Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Μακάλο: Το φθηνό γκουρμέ του Συντάγματος

Στην οδό Νίκης, στο κέντρο, λίγο πριν αρχίσει να διαμορφώνει ασιατικό χαρακτήρα άνοιξε το “Μακάλο”. Ένα all day ρεστοράν που μπορεί δικαίως να διεκδικεί το όνομα “ρεστοράν”, αφού μόλις πιάσει χειμώνας σερβίρει πολύ καλές σούπες που έχουν μάλιστα καταγραφεί και στο ΤripΑdvisor. Ο δικός του τόνος είναι μεσογειακός και η έμπνευση έρχεται από τις κουζίνες της Ελλάδας και Ιταλίας. Σαλάτες χορταστικές που υποκαθιστούν κανονικό γεύμα, όσπρια εκμοντερνισμένα (βλ. ζεστή ρεβυθοσαλάτα με λιαστή ντομάτα, καρότο, πιπεριά, βαλσάμικο, παρμεζάνα) και κυρίως πιάτα με οικείες γεύσεις with a twist φτάνουν στο τραπέζι, με το λαχανί background να ξεκουράζει και να φτιάχνει τη διάθεση.

Και το όνομα; Το όνομά του έλκεται από τον τόπο καταγωγής του συνιδιοκτήτη και μάγειρα, του Παντελή Σαρακίνη. Το “μακάλο” στη Φλώρινα είναι ένας χυλός, μια αλευρόσαλτσα που παλιά ετοίμαζε ο κόσμος για να συνοδεύσει το φαγητό του, τηγανητά ψάρια ή κεφτέδες συνήθως, προκειμένου να φτουρίσει το φαγητό και να χορτάσει η οικογένεια. Το μακάλο έμπαινε λοιπόν στη μέση του τραπεζιού και όλοι βουτούσαν τη μπουκιά τους μες στη σάλτσα. “Μάθαμε όμως ότι σε αφρικανικές διαλέκτους σημαίνει έκπληξη- θαύμα, ερμηνεία που μας άρεσε πολύ” θα μας πει ο Παντελής.

Ο Παντελής έχει ζήσει και στη Κέρκυρα, όπου εργάστηκε σε ιταλικά εστιατόρια, “θητεία” που οδήγησε αναπόφευκτα στην αδυναμία του για καλή pasta. Μόνο που στο “Μακάλο” θα δοκιμάσει κανείς ταλιατέλες και αυτό γιατί ο κανόνας του μαγαζιού είναι να μαγειρεύονται όλα τα πιάτα από την αρχή, δεν υπάρχουν προβρασμένες ή έτοιμες ύλες. Οι ταλιατέλες λοιπόν γίνονται… πιο γρήγορα! Μπορείς να τις βρεις ως κυρίως πιάτο με πέστο ψητής πιπεριάς και μελιτζάνα, με αμύγδαλα ή φέτα, αλλά και ως συνοδευτικό σ’ ένα από τα hits του εστιατορίου: το μοσχαρίσιο σνίτσελ με προσούτο και μοτσαρέλα στον φούρνο. “Βασιλιάς” του καταλόγου έχει αναδειχθεί όμως το κοτόπουλο σε σάλτσα μαυροδάφνης και soy sauce με μανέστρα. Αν και ο κατάλογος δεν είναι μεγάλος, πιάτα προκύπτουν κάθε τόσο. “Επιμένουμε στα υλικά της κάθε εποχής, γι’ αυτό και προκύπτουν συχνά πιάτα ημέρας ή αλλαγές και προσθήκες στον κατάλογο. Εξάλλου περνάμε τόσες ώρες εδώ, που και εμείς οι ίδιοι θέλουμε να ανανεωνόμαστε και να πειραματιζόμαστε. Τώρα σκέφτομαι για παράδειγμα να ετοιμάσω πάπια την επόμενη εβδομάδα” εξηγεί ο Παντελής. Εμείς δοκιμάσαμε το ελαφρώς πικάντικο λαχματζούν από μοσχάρι σερβιρισμένο πάνω σε πίτουλες με ντομάτα και γιαούρτι, αλλά και το φιλέτο σολωμού (ωραία ψημένο και ζουμερό) πάνω σε κολοκυθάκια σωτέ μέσα σε σάλτσα άνηθου και λεμονιού -ένα πιάτο με φρεσκάδα που ταυτόχρονα μοιάζει πολύ οικείο ταυτόχρονα.

Λαχματζούν από μοσχάρι σερβιρισμένο πάνω σε πίτουλες με ντομάτα και γιαούρτι

Σημαντική είναι και η σχέση ποιότητας- τιμής. Στο “Μακάλο” θα γευματίσεις καλά σχεδόν με 10 ευρώ (τα πιάτα κυμαίνονται από 5€ έως 12€). “Δεν θέλουμε να το σκέφτεται ο κόσμος. Θέλουμε να έρχεται άνετα και να απολαμβάνει, γι’ αυτό κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια στην αναλογία αυτή” συμπληρώνει.

Η κάβα πατάει κυρίως στην Ελλάδα και στην Ισπανία, με λίγες επιλεγμένες ετικέτες λευκών και ερυθρών και από τις δύο χώρες. Οι μπύρες επιμένουν όμως ελληνικά και προέρχονται από μικρές ζυθοποιίες (Septem και Ionian προς το παρόν) ενώ η μπάρα που περνάει από τα χέρια του έτερου ιδιοκτήτη Ζαχαρία Γιαννέλου. Παραλλαγές διάσημων κοκτέιλ με ελληνικές νότες, όπως Mai Tai με σουμάδα και ανθόνερο ή Cosmopolitan με μαστίχα Χίου και χυμό σταφυλιού, αλλά και κοκτέιλ δικής του έμπνευσης ( π.χ “λευκό ρούμι, βασιλικός, κάρδαμο”) προσφέρουν εναλλακτικές και για τους ξένους επισκέπτες που θέλουν να δοκιμάσουν ελληνικές γεύσεις τόσο στο πιάτο όσο και στο ποτήρι.

Τα παιδιά (στη παρέα ανήκει επίσης ο Νίκος Γυάλας, ιδιοκτήτης, η Ντιάνα στη κουζίνα και η υπέροχη Λου, η σκυλίτσα της που την περιμένει στωικά) διοργανώνουν ενίοτε και θεματικές βραδιές, όπως όταν στήθηκε ένα συνοδευτικό μενού για την ταινίαVolver. Αναμένουμε λοιπόν τον χειμώνα με τις σούπες του Μακάλο, τη πάπια και τις θεματικές εκπλήξεις του.

*Μακάλο: Νίκης 23, Σύνταγμα, τηλ. 697 218 2554

Η χρυσοχέρα Ντιάνα στην κουζίνα

Ζαχαρίας Γιαννέλος

Παντελής Σαρακίνης

Μελίνα Σιδηροπούλου

Share
Published by
Μελίνα Σιδηροπούλου