Εδώ και μερικούς αιώνες, οι λαξευμένες στους βράχους ορθόδοξες εκκλησίες της Lalibela είναι ο λόγος που μια μικρή πόλη στο βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας αποτελεί ιερό τόπο προσκυνήματος για ολόκληρη τη χώρα. Εδώ και 16 περίπου χρόνια, οι παραδοσιακές γεύσεις της αφρικανικής ηπείρου και οι καταγόμενες από αυτήν φιλόξενες ιδιοκτήτριες αποτελούν τους λόγους για τους οποίους όσοι επισκέπτονται το εστιατόριο που κρύβεται πίσω από μερικές πλουμιστές κουρτίνες στην οδό Νάξου της Κυψέλης, επιστρέφουν σε αυτό ξανά και ξανά.
Οι μυρωδιές σε προϊδεάζουν για συνταγές με μπόλικα μπαχαρικά αναμειγμένα σε σάλτσες και καυτερές γεύσεις. Η Έλσα και η Σάννυ είναι οι δύο αδελφές που -όταν δεν μαγειρεύουν αδιάκοπα πίσω από το σύνθετο με τα περίτεχνα κοσμήματα, τα χειροποίητα κουτιά αποθήκευσης και τα στολισμένα με χάντρες χτένια- σου εξηγούν καθώς σερβίρουν πως να απολαύσεις τα 20 διαφορετικά πιάτα που περιλαμβάνει το μενού τους. Δύο είναι οι βασικές οδηγίες που θα σου δώσουν πριν μυηθείς στην ιδιαίτερή κουζίνα της πατρίδας τους: 1) Το αιθιοπικό φαγητό «θέλει χέρι» και 2) δεν ενδείκνυται για βιαστικούς, αφού από την παρασκευή μέχρι την κατανάλωσή του, κάθε γεύμα αποτελεί μια ολόκληρη τελετουργία.
Μπαίνοντας στον φολκλόρ χώρο που είναι διακοσμημένος με πολύχρωμα έπιπλα, παραδοσιακές φορεσιές και πορτρέτα ζωγραφισμένα από την Έλσα, η γνωριμία σας μπορεί να ξεκινήσει με ένα απλό και φιλικό Selam (σημαίνει «Γειά σας»). Doro Watt κοτόπουλο με πιπέρι, αυγά και πικάντικο βούτυρο, Tibs Alicha μοσχάρι με κρεμμύδι και καυτερή πιπεριά, Kuanta Firfir αποξηραμένο βοδινό κρέας με πιπέρι και Ataklite Alicha μοσχάρι με καρότα, πατάτες και σάλτσα ird είναι μερικές από τις σπεσιαλιτέ που θα δεις στον κατάλογο, πριν φτάσεις στις εξίσου νόστιμες χορτοφαγικές επιλογές που περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- Yemsir Kik Wet φάβα και Yet Ataklit Wet ανάμεικτα σοταρισμένα λαχανικά. Για εκείνους που πρωτοδοκιμάζουν τη συγκεκριμένη κουζίνα ή για όσους είναι αναποφάσιστοι προσφέρεται η λύση της ποικιλίας με διάφορα κρεατικά, όσπρια και λαχανικά ενώ το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα ένας πλούσιος μπουφές με 15 διαφορετικά πιάτα περιμένει εκείνους που προνόησαν να κάνουν δύο με τρεις μέρες πριν την απαραίτητη κράτηση.
Πάνω σε ένα πλεγμένο στο χέρι ψάθινο στρογγυλό τραπέζι η Σάννυ τοποθετεί ένα μεγάλο πιάτο με την απαραίτητη Injera που αντικαθιστά τα μαχαιροπίρουνα και συχνά με ένα τηλεφώνημα παρασκευάζεται για τις γειτόνισσες και συντοπίττισές της που ετοιμάζονται να σερβίρουν το δικό τους μεσημεριανό ή βραδινό τραπέζι. Κόβοντας κομμάτια από την πίττα που συνοδεύει κάθε αιθιοπικό γεύμα τυλίγεις μέσα τις λιγότερο ή περισσότερο καυτερές γεύσεις – ανάλογα με το πόσο αντέχει ο ουρανίσκος σου. Κάθε μία από τις συνταγές συνοδεύεται από διάφορες τοπικές σάλτσες που δε χρειάζεται να θυμάσαι το όνομά τους, αρκεί να τις τοποθετήσεις στη μέση της Ιnjera και να πειραματιστείς. Όταν όμως το πιάτο μπροστά σου αδειάσει, δε σημαίνει πως ήρθε η ώρα να φύγεις από το μαγαζί.
Οι δυο γυναίκες ζητούν τον χρόνο που απαιτεί για να καβουρδιστεί ο καφές που ετοιμάζουν μετά το γεύμα και σερβίρεται με ένα μπολ γεμάτο από ποπ – κορν πασπαλισμένo με ζάχαρη. «Στη χώρα μας, ο καφές και το φαγητό απαιτούν χρόνο και μια μεγάλη παρέα καθισμένη γύρω από το τραπέζι. Αν έχεις και ένα μεζέ συνεχώς δίπλα σου μπορείς παράλληλα να δουλεύεις είτε απλά να συζητάς δίχως βιασύνη και άγχος», εξηγούν στην Popaganda οι ιδιοκτήτριες ενώ κάνουν απαλές κινήσεις με το χέρι τους πάνω από τους φρεσκοψημένους κόκκους καφές προκειμένου να σκορπίσουν στον χώρο το άρωμα τους που μπλέκεται με εκείνο που αναδίδει το λιβάνι που είναι επίσης τοποθετημένο στον δίσκο που κρατούν.
Όσα κείμενα όμως και αν γραφτούν για τη γαστριμαργική εμπειρία που προσφέρει μια κουζίνα που δεν είναι και η πιο διαδεδομένη στους δρόμους της Αθήνας αφού το εστιατόριο που λειτουργεί καθημερινά σε ένα στενό της Κυψέλης αποτελεί το μοναδικό της δείγμα, καμία λέξη δε μπορεί να περιγράψει την εξυπηρέτηση από την Έλσα και την Σάννυ καθώς και τις συζητήσεις που μπορείς να ανοίξεις μαζί τους όταν το μαγαζί δεν είναι γεμάτο. Οι καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, οι ιστορίες από οικογενειακά τραπέζια, τα fashion shows που διοργανώνουν κάθε χρόνο και η εμπειρία τους από την Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής θα σε κάνουν φεύγοντας να φιληθείς μαζί τους τρεις φορές σταυρωτά, ως είθισται στην Αιθιοπία.