Τα τελευταία χρόνια το street food γνωρίζει επιτέλους την αποθέωση που του άξιζε. Μπορεί για πολλές δεκαετίες οι «ειδικοί της γαστρονομίας» να το σνόμπαραν, αλλά εκείνοι που ξέρουν πραγματικά να τρώνε, θα σου πουν πως τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα λαχταριστό μπέργκερ ή ένα ζουμερό χοτ ντογκ, όταν πεινάς πραγματικά πολύ. Στην χώρα μας το street food έχει συνδεθεί κατεξοχήν με τις καντίνες, μπροστά από τις οποίες κάναμε ουρές μετά από κάποιο ξενύχτι. Είτε φορούσες τακούνια και παγιέτες και έβγαινες από κάποιο από τα μπουζούκια της Ιεράς Οδού, είτε φορούσες αρβύλες και σκισμένο τζιν και είχες ακούσει μόλις την αγαπημένη σου μπάντα, το μόνο σίγουρο είναι πως θα πήγαινες στην αγαπημένη σου καντίνα για να φας. Οι καντίνες άλλωστε απευθύνονται σε όλους, δεν γνωρίζουν τάξη.
Την κουλτούρα της καντίνας και του street food αποφάσισε να απογειώσει η Γωγώ Δελογιάννη στην «Γαλιάντρα». Μια καντίνα κρυμμένη πίσω από την διατηρητέα πρόσοψη ενός κτιρίου που χτίστηκε την δεκαετία του 1920, έρχεται για να μας κάνει να δούμε το street food με άλλο μάτι. Για να φας στην «Γαλιάντρα», δεν χρειάζεται να έχεις ξενυχτήσει πρώτα, μπορείς να κάτσεις στα πολύχρωμα βαρέλια της και πριν πιεις το ποτό σου. Η μακροχόνια φιλία που συνδέει την Γωγώ Δελογιάννη και την Νέλλη Μποφίλιου του «Μπλε Παπαγάλου» έκανε τις δυο τους να συζητούν τις φαγητό θα μπορούσαν να σερβίρουν στο iconic πια μπαρ του Μεταξουργείου, ώσπου στην κουβέντα μπήκε ο Μιχάλης Δημάκος και πρότεινε να εκμεταλλευτούν την εγκαταλειμμένη διπλανή αυλή. Κάπως έτσι, γεννήθηκε η ιδέα για μια καντίνα που την λένε «Γαλιάντρα» και θα σερβίρει νόστιμα πιάτα από τις 18:00 μέχρι και όσο το επιτρέπει ο νόμος. «Έμπνευσή μας ήταν το ελληνικό καλοκαίρι. Έξω στο χαλίκι, με τα φωτάκια, τα σημαιάκια, με το fun και την χαρά», λέει χαρακτηριστικά η γνωστή σεφ.
Στο μενού θα βρείτε πέντε επιλογές, από τις οποίες φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ξακουστά κεφτεδάκια της Γωγούς Δελογιάννη. Στην «Γαλιάντρα» τα κεφτεδάκια ψήνονται στην σχάρα και όχι στο τηγάνι, ενώ σερβίρονται με ποσαρισμένες, λεπτοκομμένες φρέσκες πατάτες. Αν πάλι είστε vegan ή χορτοφάγοι, η Γωγώ Δελογιάννη έχει ετοιμάσει sloppy joes με κοκκινιστό κιμά σόγιας, σωτέ κρεμμύδια, αγγούρι και βίγκαν μαγιονέζα. Φυσικά, όπως και σε κάθε καντίνα που σέβεται τον εαυτό της, δεν θα μπορούσε παρά να σερβίρει και χοτ ντογκ. Αυτή τη φορά μοιάζει πιο πολύ με pulled pork και είναι μαγειρεμένο sous vide, ενώ έχει πίκλα αγγουριού, μουστάρδα και ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, ενώ το σάντουιτς με κοκκινιστό μοσχάρι, τσαλαφούτι, πέστο από μυρωδικά και ψητές κόκκινες πιπεριές, θα σας κάνει να θέλετε και δεύτερο. Την πεντάδα του καταλόγου συμπληρώνει μια σαλάτα με φράουλα, ντοματίνι και γραβιέρα. Αν πάλι διψάσετε, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε βαρελίσια μπίρα ή μια frozen μαργαρίτα.
Στην «Γαλιάντρα» όλα είναι σπιτικά φτιαγμένα, από τα ντιπ μέχρι και τα ψωμάκια, ενώ η τριάδα μας ετοιμάζει και εκπλήξεις, τις οποίες θα μπορούμε να ανακαλύψουμε μόνο αφού μπούμε στην αυλή, καθώς δεν θα ανακοινώνονται. «Σκοπός μας είναι να γίνονται συνέργιες. Να έρχονται άνθρωποι, οι οποίοι είναι συνάδελφοί μου και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συμβάλλουν και εκείνοι, είτε στο street food, είτε στην γαστρονομία και θέλουμε να κάνουμε εδώ διάφορα πράγματα, με όποιον είναι ανοιχτός σε μια τέτοια συνθήκη. Και εμείς οι ίδιοι θα κάνουμε κάποιες θεματικές βραδιές όμως. Π.χ. μια μέρα ίσως κάνουμε μόνο fish n’ chips ή μόνο καλαμάκια», εξηγεί η Γωγώ. Σκοπός της ομάδας της «Γαλιάντρας» δεν είναι να κάνουν ένα συντεταγμένο εστιατόριο, αλλά να διατηρήσουν το κουλνες που έχουν οι καντίνες και να περνούν καλά όσοι την επιλέγουν.