναπολιτάνικη πίτσα με φρέσκα υλικά. 

Odori Vermuteria Di Atene, Σκουλενίου 2. Τηλ: 2103314674


Στο Noel

Το μαξιμαλιστικό μπαρ της Στοάς κουρτάκη φροντίζει να ανανεώνει συνέχεια το φαγητό του. Φέτος,  Στην κουζίνα του επιστρέφει Νίκος Θωμάς του “Simul”, ο ταλαντούχος σεφ που είχε επιμεληθεί το πρώτο μενού του Noel. Πλέον, από την κουζίνα του προσφέρονται τις ιδιαίτερες μεσογειακές γεύσεις με την πιο comfort διάθεση.

Μάλιστα, υπάρχει και ειδικό bar food  menu από το οποίο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η πίτσα, το φαγητό του Noel που δεν σταμάτησε ποτέ να σερβίρεται από την ημέρα που άνοιξε, πριν από τέσσερα χρόνια δηλαδή. 

Νoel, Κολοκοτρώνη 59Β, Μοναστηράκι. Τηλ: 2112159534

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.