Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Το Dizer αποκαλύπτει τα μυστικά του καφέ στην Πεύκη

H τάση που αναδεικνύει τον καφέ σε κάτι παραπάνω από ρόφημα και τον καθιστά όχι μόνο premium προϊόν, αλλά κουλτούρα, ανθίζει τελευταία στην Αθήνα. Αυτό το καφε-κίνημα που ονομάστηκε «third wave» δεν είναι τίποτε άλλο από μια συλλογική, διεθνή δράση ανάδειξης αυτού του προϊόντος, με νέους τρόπους, δίνοντας σημασία στην προέλευση των κόκκων, στην επεξεργασία τους και στην αυστηρά προσεγμένη παραγωγή του ροφήματος. Πρόκειται για μια κίνηση που ξεκίνησε από τους λάτρεις του καφέ και αναμφισβήτητα θα κυριαρχήσει στην πόλη, καθώς αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές της ξεφεύγει χωροταξικά από τον στενό πυρήνα του ιστορικού κέντρου και αποκαλύπτει τα μυστικά του καφέ στην Πεύκη.

Το ψηλοτάβανο Dizer καταφέρνει να βάλει τον επισκέπτη αυτόματα σε μια άλλη διάσταση, με το πρώτο βλέμμα. Μπαίνοντας στο λευκό μίνιμαλ εσωτερικό του, ο διακόπτης γυρίζει στο mood της χαλάρωσης, σαν να ανοίγει η πόρτα σε μια ιδιαίτερη Wonderland. Ο μεγάλος ξύλινος πάγκος, τα εξειδικευμένα εργαλεία παραγωγής στην μπάρα (Chemex, Dripper V60 και ζυγαριές ακριβείας), καθώς και η συνολική μίνιμαλ αισθητική μαρτυρούν την third wave επιρροή, με το πρώτο βλέμμα. Ο καναπές, οι cozy πολυθρόνες, τα ράφια γεμάτα από βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια και το ξύλινο δάπεδο «φωνάζουν» την πρόθεση των ιδιοκτητών, της Ελένης Κουλουμέντα  του Αλέξανδρου Σαμιώτη και του Παναγιώτη Κόκκινου, να επεκτείνουν το σπίτι τους στο χώρο εργασίας, πράγμα το οποίο καταφέρνουν με μεγάλη επιτυχία. Εξίσου όμορφες διακοσμητικές πινελιές: ο επιμήκης μπεζ πάγκος, γεμάτος με πράσινα φυτά εσωτερικού χώρου, μαξιλάρια και περιοδικά στο χώρο της εισόδου, αλλά και η συρόμενη τζαμαρία στο βάθος, που αποκαλύπτει ένα μικρό εσωτερικό κήπο με ψηλά πεύκα (a.k.a. η θέα που έχουν όλοι οι ακάλυπτοι χώροι, σε ένα παράλληλο, παραμυθένιο σύμπαν).

Η φράση «οι λεπτομέρειες είναι που αποτελούν το σύνολο και καθορίζουν το ενδιαφέρον» θα μπορούσε να είναι η βάση γύρω από την οποία περιστρέφεται το σύμπαν του Dizer. Αυτή η θέση και η διαρκής αναζήτηση του καλύτερου οδήγησαν στη συνεργασία με το περίφημο και βραβευμένο Underdog του Τάσου Δεληχρήστου από το οποίο προμηθεύονται τους καφέδες τους αποκλειστικά. Έτσι, οι επιλογές περιλαμβάνουν ιδιαίτερα αρωματικά blends και προσεχτικά διαλεγμένους μονοποικιλιακούς -όπως ο παναμέζικος Hartmann από τον Παναμά, με νότες από κακάο, φουντούκι και αμύγδαλο – σε παρασκευές όπως ο κλασικός εσπρέσο, ο flat white, ο black eye, ή ο εξαιρετικά δημοφιλής cold brew (πρόκειται για τη νέα διεθνή τάση στον καφέ φίλτρου που παράγεται με τη διαδικασία της κρύας εκχύλισης). Φυσικά, προσφέρεται παραδοσιακός ελληνικός στη χόβολη, ενώ υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις σε τσάγια με γεύσεις όπως μαστίχα, πορτοκάλι και τζίντζερ, παραδοσιακό mate από την Νότιο Αμερική ή απαλό κινέζικο young hyson. Επίσης, δε λείπουν οι ετικέτες μικροζυθοποιίων και ελληνικών κρασιών.

