Αν και ακολούθησε τον δρόμο του swing, σε νεαρή ηλικία έδειξε μια έφεση για την κληρονομιά του bel canto και έχοντας τις ρίζες του στην Ιταλία, στο απόγειο της καριέρας του ο Φρανκ Σινάτρα τραγούδησε με την χαρακτηριστική του φωνή το “Forget Domani” υπενθυμίζοντας τα μεσογειακά του γονίδια. Πρόκειται για ένα κομμάτι που μας παρακινεί μελωδικά να ξεχάσουμε το αύριο και να χορέψουμε στον ρυθμό του ή απλώς να απολαύσουμε το σήμερα με τον τρόπο που μας ευχαριστεί.
Πώς συνδέονται όμως αυτοί οι στίχοι που ηχογραφήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ‘60 με τη σημερινή εικόνα των Άνω Πετραλώνων; Στον δρόμο της Δημοφώντος, εκεί που οι προτάσεις εξόδου ανθίζουν χωρίς να δημιουργούν μια ασφυχτική πιάτσα, μια γευστική άφιξη εμφανίστηκε από δύο νέους ανθρώπους που αγαπούν την περιοχή αλλά και τον ερμηνευτή-θρύλο του παραπάνω τραγουδιού, που θέλουν να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε το σήμερα συνοδεύοντας το με καλό φαγητό.
Δύο αδέρφια, ο Δημήτρης και η Σάντυ Τζαβέλα κρατάνε ήδη εδώ και πέντε χρόνια ένα από τα πιο όμορφα μπαρ της περιοχής, το «Επί της Δεξαμενής». Το νέο τους βήμα ήθελαν να είναι χαλαρό αλλά ποιοτικό, νόστιμο αλλά με γνώριμες γεύσεις, να είναι κάτι που αγαπούν και οι ίδιοι όπως είναι το ιταλικό φαγητό.
Για να περιηγηθούμε στον χώρο τους, το Forget Domani έχει το ύφος μιας σύγχρονης gastropub με custom καλαίσθητα φωτιστικά, με μια όψη παλιού λεωφορείου που κομμένη στη μέση λειτουργεί ως πόστο για το service, με άνετους καναπέδες αλλά και stools για όσους θέλουν να νιώθουν ότι γευματίζουν σε ένα μπαρ, το οποίο μάλιστα θα ανοίγει τις τζαμαρίες του μόλις ο καιρός γλυκάνει.
Αν θέλουμε να μιλήσουμε με όρους social media -το έκαναν άλλωστε και τα νέα World Restaurant Awards, γιατί όχι κι εμείς;- εκτός από φαγητό του, το πιο instagrammable σημείο του μαγαζιού φαίνεται ότι θα γίνει το κάδρο που, παραλλάσσοντας τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και το έργο του Μυστικός Δείπνος, αποτελεί μια all star ετερόκλητη συνάντηση με τους Μανώλη Χιώτη, Ντέιβιντ Μπόουι, Ρομπέρτο Μπενίνι, Σοφία Λόρεν, Ντιν Μάρτιν, Μόνικα Μπελούτσι, Τσετ Μπέικερ, Έρος Ραματζότι, Τζέιμς Μπράουν, Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Έιμι Γουάινχαουζ, Μάρτιν Σκορσέζε και τον Φρανκ Σινάτρα στη μέση ως άλλο μεσσία των τεχνών, να είναι συνδαιτυμόνες.
Φεύγοντας από το ευφάνταστο κάδρο και περνώντας στο φαγητό, δεν συναντάμε ετερόκλητες προτάσεις αλλά έναν σφιχτό και προσεγμένο κατάλογο που πατάει πάνω σε κλασικούς ιταλικούς δρόμους, βάζοντας τις δικές του δημιουργικές πινελιές κι εκλεκτή πρώτη ύλη. Το Forget Domani μας κέρδισε δίνοντας έναν άλλο χαρακτήρα σε συνταγές όπως είναι η κλασική καρμπονάρα που στο νέο ιταλικό της Αθήνας προσφέρεται πρωτότυπα, με ζυμαρικά pici, χοιρινό μάγουλο, κρόκο βιολογικού αυγού, πεκορίνο και παρμεζάνα.
