Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Ergon: Το «μπακάλικο» που θα ήθελε κανείς να είναι η κουζίνα του

Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, χούμους, σαρδέλες καπνιστές, γαύρος μαρινάτος, λακέρδα πολίτικη, φέτα Μυτιλήνης, χειροποίητα ντολμαδάκια με καρολίνα Σερρών, πιτάκια με τουλουμοτύρι Κοζάνης, σχαροτύρι από τα Χανιά σαγανάκι, ντάκος με σφακιανά παξιμαδάκια χαρουπιού, μανιταροπίλαφο με άγρια μανιτάρια Γρεβενών, λάδι τρούφας και πεκορίνο Μυτιλήνης, σουτζουκάκια Θεσσαλονίκης, γλυκοκαυτερό σουβλάκι σολομού, κρέμα γιαουρτιού με παστέλι και δεκάδες άλλους συνδυασμούς μπορείς να βρεις στον κατάλογο του νέου Ergon που άνοιξε στην οδό Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας.

Απέναντι από το παλιό Υπουργείο Παιδείας και μελλοντικό ξενοδοχείο στεγάζεται το κατάστημα που μετρά ήδη παραρτήματα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ρόδο, Σκιάθο, Λευκάδα, Νέα Ερυθραία, Μαϊάμι, Βρυξέλλες και Λονδίνο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι πως ό,τι τρως από το μενού μπορείς να το πάρεις και σαν πρώτη ύλη στο σπίτι. Εστιατόριο-μπακάλικο με άλλα λόγια όπου με τα προϊόντα στα ράφια παράγονται και κάποια από τα φαγητά που σερβίρονται. 

Η ιστορία έχει ξεκινήσει από τη Βόρειο Ελλάδα. Από εκεί ξεκινούν οι ανιχνευτές του Ergon και αναζητούν προϊόντα από μικροπαραγωγούς σ’ όλη την Ελλάδα, προς κατανάλωση και τυποποίηση. Ορισμένες από τις περιοχές τις αναφέραμε παραπάνω οπότε να μην επαναλαμβανόμαστε.

Ο Διονύσης Σπηλιόπουλος.

Ρωτάμε τον Διονύση Σπηλιόπουλο, που είναι ο υπεύθυνος του καταστήματος, ποια είναι τα προϊόντα που δεν πρόκειται να πετύχουμε στα ράφια, ακόμα και των πιο εκλεπτυσμένων υπεραγορών.  «Δεν θα βρεις πουθενά τις Κοζανίτικες πίτες στην Αθήνα. Τις φτιάχνει μια οικογένεια και τις προμηθευόμαστε μόνο εμείς. Δεν θα βρεις επίσης εύκολα τον παστό τόνο Αλλονήσου. Τα χειροποίητα ζυμαρικά και τη μαρμελάδα ντομάτας με φρέσκια ρίγανη, που μπορεις ανετα  να την καταταξεις στην κατηγορία “δεν εχω ξαναφαει τετοιο πραμα στη ζωη μου”. Δεν το πίστευα, σου το εγγυώμαι ότι θα πάθεις πλάκα.» 

 

Η αισθητική μέσα θυμίζει μοντέρνο μπακάλικο. Ράφια γεμάτα με προϊόντα κυκλώνουν τα τραπέζια. Στο μεγάλο ψυγείο αράζουν τα τυριά παρέα με τ’ αλλαντικά και τις αλοιφές. Το σκηνικό ανοίγει την όρεξη και η άμεση σχέση με την πρώτη ύλη, όσο να ‘ναι, δημιουργεί μια άλλη αντίληψη όσον αφορά τη μασαμπούκα. Είναι σαν να είσαι στην κουζίνα του σπιτιού σου, να κατεβάζεις ό,τι θες από τα ντουλάπια και να το μαγειρεύει κάποιος άλλος αντί για σένα. Τόσο απλά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κάθε μαγαζί είναι λίγο διαφορετικό ανάλογα και  με τον κόσμο που απευθύνεται. «Επειδή αυτό έχει αρκετούς πελάτες τουρίστες φεύγουν πιο πολύ οι “ελληνικές γεύσεις”. Οι μεζέδες για παράδειγμα σε σχέση με τη σταβλίσια μπριζόλα που τραβιέται στην Ερυθραία. Ακόμα στο Σύνταγμα έχει πέραση το φρέσκο ψάρι, όπως ο γαύρος ή το τηγανητό καλαμάρι», μας πληροφορεί ο Διονύσης Σπηλιόπουλος που μας υπογραμμίζει τον ενθουσιασμό που δείχνει ο αλλοδαπός πληθυσμός μπροστά σε όλο το concept. 

Αν δεν ψωνίσετε πράγματα για το σπίτι, τότε με 15-20€ το άτομο θα φάτε και θα πιείτε αρκετά. Το ωράριο είναι από το πρωί μέχρι και τη 01.00. Όπου να ναι έρχονται και τα brunch. Με σεβασμό στο διατροφικό σας γούστο προτείνουμε να δοκιμάσετε και τα γαλακτοκομικά της φάρμας Κουκάκη, δε θα χάσετε. Καλή σας όρεξη!

Ergon, Μητροπόλεως 26 Αθήνα,  210 3315547
Σταύρος Διοσκουρίδης

Ο Σταύρος Διοσκουρίδης γεννήθηκε το Μάιο του 1983 στην Αθήνα. Παράλληλα με τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες ξεκίνησε και την ενασχόληση του με τη δημοσιογραφία. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Popaganda. Επίσης από το 2008 «διατηρεί» την εκπομπή Λατέρνατιβ μαζί με τον Παναγιώτη Μένεγο (08.00-10.00, Εν Λευκώ 87.7) .

Share
Published by
Σταύρος Διοσκουρίδης