Categories: ΓΕΥΣΗ

Ferran Adrià: «Στο El Bulli μάθαμε τον κόσμο να σκέφτεται δημιουργικά»

«Οι chef λένε συχνά “η ομάδα μου”. Γιατί η ομάδα σου; Μέσα στην ομάδα είμαστε όλοι. Αυτό είναι που κάνουμε σε ένα εστιατόριο. Δεν είναι η σφαιροποίηση ή η αποδόμηση, όλα αυτά είναι δευτερεύοντα. Ξέρετε τι ήταν το πιο σημαντικό που συνέβη στο El Bulli; Το γεγονός ότι μάθαμε τον κόσμο να σκέφτεται δημιουργικά».

Πάνω από 300 καλεσμένοι από το χώρο της γαστρονομίας και της εστίασης, συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα 11 Ιουνίου στην κεντρική σκηνή της Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Ο λόγος; Ο αλχημιστής της γαστρονομίας, Ferran Adrià, βρέθηκε στην Ελλάδα για το Estrella Damm Gastronomy Congress.

Από το 1876 η Estrella Damm είναι συνώνυμη με την κουλτούρα της Βαρκελώνη. Μέχρι σήμερα η δημοφιλής σε όλο τον κόσμο ισπανική μπύρα παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας την αυθεντική συνταγή και μόνο τα καλύτερα μεσογειακά υλικά: κριθάρι, βύνη, ρύζι και λυκίσκο.

Το απόγευμα της Δευτέρας, δύο Μεσογειακές χώρες και πόλεις, Ελλάδα και Ισπανία, Αθήνα και Βαρκελώνη συναντήθηκαν σε μια εκδήλωση που -βασισμένη στις γεύσεις, τη μοναδικότητα της μεσογειακής κουζίνας και τη σύγχρονη μορφή της- εγκαινίασε και στη χώρα μας τον θεσμό του Estrella Damm Gastronomy Congress, έχοντας ως πρωταγωνιστή και οικοδεσπότη τον πιο βραβευμένο chef στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ferran Adrià άνοιξε την ομιλία του με ένα αποχαιρετισμό στο φίλο και συνάδελφό του Anthony Bourdain. Στη δίωρη παρουσίαση που ακολούθησε αναφέρθηκε σε πολλές από τις παράλληλες δραστηριότητές που σχετίζονται με τη μαγειρική ενώ με ένα βίντεο γύρισε το χρόνο στην πολύ συγκινητική τελευταία μέρα του El Bulli, του εστιατορίου που υπήρξε η αρχή για να δημιουργηθούν νέες και πρωτοποριακές ιδέες όπως το El Bulli Foundation και το μουσείο που θα λειτουργήσει το 2019 μυώντας τους επισκέπτες πρωτοποριακή κουζίνα του. 

Όπως άλλωστε επισήμανε ο chef «ήταν ξεκάθαρο ότι κάτι γίνεται εκεί. Δημιουργήσαμε μονοπάτια που δεν υπήρχαν πριν. γιατί λοιπόν έκλεισε αυτό το εστιατόριο; Γιατί φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν υπήρχε τίποτα άλλο. Δεν ξέραμε πώς να πάμε παρακάτω, ήμασταν στην κορυφή. Έτσι είπαμε αντίο. Όχι στο El Bulli όμως, αλλά στο εστιατόριο. Το El Bulli είναι σαν ένα δέντρο. Ο κορμός είναι το εστιατόριο, αλλά υπάρχουν πολλά κλαδιά. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Κρατήσαμε κάποιους σπόρους και αρχίσαμε από την αρχή.

Ο Ferran Adrià έθεσε ερωτήματα και έδωσε απαντήσεις γύρω από την πρώτη ύλη, για το cocktail & food pairing, σχετικά με το πως μπορεί να διασφαλιστεί η κληρονομιά ενός εστιατορίου σταθμού όπως ήταν το El Bulli ενώ δήλωσε οπαδός της ελληνικής κουζίνας και παρότρυνε τους Έλληνες και την Ελλάδα να επενδύσουν περισσότερο στη διαφήμιση της ελληνικής γαστρονομίας.   

Τον πιονέρο της υψηλής γαστρονομίας προλόγισαν τρεις διακεκριμένοι Έλληνες που είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν μαζί του στο περίφημο El Bulli. Ο Χριστόφορος Πέσκιας, η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Δημήτρης Κατριβέσης περιγράφοντας την εμπειρία τους στην ομάδα του εμβληματικού εστιατορίου της Ισπανίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το El Bulli αποτέλεσε σημείο-τομή στην πορεία τους αφού «πριν νομίζαμε ότι ξέραμε να μαγειρεύουμε. Εκεί μας έφυγαν οι παρωπίδες». Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του ο Ferran Adrià δέχτηκε ερωτήσεις από το κοινό ανοίγοντας διάλογο με τους παρευρισκόμενους. 

Εκτός από τους “Bullinians” που βρέθηκαν επί σκηνής, μεταξύ των καλεσμένων που παρακολούθησαν το Estrella Damm Gastronomy Congress ήταν και μερικοί από τους πλέον αναγνωρισμένους Έλληνες chef όπως ο Λευτέρης Λαζάρου, Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Πάνος Ιωαννίδης και πολλοί άλλοι, ενώ το «το παρών» έδωσε και η νέα γενιά ανερχόμενων chef όπως ο Τιμολέων Διαμαντής (Νικητής MasterChef), Χρήστος Γλωσσίδης, Αργύρης Αγλαμίσης κ.ά. 

Όπως εξήγησε ο Ferran Adrià, όταν απολαμβάνει ένα γεύμα έξω, δεν του αρέσει να του σερβίρουν μπύρα σε ποτήρι. Κι όταν ξεκίνησε τη συνεργασία του με την αγαπημένη μπύρα της Βαρκελώνης στόχος ήταν να δημιουργήσουν ένα καλαίσθητο μπουκάλι που να στέκεται στο τραπέζι ενός καλό εστιατορίου. Η Estrella Damm είναι η επίσημη beer partner των 50 Καλύτερων εστιατoρίων του κόσμου τα τελευταία τρία χρόνια κι είναι επίσης ο χορηγός των Chef’s Choice Award.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με ένα cocktail party στη Hytra, με την Estrella Damm σε πρώτο ρόλο και τον Τάσο Μαντή να δημιουργεί ένα εντυπωσιακό finger food μενού με ελληνικό χαρακτήρα ενώ οι καλεσμένοι αναζητούσαν τον διάσημο chef προκειμένου να έχουν ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο μαζί του.

Περισσότερες πληροφορίες για την Estrella Damm θα βρείτε εδώ.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.