Categories: STREET FOOD

Η Καυτή Πατάτα στα «χέρια» της Κολοκοτρώνη

Master: Άγγελος Σαλπέας

Est: 2015

Best: Το Anatolia! Ανατολίτικη γεύση με πικάντικη σάλτσα και κόκκινα φασόλια να ξεπεινάσει και ο κάθε πεινασμένος. 

Άγγελος Σαλπέας

Κάπου σε μια γωνιά καίει το τζάκι. Η φωτιά έχει πέσει δημιουργώντας μια ειδυλλιακά ζεστή ατμόσφαιρα. Μια παρέα κάθεται σ’ ένα τραπέζι και τσιμπάει τα τελευταία ψιλολοΐδια που έχουν μείνει. Μια γυναίκα σηκώνεται, πετάγεται ως την κουζίνα και δυνατοί, εργοστασιακοί ήχοι ακούγονται από εκεί. Επιστρέφει με τρεις, τέσσερις πατάτες τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο. Τις πετάει στη θράκα και είμαστε σε αναμονή. Λίγη ώρα μετά, λίγο βούτυρο ή μαλακό τυρί λιώνει πάνω στο σώμα της πατάτας που αχνίζει. Λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και με κάθε μπουκιά είναι σαν να λαμβάνεις το πιο ευγενικό δώρο της γης. Υπερβολές;

Άραγε ποιος από εσάς θυμάται τα Wendy’ s; To κατάστημα στη γωνία Βουκουρεστίου και Σταδίου ήταν το ωραιότερο φαστφουντάδικο που έχει ανοίξει ποτέ στην Ελλάδα. Εκεί εκτός από τα burger είχε και τις περίφημες ψητές πατάτες με πολύ τσένταρ και bacon που έκαναν θραύση μέχρι να φύγουν από την Ελλάδα μαζί με την αλυσίδα. Οι λάτρεις της ψητής πατάτας θα έπρεπε πια να ταξιδέψουν στο εξωτερικό (Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη) για να βρουν και πάλι σε αφθονία το αγαπημένο τους φαγητό.

Αύγουστος του 2015. Στην καρδιά των capital controls και του κέντρου της Αθήνας ανοίγει ένα καινούριο ταχυφαγείο. Και ναι, δεν είναι σουβλατζίδικο, ούτε φούρνος, ούτε παγωμένο γιαουρτάδικο αλλά έχει σαν κεντρικό προϊόν την ψητή πατάτα. Πίσω από αυτό κρύβεται ο Άγγελος Σαλπέας. Έχοντας εμπειρία από παρόμοια μαγαζιά σε Αγγλία και Τουρκία, μετέφερε την εμπειρία του στην Ελλάδα και στην οδό Κολοκοτρώνη. «Είναι κάτι γευστικό που λείπει από την πόλη. Μιλάμε για μεγάλη ποσότητα καθαρού φαγητού. Οι πατάτες ελληνικές, διαλεχτές που ξεπερνούν η κάθε μία τα 500 γραμμάρια, που σημαίνει ότι μαζί με τη γέμιση φτάνουμε περίπου τα 800 γρ. φαγητού σε πολύ λογική τιμή (δεν ξεπερνούν τα 5€).»

Η προεργασία ξεκινά από το πρωί. Αν πιείτε τον καφέ σας εκεί θα δείτε από τις δέκα να αρχίζουν οι διαδικασίες. Στις έντεκα οι φούρνοι (μοιάζουν με τους μαντεμένιους) υποδέχονται τις 200 περίπου πατάτες που θα ψηθούν στους 290 βαθμούς κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι βγαίνει πεντακάθαρη και μπορεί να φαγωθεί μέχρι και η φλούδα. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι σαν τα υπόλοιπα street food καθώς χρειάζεται αρκετή δουλειά πριν. Γιατί είναι και τα υλικά που συνοδεύουν την πατάτα, όπου, όπως μας τονίζει ο Άγγελος «είναι όλα χειροποίητα».

Τι διαλέγεις όμως ανάμεσα από τόσες επιλογές; Άγγελε, βοήθεια! Μιλάμε για τα πάντα. Διαφορετικά τυριά, αλοιφές, κόκκινες και λευκές σάλτσες, σαλάτες, φυσικά bacon αλλά αλλαντικά και λουκάνικο.  «Το σωστό είναι να το φτιάξεις μόνο σου. DIY δηλαδή με τα 20 υλικά που σου έχουμε εδώ μπροστά. Απλά μαζί με τον σεφ μας, βγάλαμε κάποια combo, συνδυασμούς δηλαδή που θα βοηθήσουν τον κόσμο να μας μάθει. Ως εκ τούτου όταν έρχεται μια κοπέλα και μου λέει θέλω κάτι πολύ ελαφρύ, της προτείνω το Cesar. Όταν μου λέει μου αρέσουν τα πικάντικα, της προτείνω το Ανατόλια. Όταν θέλει κάποιος να τα δοκιμάσει όλα του προτείνω το Super Combo. Επίσης χωρίς τυρί και βούτυρο ( που μπαίνει για extra γεύση) γίνεται φοβερό vegan φαγητό για χορτοφάγους με πολύ λίγες θερμίδες. Οι Άγγλοι έτρωγαν πιο πολύ sour cream και τόνο. Κάναμε μια έρευνα πριν βγάλουμε τις γεύσεις και από εκεί βγήκε ότι ο τόνος δεν ταιριάζει στους Έλληνες. Οπότε κάναμε κάποιες αλλαγές. Ενώ το ανατολίτικο esme (πάρα πολύ καυτερή κόκκινη σάλτσα που σου αφήνει μια γλυκιά γεύση στο τέλος) και το Kisir (πλιγούρι μαζί με σάλτσα από πιπεριά) Δεν μπορείς να είσαι στην Ελλάδα και να μην έχεις τυροκαυτερή, δεν μπορείς να είσαι στην Ελλάδα και να μην έχεις bacon.»

Combo

Anatolia

Το κατάστημα είναι street food. Μια βιτρίνα και δύο τρεις πάγκοι που εξυπηρετούν τους πελάτες. Κάθε μαγαζί που δουλεύει στο κέντρο και σέβεται τον εαυτό του δουλεύει και σαν delivery για τα γύρω γραφεία. Καθημερινά από τις 7 το πρωί και τις Κυριακές από τις 12.00 το μεσημέρι. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε πως από 1-4 υλικά στοιχίζουν 3,5€, 5-8 υλικά στα 4,5€ και από 8 και πάνω 5,5€.

Καλή όρεξη!

Καυτή Πατάτα, Κολοκοτρώνη 37, Αθήνα, 211 4083576, www.kaftipatata.gr
Σταύρος Διοσκουρίδης

Ο Σταύρος Διοσκουρίδης γεννήθηκε το Μάιο του 1983 στην Αθήνα. Παράλληλα με τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες ξεκίνησε και την ενασχόληση του με τη δημοσιογραφία. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Popaganda. Επίσης από το 2008 «διατηρεί» την εκπομπή Λατέρνατιβ μαζί με τον Παναγιώτη Μένεγο (08.00-10.00, Εν Λευκώ 87.7) .

Share
Published by
Σταύρος Διοσκουρίδης