Τι σημαίνει gastro pub; Στην Αγγλία όπου γεννήθηκε ο όρος ουσιαστικά σημαίνει οποιαδήποτε pub που σερβίρει φαγητό όμως στην περίπτωση του 7 Food Sins, όπως εξηγεί ο Σπύρος Αδάμης –ένας από τους 4 ιδιοκτήτες μαζί με τον αδερφό του Άρη και τα αδέρφια Βαγγέλη και Βασίλη Σωτηρόπουλο- μιλάμε για μια pub που σερβίρει πιάτα υψηλής γαστρονομίας «Όταν επισκέφτηκα πρόσφατα το Λονδίνο προκειμένου να εντρυφήσω περισσότερο στην κουλτούρα της gastro pub συνειδητοποίησα ότι μόνο 3 σε όλη τη βρετανική πρωτεύουσα παρασκευάζουν το φαγητό τους με όρους υψηλής κουζίνας».
Στην ταλαίπωρη λοιπόν, από γαστρονομικής άποψης, Πλάκα το 7 Food Sins καλείται να κάνει τη διαφορά. «Είναι κρίμα που οι περισσότερες ταβέρνες της περιοχής δεν καταφέρνουν να σταθούν στο ύψος της καλού φαγητού και της καλής ελληνικής κουζίνας, πιο συγκεκριμένα. Σε εμάς βέβαια το φαγητό δεν είναι τα κλασικά ελληνικά πιάτα, ακόμη και κάποια από αυτά τα μαγειρεύουμε μεν αλλά έχουμε βρει τον τρόπο να τα παρασκευάζουμε και να τα σερβίρουμε κάπως διαφορετικά».
Τρανό παράδειγμα το Inside-Out Souvlaki (4 €) που δοκιμάζω και το βρίσκω πραγματικά εξαιρετικό. Τι συμβαίνει εδώ; Το κρέας δεν βρίσκεται μέσα στο σουβλάκι αλλά εκτός και υποκαθιστά τον ρόλο της πίτας. Έξυπνη ιδέα που ξαφνιάζει πρωτότυπα και δεν αφαιρεί τίποτα από τη γνώριμη νόστιμη γεύση.
Από σαλάτες ξεχωρίζω την Crispy Round Tuna Salad (10 €) με τον φρέσκο τόνο -το μόνο κατεψυγμένο του 7 Food Sins είναι οι γαρίδες όλα τα υπόλοιπα είναι νωπά και παρασκευάζονται εξ ολοκλήρου στην κουζίνα του μαγαζιού- και από ορεκτικά το απίθανο πραγματικά C.S.I Athens (10,5 €) δηλαδή καπνιστός σολωμός με σορμπέ λεμόνι βασιλικό που θα μπορούσε να καταναλωθεί και ως γλυκό στο τέλος καθώς το σορμπέ λεμόνι προσφέρει απίστευτη φρεσκάδα στο στόμα «καθαρίζοντας» κάθε βαριά, πιθανόν, γεύση που προηγήθηκε. Κάπου εδώ να πούμε ότι ο σολωμός αλλά και τα κρέατα καπνίζονται στο 7 Food Sins αφού το μαγαζί διαθέτει το δικό του καπνιστήριο.
Στα ενδιάμεσα πιάτα, μέχρι να φτάσει κανείς στο κυρίως, ξεχωρίζει η ποικιλία αλλαντικών με μπρουσκέτες, που έρχονται από Ισπανία και δεν έχουν γλουτένη. Στα κυρίως τώρα είναι πολλές οι καλές επιλογές. Καταφέρνω να δοκιμάσω τρία και από αυτά και φυσικά ξεκουμπώνω το πρώτο κουμπί καθώς κανονικά μία μερίδα είναι υπερ-αρκετή για να χορτάσει ένας φυσιολογικός άνθρωπος.
