Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Το παλιό δημοτικό σχολείο της Καλλιδρομίου μεταμορφώθηκε σε καφενείο και γαλλικό μπιστρό

Σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό στην Καλλιδρομίου, εκεί που στεγαζόταν μέχρι τις αρχές του 1980 το πιο γραφικό δημοτικό σχολείο των Εξαρχείων, άνοιξε το καφενείο-μεζεδοπωλείο Άμα Λάχει στης Νεφέλης και το αδελφάκι του, γαλλικό μπιστρό Άμα Λάχει στης Βιολέτ (αφορμή για το όνομα οι κορούλες των ιδιοκτητών Νεφέλη και Violette).

Πίσω από το εγχείρημα αυτό βρίσκονται δύο νέοι άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της εστίασης, ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος- γέννημα θρέμμα Εξαρχείων και ο Γιάννης Σεβαστόπουλος οι οποίοι κατάφεραν να υπερπηδήσουν την ελληνική γραφειοκρατία και να μεταμορφώσουν τον ιστορικό αυτό χώρο σε μία παραδεισένια όαση στην καρδιά της πόλης.

Στην μεγάλη αυλή του από τις 11 το πρωί μπορείς να απολαύσεις μία σπιτική μανταρινάδα, σπάνια αφεψήματα από το μαγαζί ο Δρόμος του Τσαγιού, σπιτικά γλυκά –δροσερό ρυζόγαλο ψημένο σε καραμέλα- αλλά και απίστευτα παγωτά από τον παραδοσιακό φούρνο «Πνύκα» στο Παγκράτι- δίπλα στα γιασεμιά, τα γεράνια, τις ανθισμένες λεμονιές και την παλιά γούρνα με τις βρύσες στη σειρά που βρίσκεται εκεί «ζωντανή» από την εποχή που έσφυζε ο τόπος από παιδικά παιχνίδια και σκανταλιές.

Από τη 13.00 και μετά η κουζίνα ανοίγει και στην αυλή σερβίρονται μεσογειακοί μεζέδες. Το καλωσόρισμα του σεφ, ζυμωτό ψωμί κι ένα μπολάκι με ελιές, ροζ πιπέρι κι αμύγδαλο. Μεγάλη ποικιλία ορεκτικών -καπνιστή μελιτζάνα πάνω σε ψητή πίτα με γαλοτύρι από τα Τρίκαλα, μαύρο πιλάφι με καλαμαράκια, κουκουνάρι, σταφίδες και μαυροκούκι μοσχομυριστό, μαστιχωτό χταποδάκι, σαγανάκι θρακιώτικο με καραμανλίδικο παστουρμά, κασέρι, πιπεριές και καπνιστή πάπρικα, λουκάνικο κεφτέ Δραμινό, φάβα με μαραθόριζα, κριθαρότο με γαρίδες- από τον σεφ Γιώργο Κόντα που κατάγεται από τη Μυτιλήνη και ξέρει να τιμά με σεβασμό τα ελληνικά προϊόντα. Στον κατάλογο του θα βρεις ακόμη μεγάλη ποικιλία τυριών κι αλλαντικών -λαδοτύρι από τη Ζάκυνθο, γραβιέρα από την Κρήτη, φέτα Μυτιλήνης, λουκάνικα, παστό και απάκι που έρχονται με ταξί από την Κρήτη, παστουρμά, κεμπαπάκια και λουκάνικο κεφτέ από την Δράμα- και φυσικά ψητά της ώρας με κρέατα από δοκιμασμένους κρεοπώληδες -τον Γιάννη το Μαρόλη και τον κ. Καραγιάννη- από την τοπική αγορά.

Όλα αυτά θα τα συνοδέψεις με τσίπουρα, τσικουδιές και ούζα από όλη την Ελλάδα –τσίπουρο από τον Τύρναβο, τσικουδιά από την Κρήτη, Ειωθινόν από τη Θράκη, ουζάκι Ψυχή από την Χίο και Δολύχι Ικαρίας- αλλά και μπυρίτσες ελληνικές και μόνο –Ζέος, ρεθυμνιακή Brink’s, φρέσκια Νήσος και δροσερή Bios 5 με βύνη από 5 δημητριακά.

Άν πάλι σε πιάσει καμιά μπόρα, μην ανησυχείς καθόλου το μαγαζί διαθέτει μία φωτεινή, κλειστή σάλα στο χώρο που άλλοτε βρίσκονταν οι αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου. Διαμορφωμένη νοσταλγικά με καλαίσθητα τραπεζάκια, παλιές φωτογραφίες μαθητών στους τοίχους, αρχοντικό μωσαϊκό κι ένα παλιό πικάπ απέναντι από το πιάνο.

Για τους λάτρεις της γαλλικής κουζίνας το Άμα Λάχει έχει μεριμνήσει. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να κατέβεις τα σκαλάκια στην αυλή για να συναντήσεις το γαλλικό μπιστρό της Βιολέτ που επιμελείται η Μαρλέν- σύζυγος του Γιάννη Σεβαστόπουλου, Γαλλίδα βέρα. Στα «πουά» του τραπεζάκια σερβίρονται γεύσεις σπιτικής, γαλλικής κουζίνας με συνταγές της Μαρλέν  –παρμαντιέ πάπιας, ρακλέτ για δύο, μύδια “μαρινιέρ” και μια entrecôte που λιώνει στο στόμα- σε τιμές χαμηλότερες από το πετραλωνίτικο “Chez Lucien” για όσους το γνωρίζουν. Εδώ για επιδόρπιο αξίζει να δοκιμάσεις την έκπληξη φράουλας που δεν θα αποκαλύψω για σασπένς ενώ για να ξεφύγεις από τα κλασικά απεριτίφ ο σομελιέ του μαγαζιού προτείνει κρασί με γεύση βιολέτας-μήλου και «sirop à l’eau», ένα ιδιαίτερα γευστικό αφέψημα με βιολέτα αμύγδαλο, μήλο και γκρέιπφρουτ ή ροδάκινο.

Extra tip: Τα Σαββατοκύριακα στο μαγαζί γίνεται το αδιαχώρητο, αν θέλετε να το επισκεφτείτε κάντε εγκαίρως κράτηση γιατί θα απογοητευτείτε.

Άμα Λάχει στης Νεφέλης, Καλλιδρομίου 69 & Μεθώνης 66, Εξάρχεια, Κάθε μέρα από τις 11.00 μέχρι τη 1.00, τηλ. 210 3845.978 //  Άμα Λάχει στης Βιολέτ, καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 20.00, τηλ. 210 3845.974

Σοφία Αλεξίου

Share
Published by
Σοφία Αλεξίου