Categories: STREET FOOD

Το νέο street food του Κέντρου σε στέλνει στη Λατινική Αμερική

Κακά τα ψέμματα, το έθνικ φαγητό αξίζει μόνο όταν είναι αυθεντικό, δηλαδή φτιάχνεται με υλικά που παράγονται στη χώρα καταγωγής του και στον ίδιο αυτόν τόπο θεωρείται παραδοσιακό. Η comida latina, δηλαδή το φαγητό που έχει γεννηθεί στις λατινογενείς χώρες ήταν στο πεδίο ενδιαφέροντος του Χάρη και της Ελευθερίας Γεροδήμου. Στην οδό Πετράκη στο Σύνταγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε εδώ και δυο εβδομάδες που λειτουργεί, ό,τι θα μπορούσε κανείς να γευτεί και στο Μεξικό ή την Ισπανία, χώρες τις οποίες ενώνει εν μέρει ένας ρυθμός, μια κουλτούρα και οι καυτερές πιπερίτσες τσίλι. 

Για να πετύχουν αυθεντικές γεύσεις χρειάστηκε να εισάγουν πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούν, τα οποία δεν μπορούν να αντικατασταθούν με αντίστοιχα ελληνικά. Βασική πρώτη ύλη για τα περίφημα tacos, burritos, nachos, και τις υπόλοιπες ζύμες είναι το αλεύρι. Χρησιμοποιούν αλεύρι masa, δηλαδή από καλαμπόκι που έχει “μαριναριστεί”, ύστερα ψήνεται και έπειτα αλέθεται. Όλες τις ζύμες τις φτιάχνουν στο δικό τους παρασκευαστήριο και ψήνονται επί τόπου. Το πόσο νόστιμη είναι αυτή η πιτούλα που έχει φτιαχτεί μόνο με αυτό το αλεύρι και την προσθήκη νερού, είναι δύσκολο να το προσπεράσετε. Είναι απέξω λεπτό και τραγανό και μαλακό μέσα (θυμίζει κάπως τις λεπτές γαλλικές κρέπες). 
Η γενική ιδέα πίσω από το εγχείρημα είναι πως ό,τι μαρινάρεται, γίνεται νοστιμότερο. Γι’αυτό, εκτός από το αλεύρι, μαρινάρονται σχεδόν όλα τα υλικά. Το χοιρινό, το μοσχάρι, το κοτόπουλο, τα μανιτάρια, ακόμη και τα υλικά για τις σάλτσες. Η διαδικασία έχει ως εξής: επιλέγεις βάση, γέμιση, σάλσα και συνοδευτικό. Για να μην πελαγώσετε, ιδού ένα μικρό λεξικό για την Maya Taqueria.

Burrito: μαλακή μεγαλόσχημη πίτα, μέσα στην οποία μπορείς να βάλεις ρύζι, φασόλια, κλπ-αν πεινάς πολύ, χρειάζεσαι μπουρίτο 
Tacos: τραγανό πιτάκι που χωράει στη χούφτα μας και μένει ανοιχτό, σαν θήκη για να το γεμίσεις
Quesadilla: δυο πιτούλες τορτίγιας πάνω κάτω και στη μέση λιωμένο τυρί και λοιπά νόστιμα
Cuban sandwich: μικρό στρογγυλό φρατζολάκι, μέσα στο οποίο μεταξύ άλλων βάζουν τυρί, χοιρινό και πίκλες

Για να γεμίσεις τα παραπάνω, φτιάχνονται καθημερινά 7 διαφορετικές παρασκευές για χορτοφάγους και μη, όπως κοτόπουλο μαριναρισμένο σε κύμινο και κανέλα, ή χοιρινό με καπνιστή πάπρικα, οι γλυκοπατάτες με το τσορίθο (ισπανικό λουκάνικο με πάπρικα), ρύζι με λάιμ και κόλιανδρο ή το γατόψαρο μαριναρισμένο σε φρέσκο κόλιανδρο.
Στην βιτρίνα τους θα δεις όλα τα δημοφιλή υλικά που προσθέτουν οι απόγονοι του Speedy Gonzales στο γεύμα τους, όπως η sour cream και το cheddar, διάφορα λεπτοκομμένα λαχανικά, μαύρα φασόλια, καλαμπόκι, πίκλες, φυσικά γουακαμόλε (σάλτσα με αβοκάντο, ντομάτα, κρεμμύδι και τσίλι) και τις sine qua non πικάντικες salsa. Τέσσερις εκδοχές με διαβαθμίσεις από την λιγότερο στην περισσότερο καυτερή,με σκόρδο, με ψητή μελιτζάνα, με διαφορετικά είδη πιπεριάς. Αυτή που ξεχώρισα είναι η tomatillo, καπνιστή, μετρίως φλογερή, την οποία καταπολεμά και σβήνει στο τέλος ο φρέσκος κόλιανδρος. Οι πιο τολμηροί μπορείτε να ζητήσετε την “fire dancer”, ικανή να σας εκτινάξει μέχρι το Κανκούν. 
Το ευτυχές είναι πως οι συνδυασμοί δεν εξαντλούνται και επιπλέον ό,τι δοκίμασα ήταν νόστιμο. Οι τιμές κυμαίνονται από 3 έως 6 ευρώ, και οι μερίδες είναι μεγάλες. Μπορείς να καθίσεις σε κάποιο από τα τραπεζάκια ή τους πάγκους που υπάρχουν, ωστόσο η Maya παρέχει και υπηρεσία παράδοσης. Ρωτήστε για το γλυκό ημέρας και συνοδέψτε το φαγητό με κοκτέιλ margarita. Το πιο σημαντικό είναι πως εκτός από ένα ακόμη νέο street food στέκι, φαίνεται πως τους ενδιαφέρει να προσφέρουν την αίσθηση του απλού μεξικάνικου φαγητού. Κάτι χορταστικό που χωράει στο χέρι ή τρώγεται με αυτό, έχει αυθεντικότητα και δυναμική. 

Maya Taqueria, Πετράκη 10, Σύνταγμα, 2112167081

 

Νένα Δημητρίου

Share
Published by
Νένα Δημητρίου