Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα αθηναϊκή γαστρονομική κίνηση

Ο Δημήτρης Κατριβέσης αναλαμβάνει την κουζίνα του Kiku (Φωτογραφία: Ασπασία Κουλύρα)

Ξεκινάμε με το Κολωνάκι όπου σύντομα θα ανοίξει το Nikkei (Λεβέντη 3) του Γιάννη Μωράκη με περουβιανές γεύσεις∙ θα έχει στην κουζίνα του τον Θάνο Στασινό, με μεγάλη εμπειρία σε εστιατόρια του εξωτερικού, που θα ετοιμάζει πιάτα όπως χιλιανό λαβράκι με πουρέ aji amarillo. Σε παρόμοια λογική θα κινείται και η κουζίνα του Kiku τόσο στο Κολωνάκι (Δημοκρίτου 12, τηλ: 21 0364 7033) όσο και στο Νέο Ψυχικό (Περικλέους 7, τηλ. 210 6776759) αφού πλέον την κουζίνα του αναλαμβάνει ο Δημήτρης Κατριβέσης, που το όνομά του είναι ταυτισμένο με την κουζίνα nikkei και το Περού. Το Kiku στο Κολωνάκι θα μετατραπεί σε members’ restaurant χωρητικότητας το πολύ 25 ατόμων. Στη γειτονιά άνοιξε πρόσφατα και το Mongo Sushi Spot (Σκουφά 51, τηλ. 213 0360192), ο προσεγμένος μπουφές του ανανεώνεται κάθε μήνα με nigiri, maki, inside out sushi rolls μέχρι gunkan και sashimi. Για υγιεινές καταστάσεις κοντά βρίσκεται ήδη το Mama Tierra (Ακαδημίας 84, τηλ. 211 4114420) με αποκλειστικά vegetarian και vegan πιάτα, πολυεθνικές γεύσεις από τον Ινδό σεφ Polash Alan και gluten free προτάσεις. 

Ακόμη πιο κεντρικά και συγκεκριμένα στη Βουκουρεστίου το τοπίο ανανεώνεται ριζικά. Στο Zonar ‘s (Bουκουρεστίου και Πανεπιστημίου 9, τηλ. 210 3211158) το νέο bar restaurant του ιστορικού χώρου θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο και θα σερβίρει διεθνή δημιουργική, κουζίνα αλλά και sushi ενώ τον χώρο θα επιμεληθούν οι K-studio που θα τονίσουν την τεράστια ιστορική αξία του. Πιο σύντομα θα είναι έτοιμα τα City bistrot και City bar στη Στοά Σπυρομήλιου, το πρώτο θα έχει παριζιάνικη ατμόσφαιρα και θα σερβίρει από burgers μέχρι ελληνικά μαγειρευτά, το δεύτερο θα εστιάζει στο finger food. Παραμένοντας στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου θα υποδεχθούμε σύντομα το V4, την επιμέλεια του οποίου έχει ο σεφ Ηλίας Σκουλάς και η κουζίνα του θα δίνει έμφαση στο κρέας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άλλο ενδιαφέρον γαστρονομικά έχει παρουσιαστεί πρόσφατα στο κέντρο; Το πολυεπίπεδο Κ8 στο Μοναστηράκι (Ερμού 119 & Άστιγγος, τηλ. 210 3315407) για καφέ, σνακ, street food και κοκτέιλ. Το φαγητό επιμελούνται οι Ηλίας Γώγος και Μάουρο Περεσίνι, ενώ στον τρίτο όροφο θα γίνονται καλλιτεχνικές εκθέσεις. Στα όρια Πλάκας και Συντάγματος το wine bar Sideways (Υπερείδου 1 & Νίκης, τηλ. 210 3249100) άνοιξε πρόσφατα και μας προτείνει περίπου 80 ετικέτες κρασιού και μια καλή ποικιλία από τυριά και αλλαντικά. Το Modern Restaurant (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, τηλ. 210 9249954) στο rooftop του ξενοδοχείου AthensWas Hotel για την απίστευτη θέα στην Ακρόπολη και το εξαιρετικό μεσογειακό menu του Ηλία Σταρογιάννη, το Nova Gea (Βύρωνος 6 & Βάκχου, τηλ. 211 4017427) νέο juicy bar στην περιοχή της Ακρόπολης με εντυπωσιακή ποικιλία σε χυμούς και smoothies που προέκυψαν από τη συνεργασία του διατροφολόγου Γιώργου Μουλίνο με τον σεφ Γιώργο Μπακοδήμο. Επίσης η gastropub 7 Food Sins (Φιλομούσου Εταιρείας 1, Πλάκα, τηλ. 210 7011108) με τον σπουδαίο σεφ Τάσο Στεφάτο -χρόνια συνεργάτη του Έκτορα Μποτρίνι- να σερβίρει αριστουργηματικά πιάτα όπως τα Crispy round tuna salad (υφές τόνου, τραγανό κουλούρι και φρέσκα λαχανικά), Black Fish’n’chips (μπακαλιάρος σε tempura, chips πατάτας και mousse ταραμά), Veal Spare Ribs (μοσχαρίσια πλευρά με πουρέ πατάτας) και Porn no bone (πορκέτα χοιρινού με υφές σελινόριζας). Στα συν τα τραπεζάκια έξω που σου θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές στην Πλάκα και οι 8 διαφορετικές βαρελίσιες μπύρες. 

