Τοποθετημένο στη νότια κλιτύ της Ακροπόλεως και σε ευθεία απόσταση 280 μέτρων από τον Παρθενώνα, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης λειτουργεί από το 2009 και φιλοξενεί ευρήματα από τα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές του βράχου, καθώς και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις υπώρειες του λόφου, σε όλες τις ιστορικές περιόδους.
Οι επισκέπτες του μουσείου θαυμάζουν έργα της Αρχαϊκή εποχής, τον γλυπτό του διάκοσμο του Παρθενώνα, αρχαίες επιγραφές με λεπτομερείς απολογισμούς δαπανών της κατασκευής του, αναθήματα των κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.
Εκτός όμως από τα έργα ανεκτίμητης αξίας και κάλους της ελληνικής τέχνης σε ένα από τα πιο σημαντικά και σύγχρονα μουσεία της χώρας με εκθεσιακούς χώρους 14.000 τετραγωνικών μέτρων, υπάρχει και ένας εξώστης που προσφέρεται για στιγμές χαλάρωσης αλλά και για επαγγελματικά ραντεβού, για όσους θέλουν να γευτούν ποιοτική ελληνική κουζίνα πέρα από τα συνηθισμένα με θέα προς τον ιερό βράχο ή ακόμα για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν τον καφέ τους με την πιο ποθητή θέα της πόλης.
Δεν χρειάζεται να επισκεφθεί κάποιος όλα τα παραπάνω εκθέματα αν το έχει κάνει ήδη ώστε να βρεθεί σε αυτό το μπαλκόνι της πόλης. Με ένα μηδενικό εισιτήριο από τα εκδοτήρια της Διονυσίου Αεροπαγίτου, το εστιατορίου του Μουσείου της Ακρόπολης είναι ανοιχτό σε όλους. Αν το επισκεφθείτε θα δείτε να κάθονται κοντά σας τουρίστες από όλο τον κόσμο, εκείνοι που το επιλέγουν τις πρωινές ώρες για να εργαστούν, αν βρεθείτε στον χώρο ένα βράδυ Παρασκευής ο φωτισμός θα είναι χαμηλός ενώ το δείπνο θα σερβίρεται υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής.
Από τη στιγμή που το Μουσείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, το μέλος του αυτό δεν θα μπορούσε παρά να το ακολουθεί, από την αισθητική μέχρι το μενού. Όπως εξηγεί η διαχειρίστρια του εστιατορίου, Μαρίνα Καντόρου, «το φαγητό δεν θα μπορούσε να είναι είναι τίποτα άλλο εκτός από ελληνική κουζίνα, ο χώρος δεν θα μπορούσε να είναι φορτωμένος με διακοσμητικά στοιχεία αφού το μάτι του επισκέπτη έχει ήδη χορτάσει από τα ωραιότερα εκθέματα του κόσμου. Το βλέμμα προς τον Παρθενώνα είναι το μοναδικό στολίδι που έχουμε και χρειαζόμαστε».
Σε ένα μίνιμαλ λοιπόν σκηνικό, ο σεφ Λεωνίδας Βρακάς έχει δημιουργήσει τρεις διαφορετικές κάρτες φαγητού βασισμένες σε προϊόντα μικρών παραγωγών και σε συνταγές από όλη την Ελλάδα που έχουν πειραχτεί δημιουργικά.
Ένα πρωινό στο μουσείο της Ακρόπολης έχει γεύση από αυγά «μάτια» με προσούτο Θράκης, σπιτική μαρμελάδα με μέλι ανθέων, αρώνια, μαστίχα Χίου και φρέσκο βούτυρο σερβιρισμένα με αρωματικό ζυμωτό ψωμί, τηγανίτες με πετιμέζι και ταχίνι. Ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία, το μεσημεριανό περιλαμβάνει πιάτα όπως είναι μια σαλάτα από τις Κυκλάδες με ντοματίνια, ρόκα, κρίταμο, αγκιναράκια τουρσί και ελιές, φέτα ψητή τυλιγμένη με φύλλο κρούστας και σπιτική μαρμελάδα ντομάτας, χταποδάκι σιγομαγειρεμένο με κεχρί, ψιλοκομμένα λαχανικά και μυρωδικά, φρέσκες γαρίδες με κρέμα ψητών λαχανικών, φέτα και μυρωδικά, κρητικό πιλάφι με στάκα και σπιτικό αρνίσιο καβουρμά.
Το βράδυ, η κουζίνα του Μουσείο της Ακρόπολης πειραματίζεται επιτυχημένα με συνταγές που προσαρμόζονται στα ελληνικά γευστικά δεδομένα χάρη στην εγχώρια πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί. Διαθέτει προτάσεις όπως μια πολύχρωμη σαλάτα με φρέσκες ψητές γαρίδες, μάνγκο και βινεγκρέτ εσπεριδοειδών, ταρτάρ από φρέσκο μπαρμπούνι με ψιλοκομμένα λαχανικά, πιπερόριζα, αρωματικά βότανα και κρέμα λευκού ταραμά, φρέσκο καλαμάρι στη σχάρα με λαδολέμονο αρωματισμένο με λουίζα και ψητά λαχανικά, φρέσκο φιλέτο σολομού στη σχάρα με μαραθόριζα, μους αβοκάντο και σως από κουμ – κουάτ, μοσχαρίσιο κότσι σιγομαγειρεμένο με ασύρτικο Σαντορίνης και τερίνα λαχανικών με μοτσαρέλα.
Από τα βουτήματα που συνοδεύουν τον καφέ σας και το κουλούρι Θεσσαλονίκης που θα βρείτε στο μενού του ελληνικού παραδοσιακού πρωινού μέχρι κάθε κρέμα που αποτελεί μέρος ενός πιάτου, όλα παρασκευάζονται στο χέρι και εντός του εστιατορίου. Αν και το μενού αλλάζει κάθε έξι μήνες για να εκμεταλλεύεται τα υλικά κάθε εποχής, υπάρχουν πιάτα που έχουν αγαπηθεί τόσο μέσα σε αυτά τα 9 χρόνια -όπως τα μπιφτέκια στη σχάρα με τηγανητές πατάτες και ντιπ γιαουρτιού με δυόσμο και τα ζυμαρικά με φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά και ντομάτα- που αποτελούν σταθερές αξίες και σερβίρονται όλο τον χρόνο.