Οι ιδέες του σεφ Νίκου Σουφλέρη ξεδιπλώνονται σε ενδιαφέρουσες σαλάτες (από 7,50 έως 9 ευρώ) όπως η «Τονάτο» με μεσκλάν, τόνο, αυγό ορτυκιού, καρδιές αγκινάρας, καλαμπόκι, τραγανή τένγκολε και βινεγκρέτ τονάτο, σε antipasti (από 6 έως 8 ευρώ) όπως τα εκπληκτικά μπουρεκάκια κανταΐφι με γέμιση γκοργκοντζόλα και προβολόνε, σαλάμι Νάπολη και χειροποίητη μαρμελάδα αχλαδιού, σε πέντε διαφορετικές πίτσες (9-10 ευρώ) οι οποίες -με κλασικά υλικά και χωρίς υπερβολές- έχουν μια λεπτή, μοναδική κι όσο πρέπει τραγανή ζύμη που όμοιά της δεν έχουμε συναντήσει, τουλάχιστον στην Αθήνα.
Επιστρέφοντας στα ζυμαρικά (από 8,50 έως 12 ευρώ), όλα είναι φρέσκα, συνταγές όπως τα ριγκατόνι με τέσσερα ιταλικά τυριά, τα κανελόνια ραγού με μοσχαρίσιο κότσι, μπεσαμέλ και σάλτσα ντομάτας, οι μαλφαντίνες με αχιβάδες, γαρίδες, χταπόδι, κρόκο Κοζάνης και λιαστές ντομάτες, οι παπαρδέλες με προσούτο, μανιτάρια, δεντρολίβανο και λάδι τρούφας είναι συνταγές που φτάνουν στο τραπέζι μας γεμίζοντάς το αρώματα και χορταστικές μερίδες.
Σωστά εκτελεσμένο είναι και το ριζότο τους, δοκιμάσαμε αυτό με τα μανιτάρια πορτσίνι και τη σάλτσα ταρτούφο. Όσο για τα κρεατικά του καταλόγου, μια ταλιάτα που γαρνίρεται με ψητά σπαράγγια, ντοματίνια, καραμελωμένα κρεμμύδια, αγκινάρες και ρόκα κλέβει τις εντυπώσεις. Το γεύμα σας μπορεί να κλείσει με κλασικά κι ελαφρώς πειραγμένα γλυκά (6-7 ευρώ), όπως μια πανακότα με σοκολάτα γάλακτος, μια κρεμ μπρουλέ με εσπρέσο ή -για τους πιο παραδοσιακούς- ένα σισιλιάνικο κανόλι με κρέμα μοσχολέμονου.
Τι είναι αυτό όμως που μας κάνει να χαρακτηρίζουμε το Forget Domani ως gastropub και όχι ως ένα ακόμα ιταλικό εστιατόριο, ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που το κάνει τόσο ιδανικό για τις βραδινές ώρες όσο και για και για την έξοδο αμέσως μετά το γραφείο; Όσοι αγαπάτε τα cocktail του «Επί της Δεξαμενής», μάθετε πως οι συνταγές που σερβίρονται στα ποτήρια μας συνοδεύουν άψογα τις γεύσεις της κουζίνας κι έχουν δημιουργηθεί από τους ίδιους bartender απογειώνοντας το επίπεδο της γευστικής εμπειρίας.
Δροσιστικά aperitivi (7- 8 ευρώ) που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και cocktail (7-9 ευρώ) όπως η παραλλαγή του κλασικού Bloody Mary με μουστάρδα και παρμεζάνα, το Bloody Dona, το The Virtuoso με ουίσκι, σπιτικό σιρόπι ντομάτας, bitter σοκολάτας και γκρέιπφρουτ, το Malena με τεκίλα αρωματισμένη με σουσάμι, σιρόπι ρυζιού, φρέσκο χυμό λεμόνι και σπιτικό σιρόπι ζάχαρης θα σας γοητεύσουν.
Φυσικά, διαθέτει και μια σύντομη λίστα εγχώριων και κλασικών ιταλικών κρασιών.
Bloody Dona
Ακολουθώντας την τάση και τις συνήθειες της εποχής, το Forget Domani έχει δημιουργήσει το δικό του brunch κατάλογο σε Νεοϋορκέζικο στυλ και με μερικές εγχώριες προσθήκες, με τετραλογία open toast, croque madame με πεκορίνο, γλυκά pancakes αλλά και καγιανά με χωριάτικο λουκάνικο, μια ανοιχτή σπανακόπιτα μεταξύ άλλων που προτείνονται για τα πρωινά της Κυριακής, όταν δηλαδή ο χώρος ανοίγει από τις 10:00 το πρωί και μετά τις 15:00 συνεχίζει με το καθημερινό του κατάλογο έως τις 00:30 που κλείνει και η κουζίνα του.
Τις υπόλοιπες μέρες, μπορείτε να γνωρίσετε το φρέσκο, διαφορετικό και χαλαρό ιταλικό της Αθήνας από τις 18:00.