Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Frater & Soror: Μόλις άνοιξε στο Παγκράτι η αδελφότητα του καλού φαγητού και του απολαυστικού τζιν με τόνικ

Ένα αλυσοπρίονο προσγειώνεται κάθε πρωί σε μια γιγάντια κολόνα καθαρού πάγου που μετά σκαλίζονται πάνω στην κοψιά του κάθε ποτηριού. Όλα αυτά πραγματοποιούνται την ώρα που κομμάτια κομμένο ξύλου τοποθετούνται μέσα στον ξυλόφουρνο για να δημιουργηθεί φωτιά καπνός και «φρέσκα» κάρβουνα. Όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε κάποιο απομακρυσμένο νορβηγικό χωριό αλλά στο κέντρο της Αθήνας.

Στην μαγευτική Πλατεία Προσκόπων στις όχθες του Παγκρατίου. Εκεί που όποιος περνά κοιτά με λαχτάρα στις πόρτες μήπως έχει κρεμασμένο κάποιο «ενοικιάζεται». Στην Πλατεία που την μάθαμε από τον Μαγεμένο Αυλό και την πληθωρική παρουσία του Μάνου Χατζιδάκι και τώρα αποτελεί έναν ντελικάτο πόλο έλξης.

Σε αυτή ήρθε να προστεθεί μια ακόμα αξιοσημείωτη γωνία, αυτή του Frater & Soror. Δεν έχει κλείσει ούτε μήνα που έχει ανοίξει και ξεναγός μας είναι ο Γιώργος Γίγης όπου στην αρχή μας εξηγεί ότι το όνομα βγαίνει από τις λέξεις “Fraternity και Sorority”. Δηλαδή μια αδελφότητα για αγόρια και για κορίτσια. Η ιδέα ήρθε μέσα από την προσπάθεια να βρουν μια ξένη λέξη να τη γράψουν στα ελληνικά, όπως συνέβαινε και με τις αδελφότητες στα αγγλοσαξονικά πανεπιστήμια. Έτσι, βρήκαν το ΦΒΚ, όπου είναι ένας χώρος στο υπόγειο που μπορείς να τον κλείσεις ολόκληρο ή να κάνεις μια πριβέ κράτηση για μια διαφορετική εμπειρία πάνω στο μενού του μαγαζιού.

To κλειδί που χρειάζεστε για να εισέλθετε στο ΦΒΚ.

Στο εσωτερικό του ΦΒΚ. Μπορείτε να μπείτε μόνο ύστερα από κράτηση.

Speakeasy ατμόσφαιρα

Η κουζίνα στο ισόγειο που ετοιμάζεται το brunch. Όλα βρίσκονται σε κοινή θέα ώστε να μην αποξενώνεται ο πελάτης από τον τρόπο προετοιμασίας του φαγητού.

Το ξύλο και το σκυρόδεμα είναι τα χαρακτηριστικά της διακόσμησης.

Μπάρα και σκαμπό.

Μωσαϊκό στο πάτωμα, τραπεζάκι μπαρόκ, πολυθρόνα βεράντας σε συνδυασμό με πολυθρόνα αρ ντεκό.

Στο υπόλοιπο μαγαζί, το Frater & Soror μπαίνετε όποτε θέλετε από τις 10.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα. Μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι σερβίρεται brunch (τις Κυριακές μέχρι τις 18.00 και έχει μεγάλη σχέση με το μενού που θα δείτε παρακάτω) και μετά ανοίγει η υπόλοιπη κουζίνα που την επιμελείται ο Δήμος Μπαλόπουλος. Ρωτήσαμε αυτούς που ξέρουν και μας είπαν πως πρόκειται για έναν εξαιρετικό σεφ.

Οι εμπνεύσεις του ορίζονται κυρίως από την εποχικότητα και από τη φωτιά. Στο υπόγειο, δίπλα στο ΦΒΚ, λειτουργεί ξυλόφουρνος όπου έχει σύστημα ώστε εκτός των άλλων να καπνίζει και τις τροφές. Μέχρι και το γαλακτομπούρεκο με καπνιστό γάλα βγαίνει. Ιδού ορισμένα από τα θαυμαστά έργα του.

Πατατοσαλάτα με καπνιστό σκουμπρί και τριμμένο κρόκο αυγού.

Pancake F&S με nuggets κοτόπουλο, μαϊντανό και καπνιστή slaw.

Πανσέτα μαύρου χοίρου με καρότα, λάχανο και μαύρη τρούφα.

Κεφτεδάκια από σπάλα αρνιού με φασολάκια και σάλτσα ανθόγαλου.

Σπαλομπριζόλα από ελληνική μοσχίδα. Συνοδεύεται με πατάτες τσακιστές με κρέμα πορτσίνι και flatbread.

Ψάρι ημέρας, με πράσο, χόρτα και σάλτσα αχλάδι.

Ψάρι ημέρας crudo με ντρέσινγ πιπεριάς, φρούτα εποχής και λαρδί.

Παϊδάκια από ιβηρικό χοιρίδιο με κόκκινο miso και φουντούκια.

Τάρτα λεμόνι, κρέμα νιβάτο, μαρέγκα με φυστίκι και λωτό με μάραθο.

Τερίνα σοκολάτας, manjari, καμένη μαρέγκα και φυστίκια.

“There is Always Time For Fine Gin & Fancy Food”. Αυτό είναι το σύνθημα που γράφει στην πόρτα αφού εκτός από φαγητό το Frater & Soror χαρακτηρίζεται και ως «τζιντονερία» εξαιτίας των παραλλαγών τζιν τόνικ που μπορείτε να βρείτε στον κατάλογο. Και στη γεύση αλλά και στις ετικέτες από premium τζιν και τόνικ. Είναι τόσες σελίδες που κάποια στιγμή θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Ακόμα θα βρείτε και πειραγμένα κλασικά κοκτέιλ, όπου το τζιν έρχεται να βάλει τη δική του πινελιά. 

Ακόμα μπορείτε να δοκιμάσετε το δικό τους Americano και μερικές παραλλαγές σε spritz όπως αυτή με τη σανγκρία. 

Ο Γιώργος Γίγης.

Παρά τα καπνιστά στο μενού, το μαγαζί είναι άκαπνο στο εσωτερικό του. Οι θεριακλήδες έχουν ολόκληρη πλατεία. Πράξη που πρέπει να συμβεί παντού για να μη γυρνάμε σπίτια μας και πρέπει να μπούμε στο πλυντήριο μαζί με τα ρούχα. 

Είναι ένα μοντέρνο εστιατόριο με όλη τη σημασία της λέξης. Τη στιγμή που κάποιος απολαμβάνει τον καφέ του, δίπλα μια παρέα μπορεί να τρώει, την ώρα που άλλοι απολαμβάνουν το ποτό τους. Η μουσική είναι χαμηλά ώστε να μπορεί η αδελφότητα να συνωμοτεί για όποιο σκοπό επιθυμεί. 

Αμύντα 6, Αθήνα 116 35, 210 7213720
Σταύρος Διοσκουρίδης

Ο Σταύρος Διοσκουρίδης γεννήθηκε το Μάιο του 1983 στην Αθήνα. Παράλληλα με τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες ξεκίνησε και την ενασχόληση του με τη δημοσιογραφία. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Popaganda. Επίσης από το 2008 «διατηρεί» την εκπομπή Λατέρνατιβ μαζί με τον Παναγιώτη Μένεγο (08.00-10.00, Εν Λευκώ 87.7) .

Share
Published by
Σταύρος Διοσκουρίδης