Αν ακολουθήσεις μια μυρωδιά φρεσκοφουρνισμένης σφολιάτας στον πολυσύχναστο δρόμο της οδού Σίνα, θα πέσεις πάνω στο νέο μαγαζί που τείνει να γίνει μόνιμο στέκι για όσους δε μπορούν να αντισταθούν στη ζάχαρη. Το «Πορτατίφ» στον αριθμό 21 σου δείχνει το φως για να μπεις σε ένα κόσμο γεμάτο από χειροποίητα γλύκα, εκεί όπου οι πελάτες παραπονιούνται στον ιδιοκτήτη πως έχει βαλθεί να τους παχύνει μόνο κοιτάζοντας τις γεμάτες λιχουδιές διάφανες πιατέλες που στολίζουν τους πάγκους.
Το παρασκευαστήριο γλυκών του μαγαζιού βρίσκεται ακριβώς δίπλα σου. Ενώ εσύ κάθεσαι στα κατάλευκα τραπέζια του και στις καρέκλες με υφάσματα βγαλμένα από μια άλλη, ρομαντική εποχή, αφράτα κρουασάν βουτύρου γεμίζονται με σοκολάτα σε γεύση kinder bueno και κρέμα φράουλα. Στα χτιστά του ράφια, που καλύπτουν έναν ολόκληρο τοίχο του χώρου, μερικά βιβλία προσφέρονται προς ανάγνωση καθώς απολαμβάνεις τα πρωτότυπα ροφήματα όπως καπουτσίνο με γεύση κανέλα και πορτοκάλι ή σοκολάτα με αστεροειδή γλυκάνισο για έξτρα άρωμα. Η σπεσιαλιτέ της μπάρας είναι το affogato, όταν δηλαδή μια δόση καφέ εσπρέσο πέφτει στο φλοράλ φλιτζάνι σου, πάνω σε μια μπάλα παγωτού με γεύση βανίλια.
Οι μερίδες που σερβίρονται στα προσεγμένα του σερβίτσια είναι γενναιόδωρες, ενώ οι τιμές του δεν ξεπερνούν τα 4 ευρώ. Ο κατάλογος σε παρακινεί να ρωτήσεις τον ιδιοκτήτη για τα γλυκά ημέρας, που ο ίδιος παρασκευάζει καθημερινά από νωρίς το πρωί. Ο Τάσος Λύτρας, είναι μόλις 25 ετών. Κατάγεται από την Άρτα και έπειτα από πέντε χρόνια που έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα προκειμένου να διδαχθεί την τέχνη της ζαχαροπλαστικής, αποφάσισε να κάνει το δικό του επιχειρηματικό βήμα στις αρχές του τρέχοντος έτους. Φροντίζει να αλλάζει τις πίτες του αναλόγως με τα φρούτα που προσφέρει η εποχή, αρέσκεται στο να δίνει στις δημιουργίες του εξαιρετική εμφάνιση και δε μπορεί να αντισταθεί στο πολίτικο τσουρέκι. Σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις το εξαιρετικό του banoffe, τη δροσιστική του τάρτα με φρούτα του δάσους, το cheesecake με την πλούσια και ελαφριά κρέμα, την φραουλόπιτα πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη και κομματάκια φιστίκι. Καθώς ο Τάσος δεν είναι όμως φανατικός γλυκάτζης δεν έχει παραλείψει τις αλμυρές γεύσεις όπως στριφτή τυρόπιτα και σπανακόπιτα, σε περίπτωση που λιγωθείς.
Το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο μένει ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα ποτήρι κρασί ή κάποιο κοκτέιλ στα φερ φορζέ της αυλής του. Συχνά διοργανώνονται βραδιές πιάνου για τις οποίες μπορείς να ενημερωθείς μέσω της σελίδας του στο facebook. Σπιτικό τοστ με τυρί και γαλοπούλα ή μπέικον και αυγό, quiche lorraine με ποικιλία τυριών, κρουασάν βουτύρου σκέτο ή με γέμιση μαρμελάδα φράουλα, βερίκοκο και πραλίνα φουντουκιού συνοδεύονται από φυσικό χυμό πορτοκάλι ή καφέ τα κυριακάτικα πρωινά, για όσους γνωρίζουν τη διατροφική αξία ενός χορταστικού γεύματος στην αρχή της ημέρας.