IT: Mια γαστρονομική εμπειρία που δεν κοστίζει ακριβά

Πριν από τρία περίπου χρόνια, ένα all day εστιατόριο έφερε τον απαραίτητο αέρα ανανέωσης σε έναν δρόμο που είχε χάσει τον πρότερη αίγλη του και άλλαξε την επικρατούσα άποψη που θέλει την περιοχή που ξεκινά από την Πανεπιστημίου και φτάνει στη Βασιλίσσης Σοφίας να είναι απλησίαστη για μερικά πορτοφόλια. Ο καλαίσθητος, φωτεινός και φιλόξενος χώρος του IT επί της οδού Σκουφά ποντάρει σταθερά από τότε μέχρι σήμερα στην ποιότητα του φαγητού που προσφέρει και στην εντιμότητα των τιμών που καλείσαι να πληρώσεις αφήνοντας πίσω σου τα ξύλινα τραπέζια του.

Ταρτάρ τόνου με κολοκυθάκι και αβοκάντο, φρεσκοστημένο λεμόνι σε συνδυασμό με ginger τουρσί και μυρωδιά αλατισμένου κουκουναριού.

Η ομάδα πίσω από το στέκι του Κολωνακίου αγαπά «τις αλλαγές,τις εποχές, τις αφορμές» και εφαρμόζει αυτό της το μότο από τις μουσικές τις επιλογές μέχρι τον νέο της καλοκαιρινό κατάλογο που βασίζεται σε πιάτα με πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας και γαστρονομικές εμπειρίες που παραμένουν value for money. Στοχεύοντας σε μια ολοκληρωμένη πρόταση, η κουζίνα του ανοίγει από τις εννιά το πρωί προσφέροντας ένα απολαυστικό πρωινό με βάση τα βιολογικά αυγά και φρεσκοστυμμένους χυμούς. Από τη μία το μεσημέρι και για τις επόμενες δώδεκα ώρες το IT αποτελεί ιδανική επιλογή για σαλάτες, μπρουσκέτες, ζυμαρικά και πίτσα σε ένα μίνιμαλ περιβάλλον που αν μη τι άλλο σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Ο σεφ του IT, Ηλίας Σταυρόπουλος.

Ο δημιουργικός  νους πίσω από τις φρέσκες προτάσεις του μαγαζιού παραμένει πιστός στις αρχές της υγιεινής διατροφής από τότε που αποφάσισε να κορνιζάρει το πτυχίο λογιστικής και να φορέσει την ποδιά του σεφ. Δίχως να χρησιμοποιεί εξεζητημένες τεχνικές στην κουζίνα του, ο Ηλίας Σταυρόπουλος σε συνεργασία με διατροφολόγο έχει συνθέσει ένα μενού που μυρίζει καλοκαίρι ενώ δίπλα από τις εκλεκτές του γεύσεις αναγράφονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική αξία κάθε συνταγής του.

Γευστικός, δροσερός, υγιεινός: Αυτό είναι το τρίπτυχο που περιγράφει με ακρίβεια τον νέο κατάλογο στη διαμόρφωση του οποίου συνέβαλαν άθελα τούς και οι IT junkies που επιθυμούσαν να γνωρίζουν τι τρώνε. Οι αναλυτικές περιγραφές των πιάτων με την προσθήκη διατροφικών φίλτρων μας καθοδηγούν με ευκολία στην κατάλληλη επιλογή, ανάλογα με τις ανάγκες και την εκάστοτε όρεξη μας. Προτάσεις για χορτοφάγους – ή μη-  πιάτα με χαμηλή γλουτένη, αντιοξειδωτικά και λίγες θερμίδες ικανοποιούν τους μυημένους στην υγιεινή διατροφή και συστήνουν ιδανικά τα superfoods σε εκείνους που δε τα γνώριζαν μέχρι αυτά να κατακτήσουν τη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας.

Μία κρύα σούπα αβοκάντο με πιπερόριζα, πορτοκάλι, και φιλέ αμυγδάλου

Η αγαπημένη χωριάτικη σαλάτα με γλιστρίδα, καπαρόφυλλα και φέτα με τραγανή κρούστα πάνκο.

Στα starters πρωταγωνιστούν: Μια χωριάτικη σαλάτα που μεταμορφώνεται με γλιστρίδα, καπαρόφυλλα και μια φέτα με τραγανή κρούστα πάνκο, η κρύα πατατοσαλάτα με φασολάκια, αρακά και kale, η σαλάτα με quinoa, γαρίδες και βινεγκρέτ miso, μια βουτυρένια mozzarella burrata που αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο με τα μυρωδικά, το μαριναρισμένο κολοκυθάκι και το καβουρδισμένο φαγόπυρο. Τέλος, το ταρτάρ τόνου με κολοκυθάκι και αβοκάντο, φρεσκοστημένο λεμόνι σε συνδυασμό με ginger τουρσί και μυρωδιά αλατισμένου κουκουναριού και μια Mozzarella burrata κλέβει αναμφίβολα τις εντυπώσεις του ουρανίσκου.

Η κρύα πατατοσαλάτα με φασολάκια, αρακά και λαχανίδα (kale) έχει αποκτήσει ήδη φανατικούς οπαδούς.

Το κοτόπουλο μπουτάκι μαριναρισμένο σε γάλα καρύδας που συνδυάζει άψογα κάσιους και καυτερό ginger με δροσερό ρύζι μπασμάτι..

Περνώντας στα κυρίως πιάτα οι δύο νέες προτάσεις που εντυπωσιάζουν είναι το παραδοσιακό τραχανότο που παντρεύεται με αυγοτάραχο και ξύσμα λεμονιού αλλά και το κοτόπουλο μπουτάκι μαριναρισμένο σε γάλα καρύδας που συνδυάζει άψογα κάσιους με καυτερό ginger  και συνοδεύεται από δροσερό ρύζι μπασμάτι. Οι προτάσεις του σεφ που πήρε τη σκυτάλη από τον Ανδρέα Λαγό -έχοντας μαθητεύσει αρχικά δίπλα στον  Χριστόφορου Πέσκια ολοκληρώνονται φυσικά από γλυκιές γεύσεις όπως μια πάβλοβα, με σπιτική μαστιχωτή μαρέγκες, κρέμα καρύδας και μαριναρισμένες φρέσκες φράουλες αλλά και το σπιτικό sorbet παγωτό σε πρωτότυπες γεύσεις όπως ακτινίδιο και μοσχολέμονο.

Πάβλοβα, με σπιτική μαστιχωτή μαρέγκες, κρέμα καρύδας και μαριναρισμένες φρέσκιες φράουλες.

Τι αποτελεί όμως το πραγματικό ατού του νέου καταλόγου; Όπως εξηγεί ο εμπνευστής του πρόκειται για «το περιβάλλον που σερβίρονται τα πιάτα και φυσικά οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από αυτό αφού οι ομάδες είναι εκείνες που οδηγούν στις επιτυχίες». Μια ομάδα που μπορείτε να γνωρίσετε αν βρεθείτε στον αριθμό 29 της οδού Σκουφά.

IT restaurant: Σκουφά 29, Κολωνάκι. Τηλ: 210 3635773, 210 3631827.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Ζωή Παρασίδη