Categories: SPIRITS

Γιατί η Αθήνα είναι στο επίκεντρο της διεθνούς fine drinking κουλτούρας

Με δύο ελληνικά μπαρ να φιγουράρουν στη λίστα των πενήντα καλύτερων στον κόσμο στην ετήσια λίστα World’s 50 Best Bars, τους Έλληνες bartenders να ταξιδεύουν συνεχώς στο εξωτερικό για guest εμφανίσεις στα σπουδαιότερα μπαρ του πλανήτη (αλλά και τους ξένους να επιζητούν συνεχώς να βρεθούν πίσω από τις ελληνικές μπάρες) και δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου να μιλάνε για την συναρπαστική αθηναϊκή μπαρ σκηνή, η Αθήνα είναι πια ο νέος δυνατός παίχτης στο τερέν της fine drinking κουλτούρας. Είναι πια μια εδραιωμένη κατάσταση, μια πόλη όπου μπορεί να πουλήσει ένα νέο τουριστικό προϊόν, προσελκύοντας όλο και περισσότερους city break ταξιδιώτες. 

Οι κάρτες των μπαρ ξεχειλίζουν από δημιουργικότητα και πρωτοπορία, δημιουργούν τάσεις, δίνουν το στίγμα της «σκηνής», πολλές φορές προπορεύονται των ξένων συναδέλφων τους, αποδεικνύουν πως μπορεί να είσαι cutting edge χωρίς να ξεχνάς τις ρίζες σου. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον όλο αυτό το blending ιδεών, εμπειριών και καλών ποτών κάτι που αντικατοπτρίζεται τόσο στον ετήσιο διαγωνισμό του World Class για την ανάδειξη του καλύτερου bartender στην Ελλάδα (και ύστερα στον κόσμο), όσο και στο πρώτο Athens Fine Drinking by World Class που διοργανώθηκε πέρυσι στο Παλαιό Χρηματιστήριο και ανέδειξε υποδειγματικά την κουλτούρα του καλού ποτού (είτε αυτό είναι ένα περίτεχνο κοκτέιλ, είτε ένα premium ποτό με πάγο ή χωρίς) μέσα από μια τελετουργία εξερεύνησης με όλες τις αισθήσεις, όπως ακριβώς και με ένα κορυφαίο γαστρονομικό εστιατόριο.  Για τέσσερις ημέρες, στον αριστουργηματικό χώρο του Παλαιού Χρηματιστηρίου, οι επισκέπτες μπορούσαν να περιηγηθούν, δοκιμάζοντας premium ποτά, σε μία τέλεια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να μυηθούν στο fine drinking – ένα κίνημα που καλλιεργεί τη συναίσθηση του τι πίνουμε, πως το πίνουμε και το που το πίνουμε. Παράλληλα, σε 23 bars στο κέντρο της πόλης, μπορούσες να απολαύσεις signature cocktails ειδικά δημιουργημένα για τον θεσμό, σε προνομιακή τιμή.

Φέτος που η Αθήνα έχει ανέβει ακόμα ένα σκαλί στο διεθνές στερέωμα του fine drinking, που όλο και περισσότερα (νέα ή παλιά) μπαρ αγκαλιάζουν το κίνημα και δίνουν πια την δέουσα σημασία στις κάβες τους και στην κάρτα τους, το νούμερο αντιστρέφεται και από 23 γίνεται 32 (ο αριθμός των μπαρ που θα συμμετέχουν στο φετινό Athens Fine Drinking by World Class), ενώ ο θεσμός επεκτείνεται με περισσότερα events, exclusive mentoring sessions (για όσους θέλουν να μάθουν τα μυστικά πίσω από την premium τέχνη των «Perfect Serves»), καθώς και μια εξτρά εβδομάδα, όπου τα εν λόγω μπαρ θα συνεχίσουν να παρέχουν τα «Perfect Serve Menus»–  ειδικά μενού που παρουσιάζουν τις perfect serves προτάσεις τους. Τα pop-up bars που θα παρουσιάσουν φέτος τις προτάσεις στο Athens Fine Drinking by World Class θα εναλλάσσονται (8 διαφορετικά κάθε μέρα) από τις 18 μέχρι τις 21 Μαΐου στον χώρο του Παλαιού Χρηματιστηρίου. 