Έχουμε και λέμε λοιπόν, πρώτη επιλογή το Pork No Bone (13,5 €) η πορκέτα χοιρινού με υφές σελινόριζας που λιώνει στο στόμα. Ο Κώστας Χρόνης (chef de cuisine) εξηγεί «Το κρέας μαγειρεύεται σε σκεύος sous vide δηλαδή μπαίνει σε πλαστική σακούλα που δεν έχει αέρα και η πλαστική σακούλα σφραγίζεται και μπαίνει μέσα στο σκεύος όπου το νερό, που δεν έρχεται σε επαφή με το κρέας, βρίσκεται σε θερμοκρασία 95 βαθμών Κελσίου. Δεν έχουμε βράσιμο έχουμε πολύωρο ψήσιμο που έχει ως αποτέλεσμα το κρέας να παραμένει ζουμερό και να γίνεται εξαιρετικά μαλακό». Το συγκεκριμένο πιάτο θα το χαρακτήριζα λουκούμι και με τον ίδιο τρόπο παρασκευάζεται το Veal Spare Ribs (15,5 €) δηλαδή μοσχαρίσια πλευρά με πουρέ πατάτας και το Seabass a la plancha (18,5 €) λαβράκι με μελιτζάνα και κολοκύθι.
Δεύτερη επιλογή το Pork Smoke ‘n’ Hot (12 €) chips πατάτας, καπνιστή Ιβιρική πανσέτα και καυτερή σάλτσα πιπεριάς που σερβίρεται σε χαριτωμένο κασελάκι λες και κρύβει μέσα του έναν γαστρονομικό θησαυρό. Ισορροπημένο πιάτο, η σάλτσα πιπεριάς είναι τόσο spicy όσο χρειάζεται συνεπώς μη τη φοβηθείτε, σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ακραίο καυτερή γεύση από εκείνες που μουδιάζουν το στόμα. Το συγκεκριμένο πιάτο ταιριάζει άψογα με μια καπνιστή μπίρα, ζητείστε από τα παιδιά να σας καθοδηγήσουν, έχουν άλλωστε μια πρόταση μπίρας ή κρασιού για κάθε πιάτο ώστε η γευστική εμπειρία να είναι ολοκληρωμένη.
Τρίτη επιλογή το Black Beef Burger (14,5 €), burger με χαρουπόψωμο και black angus beef, σερβίρεται ιδανικά με μαύρη μπίρα –η οποία ταιριάζει άψογα με σκούρα κρέατα- και καλό είναι να το παραγγείλετε medium rare, μπορείτε βέβαια να το ζητήσετε και καλοψημένο αλλά ίσως έτσι χάσει κάτι από το ζουμερό του το μπιφτέκι.
Δεν μπορούμε να φύγουμε χωρίς γλυκό, η πορτοκαλόπιτα με παγωτό βανίλια (6,5 €) μου υπενθυμίζει ότι τελικά η καλύτερη εποχή για παγωτό είναι ο χειμώνας, και κρίμα που δεν το έχουμε λίγο παραπάνω στην κουλτούρα μας.
Λίγη μπίρα παραπάνω καθώς συζητώ με τον Σπύρο και τον Βαγγέλη, βλέπω πως ό,τι έχω δοκιμάσει είναι από το βραδινό μενού που σερβίρεται μετά τις 18:00, μέχρι τότε υπάρχουν οι επιλογές από το πρωινό -και τα δύο μενού τα έχει επιμεληθεί ο Τάσος Στεφάτος-που ξεκινά να σερβίρεται στις 9 καθημερινά μαζί με κολομβιάνικο μονοποικιλιακό καφέ. Υπάρχουν επιλογές και για brunch όπως το Egg Benedict (6,5 €) δηλαδή λευκό ψωμί, τραγανό μπέικον, ποσέ αβγό με τυρί cheddar, βαθιά Αγγλία με άλλα λόγια για να μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε gastro pub.