Categories: ΓΕΥΣΗ

Ο Εξωστρεφής κατέβηκε στον Κεραμεικό για να μας κάνει να νιώσουμε πάλι φοιτητές

Ένα από τα πιο διαχρονικά στέκια του κέντρου, που έχει φιλοξενήσει γενιές και γενιές φοιτητών από την δεκαετία του ‘80 μέχρι σήμερα στον Λόφο του Στρέφη πήρε την κουζίνα του και τις ζωντανές μουσικές βραδιές του από την πλατεία Εξαρχείων, κατέβηκε την Πειραιώς και έστριψε δεξιά στην Πλαταιών και τακτοποίησε τα πολύχρωμα τραπεζοκαθίσματά του στο νέο δρόμο όπου χτυπά πλέον η καρδιά εκείνων των μαγαζιών που είθισται να αποκαλούμε  «μοντέρνα μεζεδοπωλεία».

Στον πολυσύχναστο πλέον δρόμο του Κεραμεικού και στη γωνία που σχηματίζει με τον πεζόδρομο της Σφακτηρίας, ο νέος και τρίτος στην σειρά Εξωστρεφής συγγενεύει με τον γνωστό ως “downstairs” της Θεμιστοκλέους καθώς και με την καλοκαιρινή του εκδοχή στον λόφο. Στον χώρο του νέου καταστήματος η λογική παραμένει ίδια: ξύλινα τραπέζια, καλό φαγητό και χαλί ελληνικής μουσικής σε ένα κλίμα που ευνοεί την συνάντηση μιας μεγάλης παρέας που θέλει να βάλει μεζέδες στη μέση και να μοιραστεί σε χαμηλά ποτήρια χύμα αλκοόλ.

Οι πρώτες ύλες της κουζίνας του προέρχονται από μικρούς παραγώγους, ενώ οι συνταγές του είναι παραδοσιακές με ένα γευστικό twist που κάνει τη διαφορά.

Εκεί που βρισκόταν μέχρι πριν από λίγο καιρό το μπαρ του Κreuzberg, ο Κώστας Οικονόμου γοητευμένος από την εικαστική αύρα, την κτιριακή αισθητική και την γαστρονομική έκρηξη της περιοχής αποφάσισε να όχι μόνο να μην αφήσει πίσω του μια αναδυόμενη νυχτερινή πιάτσα αλλά να αυξήσει τα ωράρια του σε αυτήν προσφέροντας κάτι που έλειπε. Ο Εξωστρεφής του Κεραμεικού ανοίγει από νωρίς το πρωί σερβίροντας καφέ μαζί με ένα εναλλακτικό πρωινό που περιλαμβάνει ομελέτες με σύγκλινο ή παστουρμά, μιλφέιγ με ψητά λαχανικών, χορταστικές σαλάτες και γλυκές γεύσεις όπως τσίζκεικ και μπανόφι. Ανάμεσα στα ρετρό κάδρα της διακόσμησης υπάρχουν ακόμη βιομηχανικά στοιχεία από την πρότερη χρήση του ενώ ανάβουν ακόμη τα φώτα από την ντισκομπάλα που επέζησε από τις βάτες και την κουπ λασπωτήρα των θαμώνων της θρυλικής ντίσκο Barbarella στην Λεωφόρο Συγγρού.

«και κάνω μια κωλιά μπροστά στη Barbarella».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον αριθμό 36 πλέον σερβίρονται καθημερινά από τις 11:00  έως τις 00:30 που κλείνει η κουζίνα  γεύσεις από όλη την Ελλάδα όπως το μανούρι ψητό με σως βαλσάμικου από την Θεσσαλία και μια γραβιέρα Ηπείρου με κόκκους πιπεριού. Οι κροκέτες κοτόπουλου παναρισμένες με νιφάδες καλαμποκιού και βρώμη, η χοιρινή τηγανιά με λαχανικά, το μοσχαρίσιο συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια το σαγανάκι με την πολύσπορη κρούστα και τα κεφτεδάκια αρωματισμένα με γλυκάνισο, η καπνιστή πανσέτα από την Κρήτη, η τηγανιά με φέτα και φινόκιο, η σπιτική τυροκαυτερή του, η «γκαστρωμένη» πατάτα με καπνιστά αλλαντικά και τυριά, τα «τσιγαριαστά» χόρτα και τα μυζηθροπιτάκια με μέλι είναι λίγες μόνο από τις πολλές ελαφρώς πειραγμένες παραδοσιακές γεύσεις που θα σας σερβιριστούν σε μαύρα τετράγωνα πιάτα και δεν θα σας κοστίσουν ακριβά αφού οι τιμές κυμαίνονται από 3 έως 8 ευρώ.

Ένα σαγανάκι με πολύσπορη κρούστα.

Δύο «γκαστρωμένες» πατάτες με καπνιστά αλλαντικά και τυριά.

Και παστουρμαδοπιτάκια με κασέρι και ντομάτα.

Μια γραβιέρα Ηπείρου με κόκκους πιπεριού.

Όσοι επιλέξετε να επισκεφθείτε τον νέο Εξωστρεφή μόλις πέσει ο ήλιος, μέσω της σελίδας του στο Facebook μπορείτε να ενημερώνεστε καθημερινά για τα όργανα και τις φωνές που θα συνοδεύσουν το γεύμα σας αν βρεθείτε εκεί μετά τις 21:30. Όσον αφορά τις επιλογές σας σε αλκοόλ, εκτός από τις μπύρες μπορείτε να δοκιμάσετε αποστάγματα παραγωγών από την Κρήτη και την Πελοπόννησο σε τιμές που δεν θα σας κάνουν να ξυπνήσετε με πονοκέφαλο την επόμενη.

Εξωστρεφής στον Κεραμεικό, Πλαταιών 36, Κεραμεικός. Τηλ: 210341 1615.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.