Πηνελόπη Ζαούδη

«Οι αθηναϊκές μπάρες ακολουθούν ένα κύμα που μας οδηγεί στην εκλεπτυσμένη εμπειρία. Όπως κάποιος ενδιαφέρεται για το φαγητό και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό, την εμφάνιση του πιάτου του και ποιος σεφ το υπογράφει, το ίδιο έχει αρχίσει να συμβαίνει και γύρω από το ποτό. Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που παρατηρούν το ποτήρι στο οποίο θα τους προσφέρουν το ποτό τους, ποια θα είναι η τελετουργία που θα ακολουθήσει ο bartender και τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσει, τη μουσική που θα παίζει ένα μαγαζί κι ο φωτισμός που θα έχει, όλα δηλαδή τα στοιχεία που συνηγορούν σε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα», λέει στην Popaganda η PR Manager των Reserve Brands της Diageo, Πηνελόπη Ζαούδη.

Στην 9η θέση της λίστας World’s 50 Best Bars 2017 βρίσκεται το The Clumsies της οδού Πραξιτέλους, ενώ το 2016 και έχοντας λειτουργήσει μόλις έναν χρόνο βρέθηκε στην 22η θέση της ίδιας λίστας. Ο (ένας εκ των ιδιοκτητών) του Λέλος Γεωργόπουλος πιστεύει πως εκτός από τα ποιοτικά μπαρ που άνοιξαν στην καρδιά του κέντρου στα late 00s, μεγάλη ώθηση στην κουλτούρα του fine drinking έδωσε το γεγονός πως πλέον και οι Έλληνες πελάτες άρχισαν να επιλέγουν που θα αφήσουν τα χρήματά τους. «Υπάρχουν πολλοί πλέον που αντί να πιουν δύο ποτά προτιμούν να παραγγείλουν ένα, αλλά καλό κοκτέιλ. Ωστόσο, για να φτάσεις να στο σημείο να σε συζητούν πολύ εκτός συνόρων θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα μπαρ διεθνούς βεληνεκούς που να προκαλεί θόρυβο». 

Λέλος Γεωργόπουλος

Οι Λονδρέζοι Gary Sharpen και Sandrae Lawrence είναι ιδρυτές του The Cocktail Lovers, ενός από τα πιο επιδραστικά site για κοκτέιλ (βραβευμένο ως η καλύτερη έκδοση για ποτά παγκοσμίως στα Tales of the Cocktail Spirited Awards του 2016) και δείχνουν ενθουσιασμένοι με την δυναμική που έχει αναπτύξει η Αθήνα στον τομέα του καλού ποτού. «Γνωρίσαμε την ζωηρή αθηναϊκή σκηνή από τον Θάνο Προυναρούς στο Baba au Rum πριν από τέσσερα χρόνια και από τότε έγινε ένας από τους αγαπημένους μας προορισμούς για κοκτέιλ. Γιατί; Στα αλήθεια δεν μοιάζει με κανένα άλλο μπαρ. Οι bartenders είναι παθιασμένοι με την τέχνη τους, υποστηρίζουν πραγματικά ο ένας τον άλλον και προωθούν την Αθήνα σαν σύνολο χωρίς να εστιάζουν μόνο στο δικό τους μπαρ».

The Cocktail Lovers

Ένα από τα στοιχήματα της εταιρείας premium ποτών, Diageo, είναι το πως μπορούμε να προβάλουμε αυτό το προϊόν που λέγεται «ελληνικό μπαρ» στο εξωτερικό. Όπως εξηγεί η Πηνελόπη Ζαούδη «μέσω της αλληλεπίδρασης που έχουμε με guru του είδους από το εξωτερικό, η εγχώρια σκηνή είναι πολύ προηγμένη. Υπάρχουν λοιπόν οι καταρτισμένοι που επισκέπτονται την Ελλάδα γιατί είναι εντυπωσιασμένοι από την δουλειά που στα μπαρ μας, γι’ αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να  προβάλουμε περισσότερο την δουλειά μας στο εξωτερικό».  

Φιλοξενώντας (μεταξύ άλλων) ονόματα όπως τον Erik Lorincz από το κορυφαίο American Bar του Savoy Hotel και τον Ryan Chetiyawardana του White Lyan του Λονδίνου, αλλά και στήνοντας  pop-up μπαρ σε άδεια κτίρια του κέντρου με καλεσμένα μερικά από τα καλύτερα μπαρ του πλανήτη, το The Clumsies συντονίζεται με την τάση της αλληλεπίδρασης, της συνεργασίας και της δημιουργίας μιας μεγάλης παγκόσμιας κοινότητας μεταξύ των bartender (κάτι που συνεπικουρεί και το World Class) αλλά και των αναζητητών του καλού ποτού. 