Το “hangover sandwitch”, με καπνιστό μπέικον Δράμας, χορταίνει άνετα δύο άτομα

Κις λορέν με μπέικον και πράσο: μια μπουκιά και φεύγεις για Παρίσι

Στα παραπάνω ας προστεθεί ότι το Dizer, ακολουθώντας τo φαινόμενο brunch που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην πόλη, καταθέτει τη δική του πρόταση για τα weekends. Το μενού διαθέτει πραγματικά comfort πιάτα σαν το χορταστικό Hangover Sandwich με καπνιστό μπέικον Δράμας, τυρί που λιώνει, φρέσκα αυγά τηγανιτά και λίγη sriracha (πικάντικη σως με τσίλι, σκόρδο, ζάχαρη, αλάτι και ξύδι) φυλακισμένα μέσα σε μια μεγάλη και τραγανή μπαγκέτα, με σπιτική μαγιονέζα και τσιπς στο πλάι. Εξίσου εύγευστο το σάντουιτς που συνδυάζει το εκλεκτό μοσχάρι από τη Φάρμα Μπράλου, μαγειρεμένο επί 48 ώρες σε sous vide, με πράσινη ρόκα και βελούδινη κρέμα από μανούρι, ενώ καλοδουλεμένη είναι και η εκδοχή των αυγών ποσέ- τα οποία εδώ σερβίρονται πάνω σε toasted τσουρέκι μαζί με ελαφρά μαγειρεμένο σταμναγκάθι. Την ημέρα που η popaganda επισκέφτηκε το Dizer μεγάλη ζήτηση είχε, επίσης, μια ζουμερή quiche lorraine, σε ρόλο guest star, με μπέικον πράσο και γραβιέρα Ενδιαφέρον παρουσιάζουν η χειροποίητη, σχεδόν δαντελένια, κρέπα με μανούρι και σιρόπι ροδιού, αλλά και τα παραδοσιακά pancakes με άφθονη πραλίνα φουντουκιού και μπανάνα μαζί φυσικά με το απαραίτητο σιρόπι σφενδάμου. Μιλώντας για γλυκά πάντως, στο Dizer έχουν αναδείξει το ζήτημα σε ξεχωριστό κεφάλαιο: στη μικρή βιτρίνα πάνω στον πάγκο φιγουράρουν (δύο φορές περίπου την εβδομάδα) οι πάντα εντυπωσιακά πρωτότυπες τούρτες της ταλαντούχας Ελένης Σαβιολάκη, αλλά και τα υγιεινά vegan γλυκά που προτείνουν οι The Vegan Fairies. Παράλειψη θα ήταν επίσης να μη δοκιμάσει κανείς τα φρεσκοψημένα κρουασάν με όλυρα (ντίνκελ) και σπόρους κινόα (χωρίς καθόλου ζωικά λίπη κι αυγά), καθώς και τις σπιτικές μπάρες δημητριακών με ταχίνι και σοκολάτα, για έξτρα ενέργεια και σούπερ διάθεση.

Δεν υπάρχει σωστό brunch χωρίς τα κλασικά pancakes. Στο Dizer εναλλακτικά, αντί για το σιρόπι σφενδάμου, χρησιμοποιούν αγνό μέλι

Επιμένοντας να πρωτοπορεί το Dizer (στα πορτογαλικά το όνομά του σημαίνει «να τα λέμε») ακολουθεί αυστηρά αντικαπνιστική πολιτική. Το ευ ζην και την υγιεινή ζωή εδώ τα υπερασπίζονται και τα εφαρμόζουν με πάθος. Κι ακριβώς επειδή έχουν επιλέξει την αναζήτηση της ποιότητας ως στόχο ζωής, κατορθώνουν να φροντίζουν τους πελάτες τους όπως τους φίλους της καρδιάς.

Ηρώων Πολυτεχνείου 2, Πεύκη,

τηλ. 213 0387 357

Γιώτα Παναγιώτου

Share
Published by
Γιώτα Παναγιώτου