Το 1960 σε μια ήρεμη γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου, ένα παλιό βαρελάδικο μεταμορφώνεται σε ταβέρνα -από ιδιοκτήτες μερακλήδες, πάππου προς πάππου σαντορινιούς. Ντεκόρ βγαλμένο από ασπρόμαυρη ελληνική ταινία, σάλα γεμάτη βαρέλια, ζωγραφιές στους τοίχους, κεντημένες κουρτίνες και μια αυλή για λίγους και καλούς με βουκαμβίλιες και γεράνια.
Δυνατό της σημείο οι σπιτικές συνταγές της κυρίας Ντίνας Χάλαρη- σύζυγος του ιδιοκτήτη- που με το ταμπεραμέντο της κλέβει την παράσταση ακόμη κι από τα φαγητά της! Καθημερινά στην κουζίνα ετοιμάζει μεζέδες με υλικά από τα μποστάνια της στη Σαντορίνη –κεφτεδάκια που μοσχομυρίζουν δυόσμο, τυροπιτάκια με τραγανό φύλλο, ντοματοκεφτέδες- πολλά μαγειρευτά –σουτζουκάκια, σαντορινιά φάβα, λαχανοντολμάδες, αρνάκι λαδορίγανη, κόκκορα αλανιάρικο, γεμιστά μπιφτέκια μέχρι αγριογούρουνο με μανιτάρια – χωρίς να τσιγκουνεύεται την ποσότητα ενώ «όταν δεν έχει πανσέληνο» την παράσταση κλέβουν τα φρέσκα ψαρικά τους – μπαρμπουνάκια, σαρδέλες, γαύρος και γαριδάκι Συμιακό (από τα αγαπημένα μου πιάτα στο μαγαζί).
Τσίπουρα, γέλια, θαμώνες ακόμη και τις καθημερινές. «Πώς το καταφέρνετε αυτό;» ρωτάω την κ. Ντίνα «Τι να σας πω κι εγώ δεν ξέρω» μου λέει γελώντας «Η απάντησή σας μου φαίνεται πως βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην αγάπη και την ειλικρίνεια. Χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, σε αυτήν την ταβέρνα και τον καλό μου λόγο θα σου πω και το παράπονό μου, δύο πράγματα μόνο δεν πρόκειται να κάνω, να κλέψω τους πελάτες μου και να τους δώσω κακό φαγητό. Τσιπουράκι κέρασμα από καρδιάς και για τελείωμα γλυκά του κουταλιού κατευθείαν από την κατσαρόλα -φρέσκιες φράουλες την άνοιξη, σταφυλάκι το καλοκαίρι και κυδώνι το χειμώνα με γιαούρτι –κεράσματα που μου αρέσει να τα σερβίρω ζεστά. Τόσο απλό κι αν περισσέψουν μεζέδες στο πιάτο, θα στα κάνω πακετάκι για το σπίτι γιατί απεχθάνομαι να πετάω φαγητό. Στις δύσκολες εποχές που περνάμε, να πετάς φαγητό είναι αμαρτία. Πρέπει να σέβεσαι τον πελάτη σου διπλά, να τον φροντίσεις σαν στο σπίτι του και να του προσφέρεις απλές χαρές για να διασκεδάσει. Μόνο έτσι αποκτάει νόημα η έννοια της οικογενειακής ταβέρνας».
Αχαιών 38, Π. Φάληρο, τηλ. 2109311994 // Ανοιχτά καθημερινά από το μεσημέρι. 12 έως 15 ευρώ το άτομο, με κρασί. Σαββατοκύριακο καλύτερα με κράτηση.