«Αυτό που τους ενθουσιάζει είναι η φιλοξενία που προσφέρουμε. Η νέα τάση παγκοσμίως είναι τα ανοιχτά, ανάλαφρα μπαρ, που διαθέτουν όσα πιο πολλά παράθυρα και πόρτες μπορούν κάτι που εμείς είχαμε στην Ελλάδα πάντα γιατί αυτό είναι το στυλ μας. Έχω πελάτες που έρχονται από το εξωτερικό και μου λένε πως είναι πολύ ωραία η Αθήνα και πολύ πιο cool απ’ όσο την περίμεναν», εξηγεί ο Θάνος Προυναρούς, ο δημιουργός του Baba Au Rum που άνοιξε το 2009 και πέρυσι βρέθηκε στην θέση 40 της λίστας World’s 50 Best Bars (το 2013 είχε ξαναβρεθεί στη λίστα στο νο. 48). Ένας από τους μεγαλύτερους γνώστες του ρούμι παγκοσμίως, bar blogger από το 2007 και εκδότης πια του περιοδικού Fine Drinking που στοχεύει στο να παρουσιάσει εκτενώς την εμπειρία του ποτού ως έφεση και όχι ως μόδα. O πολύ επιδραστικός Έλληνας bartender ταξιδεύει διαρκώς σε όλο τον κόσμο μεταφέροντας την αύρα της αθηναϊκής σκηνής των μπαρ, ενώ είναι και μέλος της κριτικής επιτροπής των ευρωπαϊκών Mixology Bar Awards. 

Θάνος Προυναρούς

Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα των αθηναϊκών μπαρ σε σχέση με τα αντίστοιχα του εξωτερικού; Κατά τον Λέλο Γεωργόπουλο το δυνατό μας χαρτί είναι πως «δεν έχουμε απρόσωπα μαγαζιά, δεν υπάρχουν πια οι ψωνισμένοι bartenders, όλοι δουλεύουμε για τον πελάτη και για το πως θα νιώσει άνετα. Οι ξένοι bartenders ενδιαφέρονται να έρθουν στην Αθήνα, είμαστε μια όμορφη πόλη και τα περισσότερα καλά μπαρ βρίσκονται στο κέντρο της. Παράλληλα, αυτό που μπορούμε και θέλουμε να τους μεταλαμπαδεύσουμε είναι η φιλοξενία μας, η φιλική εξυπηρέτηση που διακρίνει τα ελληνικά μπαρ, όπως και την λογική του all day που δεν ακολουθούν έξω». 

Πως όμως όλο αυτό μπορεί να μετουσιωθεί σε ένα νέο τουριστικό προϊόν για την Αθήνα; Κάτι που δεν είχε σκεφτεί μάλλον κανένας μερικά χρόνια πριν. «Ενώ πριν οι τουρίστες έβγαιναν μόνο στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι, πλέον πάρα πολλοί επισκέπτονται καθημερινά το μαγαζί με δέος γιατί θέλουν να δοκιμάσουν ποτά από το νούμερο 9 του πλανήτη», λέει ο Λέλος Γεωργόπουλος.

Info
Το φετινό Athens Fine Drinking by World Class θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 21 Μαΐου (Σοφοκλέους 10, 19.00 – 00.00), στο Παλαιό Χρηματιστήριο με τη συμμετοχή 32 μπαρ του κέντρου της Αθήνας. Παράλληλα, στο χώρο του Μικρού Χρηματιστηρίου (Πεσμαζόγλου 1, 18.00 – 23:00), κορυφαίοι Έλληνες bartenders – νικητές του World Class των προηγούμενων ετών και brand ambassadors των premium spirits, γίνονται ξεναγοί στο μοναδικό κόσμο του fine drinking μέσα από exclusive mentoring sessions, για όσους θέλουν να μάθουν τα μυστικά πίσω από την premium τέχνη των «Perfect Serves».
Επίσης φέτος η εμπειρία του Athens Fine Drinking by World Class επεκτείνεται και στους χώρους των μπαρ που συμμετέχουν αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης αλλά και μία εβδομάδα μετά (μέχρι και τις 27/5) θα παρέχουν ειδικά μενού με perfect serve ποτά.
Για περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια και το Athens Fine Drinking by World Class, επισκεφτείτε το: http://www.athensfinedrinking.gr ή κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Cliomuse app bit.ly/cliomuse και αναζητήστε την διαδρομή Αthens Fine Drinking.
Φώτης Βαλλάτος

Share
Published by
Φώτης Βαλλάτος