Sideways (φωτογραφίε: Κατερίνα Σαμαρτζή / FOSPHOTOS)

Λίγο πιο πέρα, στο Κουκάκι συγκεκριμένα Το Hops Beers & Burgers (Δράκου 10, Κουκάκι, τηλ. 211 0136500) του Γιώργου Γεράρδου που διαθέτει 11 διαφορετικά burgers, 40 ετικέτες μπίρας και κοκτέιλ μπίρας. Εξαιρετικό το The buffalo cheese burger, με μπιφτέκι από 100% ελληνικό βουβάλι από τη λίμνη Κερκίνη. Επίσης το Mama Roux, το γνωστό multi ethnic εστιατόριο της Αιόλου, κατεβαίνει νότια με νέο κατάστημα στην Γλυφάδα (Λαζαράκη 26, τηλ. 216 7004459) με τον Southern BBQ expert σεφ Βασίλη Σπόρο στη κουζίνα και τα περίφημα κυριακάτικα brunch με πιάτα όπως Low & Slow Sliders, αυγά Devilled και Korean BBQ Po’ boy.

Τι περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία στον Βοτανικό; Το bar restaurant Θα σε κάνω βασίλισσα που είναι η νέα πρόταση του Δημήτρη Λίτινα. Την επιμέλεια του χώρου έχει αναλάβει ο Kirios Criton, παλιός συνεργάτης του Λίτινα.  Θα υπάρχει λίστα με πάνω από 150 ετικέτες παλαιωμένων αποσταγμάτων, περίπου τόσες και οι ετικέτες των κρασιών και μεγάλη ποικιλία σε αλλαντικά και τυριά, ενώ θα διοργανώνονται και συχνά live- ήδη έχουν ακουστεί τα ονόματα του Σταμάτη Κραουνάκη, του Διονύση Σαββόπουλου και του Νίκου Κυπουργού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετακινούμαστε προς τον βόρεια προάστια για να ανακαλύψουμε τον Μυστικό Κήπο, που άνοιξε πρόσφατα στο Χαλάνδρι (Καραολή & Δημητρίου 21, τηλ. 213 0370929). Εκεί οι μάγειρες και ιδιοκτήτες Δημήτρης Κωστόπουλος και Σείριος Κομιχείλης φτιάχνουν νόστιμα ελληνικά πιάτα. Καθίστε στην όμορφη αυλή του και δοκιμάστε φάβα Φενεού με χέλι Άρτας. Προσεχώς ανοίγει ξανά το πάλαι ποτέ πολυτελές ξενοδοχείο Καστρί στην Εκάλη, θα ανήκει στην αλυσίδα των Domotel, που θα στεγάζει το Kastri Bistro με επικεφαλής στην κουζίνα τον σεφ Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο. Παραμένουμε στα βόρεια για μια ενδιαφέρουσα μετακίνηση. Το ασιατικό εστιατόριο Oozora μετακομίζει στον χώρο του Cash (Δελληγιάνη 54, Κεφαλάρι), θα λειτουργεί στο ισόγειο ενώ το lounge bar θα σας περιμένει στον πρώτο όροφο. Στον Χολαργό εμφάνιση πρόσφατα έκανε το θεματικό The Egg (Μεσογείων 236, τηλ. 210 6520326) με νόστιμα πιάτα με κύριο συστατικό το αβγό. Μάτια, ποσέ, ορτυκιού και άλλα συνοδεύουν τις σαλάτες, τα σάντουιτς και τις μπρουσκέτες. 

Μεταφερόμαστε στα δυτικά για να δοκιμάσουμε κινέζικο στο Won Ton (Χ. Τρικούπη & Τενέδου, Πλ. Μπουρναζίου, τηλ. 210 5763480)  σε έναν ευρύχωρο, σύγχρονο χώρο με κάποιες κλασικές αναφορές που άνοιξε πρόσφατα. Υπάρχουν κάποιες επιλογές και για σούσι. Στα δυτικά βρίσκουμε Wine Up (Ελ. Βενιζέλου 86, Πετρούπολη, τηλ. 210 5741747) με περίπου 50 ετικέτες κρασιού, μεγάλη ποικιλία σε τυριά και αλλαντικά και ωραίες μουσικές jazz και soul μουσικές. Λειτουργεί και ως wine shop. 

Στα Ιλίσια επιστρέφει δριμύτερο το CTC (Ουμπλιανής 14 & Διοχάρους 27, Ιλίσια, τηλ. 210 7228812) του Αλέξανδρου Τσιτιόνη με πιάτα υψηλής γαστρονομίας που έχει ανανεώσει το μενού του με νέες, πιο ελληνικές, προτάσεις όπως χτένια με εικονικό ριζότο από γλυκοκολοκύθα και θαλάσσιες ανεμώνες. Σύντομα περιμένουμε να ανοίξει το νέο Petite Fleur στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι. Στο Μεταξουργείο τώρα το Polly Maggoo μετατράπηκε σε Πόλλυ (Λεωνίδου 80 και Σαλαμίνος) δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στην παραδοσιακή, ελληνική κουζίνα και στα ελληνικά αποστάγματα. 

Πηγαίνοντας προς θάλασσα απαραίτητη είναι μια επίσκεψη στο Βαρούλκο Seaside (Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, τηλ. 210 5228400) με τον Λευτέρη Λαζάρου να μεγαλουργεί  φτιάχνοντας πιάτα όπως φέτα ψάρι (σφυρίδα, φαγκρί, συναγρίδα) με τσορίθο και ελαιόλαδο αρωματισμένο με σοκολάτα ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της επέκτασης στο διπλανό κτίριο, το οποίο φιλοξενεί ήδη wine bar με ελληνικούς αφρώδεις οίνους και γκαλερί (ενώ θα ανοίξει και σχολή μαγειρικής). 

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου