Ακριβώς απέναντι από το λιμάνι του Πειραιά, στο στενό της οδού Σκουζέ, βρίσκεται το plant-based εστιατόριο Λωτός. Από τα τραπεζάκια του, βλέπεις τα καράβια που αποχαιρετούν την πρωτεύουσα, όσο απολαμβάνεις τα πιάτα που σου σερβίρουν. Τρεις φίκοι κι ένα bonsai στολίζουν την είσοδο του εστιατορίου κι ο Γαβριήλ Αλμυρούδης σε υποδέχεται στο χώρο, όταν δεν τρέχει σε μαραθώνιους.
«Μου αρέσει να τρέχω κι επειδή έχω κάνει κάποια σεμινάρια διατροφής, πιστεύω ότι η vegan διατροφή είναι η καλύτερη. Η φυτική κουζίνα δεν απευθύνεται όμως μόνο σε vegan άτομα, απευθύνεται και σε όσα έχουν θέμα με το διαβήτη, την χοληστερίνη ή θέλουν απλά να προσέχουν την υγεία τους περισσότερο» σχολιάζει ο Γαβριήλ Αλμυρούδης, ο οποίος συνηθίζει να τρώει μαγειρευτά φαγητά. «Πιστεύω ότι λείπει αυτό το πράγμα από τον Πειραιά, οπότε αυτό που προσφέρουμε είναι μαγειρευτό φαγητό στην πιο υγιεινή του μορφή» συνεχίζει.
Με σεφ τον Νίκο Γαϊτάνο, «το μενού δεν είναι μόνο υγιεινό, είναι και νόστιμο». Το αρχικό σκεπτικό είναι να έρχονται όσοι δουλεύουν στα γραφεία τριγύρω να κάνουν εδώ το διάλειμμά τους και να τρώνε ένα μαγειρευτό φαγητό. «Θέλουμε να έρχεται εδώ και ο τουρίστας να δοκιμάσει ένα ελληνικό φαγητό στην φυτική εκδοχή του. Γιατί να μην δοκιμάσει δηλαδή έναν vegan μουσακά; Έχουμε σκοπό να μένουμε ανοιχτά και πιο αργά, για να προσφέρουμε φαγητά και σνακ και στις πιο μεγάλες ώρες».
Ο λωτός είναι μία θρεπτική τροφή, ακριβώς όπως και η σαλάτα τριών οσπρίων που καταφθάνει στο τραπέζι, με βάση τις φακές beluga, τα ρεβύθια και τα φασόλια, σερβιρισμένη με αρωματικό λαδολέμονο. Σαν συνοδεία, μπορείς να έχεις χούμους με πέστο μυρωδικών και ψωμί χωρίς γλουτένη, ενώ υπάρχουν και οι επιλογές της σούπας. Τώρα που ανοίγει ο καιρός προτείνεται η κρύα gazpacho, με ρίζες στην άλλη άκρη της Μεσογείου, την Ισπανία.
Στην αρχαιότητα, τον λωτό τον αποκαλούσαν «τροφή των θεών» και ειδικότερα στην Κίνα «μήλο της Ανατολής» κι ίσως κάπως έτσι να παρομοίαζε κανείς και την καρμπονάρα με πέννες, καπνιστά μανιτάρια, φυτική κρέμα και διατροφική μαγιά. Παστίτσιο, μουσακάς και σουτζουκάκια αποτελούν κλασικές επιλογές, ενώ η νορτσίνα με το λουκάνικο από τόφου ραγού και το δεντρολίβανο κερδίζει στην πρωτοτυπία. Το menu συμπληρώνεται με υγιεινό street food, όπως το club sandwich με ψητά μανιτάρια πλευρώτους, φυτικό τυρί και μαγιονέζα από αβοκάντο και το hot dog με λουκάνικο τόφου, φυτικό cheddar και λάχανο sauerkraut. Υπάρχει επίσης μεγάλη επιλογή ανάμεσα σε burgers, burrito, pastrami sandwich και φαλάφελ.
Ο λωτός συμβολίζει την αγνότητα και εντοπίζεται ευρέως στις τέχνες της ζωγραφικής, της αρχιτεκτονικής και της ποίησης των αρχαίων λαών. Όπως ποίηση είναι και τα γλυκά cheescake σοκολάτας και brownie κολοκύθας, με πρωτεΐνη αρακά και φυστικοβούτυρο. «Ο λωτός είναι ένα φυτό που συμβολίζει την αναγέννηση», συμπληρώνει ο Γαβριήλ και κρατάμε αυτήν την τελευταία φράση ως τη γεύση που θέλουμε να έχουμε πάντα στη ζωή μας μας.