ΓΕΥΣΗ

Θεϊκό παγωτό για πάντα

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την πρώτη φορά που βρέθηκε μπροστά από ένα ψυγείο Δωδώνη με όλες τις γεύσεις να λάμπουν λαχταριστές μπροστά στα μάτια του; Οι πιο γλυκές μας αναμνήσεις έχουν γεύση από Δωδώνη.

Το μέτρημα με τους φίλους τα καλοκαίρια για το ποιος έχει φάει τα περισσότερα παγωτά, τα «δώσε μου μια κουταλιά από τη δική σου γεύση να δοκιμάσω» στα παγκάκια στις πλατείες, τα γλυκά φιλιά, οι γιορτές με όλα τα κουταλάκια μέσα στα μεγάλα μπολ, η ευτυχία του να απολαμβάνεις αργά έναν χωνάκι παγωτό μία καυτή μέρα.

Κάποιοι μπορεί να χαρακτηρίσουν αυτή τη σταθερότητα μονότονη, εμείς θα πούμε ότι είναι μια σταθερή αξία από αυτές που αγαπάμε να έχουμε στη ζωή μας. Και είναι μοναδική, γιατί προσφέρει την ίδια απόλαυση όπως εκείνη την πρώτη φορά που δοκιμάσαμε το πρώτο μας παγωτό ΔΩΔΩΝΗ, με 100% φρέσκο ελληνικό γάλα και αγνά υλικά, χωρίς συντηρητικά και αυτή την απαράμιλλη, θεϊκή γεύση.

Όλα ξεκίνησαν το 1967 σε ένα μικρό γαλακτοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας, στην Κυψέλη, που είχε το όνομα Δωδώνη. Είχε μόλις τρία μόλις τραπεζάκια στο εσωτερικό του, πουλούσε γάλα, κρέμες, γιαούρτι, ρυζόγαλο, αυγά, γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι, μπακλαβά, αλλά και ποικιλίες για ούζο! 

Το 1970 μπήκε το παγωτό στη ζωή του μικρού γαλακτοπωλείου. Ανάμεσα στις πρώτες γεύσεις που επιλέχθηκαν ήταν και το παρφέ κρέμα, το οποίο σύντομα αναδείχθηκε σε προϊόν-σήμα κατατεθέν. Οι λάτρεις του περίμεναν υπομονετικά στην ουρά, η οποία συχνά έφτανε μέχρι έξω από το μαγαζί, για να το αγοράσουν. Κάποιοι πιο ανυπόμονοι, το αγόραζαν κατά την παραγωγή του (φρέσκο) για να το παγώσουν σπίτι. 

Παγωτό Pavlova

Η φήμη του παγωτού με την «θεϊκή γεύση», όπως αποκαλούσαν το παρφέ κρέμα με τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και τα κυδώνια από το Πήλιο αλλά και το καϊμάκι που ήταν πασπαλισμένο με στιγμιαίο καφέ, διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και από τα τραπεζάκια του παγωτοπωλείου της Κυψέλης πέρασε όλη η αφρόκρεμα της Αθήνας. Ανάμεσα στους πιστούς οπαδούς και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, αλλά και η Τζένη Καρέζη, που τα επέλεξε τότε και για το κυλικείο του θεάτρου της.

Σήμερα, 56 χρόνια μετά, η Δωδώνη παραμένει το πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό παγωτό και συνεχίζει να μας χαρίζει γλυκές στιγμές και να γεμίζει με αναμνήσεις τη ζωή μας. Είναι η η πρώτη αλυσίδα αυθεντικής τζελατέριας με γεύσεις πρωτοποριακές, διαχρονικές αλλά και γεύσεις με γιαούρτι, φρούτα, ξηρούς καρπούς και πολλά, πολλά ακόμα διαλεχτά υλικά. 

Παγωτό Crème brûlée

Παγωτό Sorbet Limoncello

Η γκάμα των 47 γεύσεων παγωτού ανανεώνεται κάθε χρόνο λανσάροντας αρκετές νέες και εμπλουτίζοντας την ποικιλία της όχι μόνο σε παγωτό αλλά και σε τούρτες παγωτού και γλυκού, συσκευασμένο παγωτό, mini συσκευασίες παγωτού, γλυκά, κεράσματα, σοκολάτες, γαρνιρίσματα και άλλα. 

Αυτό το καλοκαίρι η Δωδώνη μας αναστατώνει με τέσσερις νέες γεύσεις. Το σορμπέ limoncello που είναι εμπνευσμένο από το αγαπημένο Ιταλικό λικέρ με άρωμα λεμόνι, το παγωτό pavlova με υπέροχη μαρμελάδα φράουλα, μπλεγμένη αρμονικά με παγωτό βανίλια και κομμάτια τραγανής μαρέγκας αλλά και το παγωτό γκρι Βανίλια Μαδαγασκάρης με φυτικό ενεργό άνθρακα (γι’ αυτό και το γκρι χρώμα του) και η Crème brûlée με τη λαχταριστή καραμέλα. 

Δεν έχει σημασία πώς θα ζητήσεις το παγωτό σου στη Δωδώνη, αν θες να κάνεις φάση μαζί του ή να νιώσεις τη μαμαδίστικη γεύση του στον ουρανίσκο σου, σημασία έχει πως με όποιον τρόπο και να το ζητήσεις, με όποιον τρόπο και να το απολαύσεις, σε όποια γενιά και αν ανήκεις, η Δωδώνη μιλάει τη γλώσσα σου. 

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA