Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Δεν θα σου πάει η καρδιά να φύγεις από το Bains Mixtes

Ήταν 1927 όταν επιτράπηκαν τα μικτά λουτρά αντρών και γυναικών (στα γαλλικά: bains mixtes) που μέχρι τότε «σκανδάλιζαν» τους συντηρητικούς κύκλους της εποχής. Και αυτή την ιντριγκαδόρικη ορολογία διάλεξε για όνομα ενός ακαταμάχητου εστιατορίου μπροστά στο κύμα, ο ιθύνων νους του.

«Ομόνοια-Παλιόχωρα δυόμιση ώρες και δυόμιση χρόνια περίπου». Μια βόλτα του Γιάννη Βουγιούκα πριν από λίγα χρονια στην Καρδαμύλη και τον Αγ. Νικόλαο με φίλους για διακοπές ήταν αρκετή ώστε να πραγματοποιήσει μία μεγάλη στροφή στη ζωή του. Άρχισε να μου αφηγείται ότι εκείνη την περίοδο, εν μέσω κρίσης, είχε βρεθεί εγκλωβισμένος επαγγελματικά, όπως τόσοι άλλοι, «στο τεχνητό γκέτο της Πλ. Ομόνοιας και στο κέντρο της Αθήνας που ήταν γενικώς στα κάτω του…οπότε γεια σας!» Σε αυτήν λοιπόν τη βόλτα ο δρόμος τον έφερε στην Καλαμάτα, όπου μεταξύ πολλών υπέροχων τοποθεσιών, είδε και μια αγγελία για ένα μαγαζί πάνω στη θάλασσα.

Από τότε παραμένει στην Παλιόχωρα Αβίας. «Άλλη ομορφιά. Ανεκτίμητη!», όπως λέει. «Έφτιαξα την κουζίνα μου, το χώρο έξω και μέσα» και λίγο καιρό μετά το Bains Mixtes ήταν έτοιμο.

Η αισθητική του χώρου συνδυάζει minimal στοιχεία με μια vintage χροιά. Στο εξωτερικό κομμάτι, βέβαια, που βρίσκεται κυριολεκτικά μπροστά στη θάλασσα, παραδίνεται στην απόλυτη λιτότητα του φυσικού τοπίου που το πλαισιώνει. Άλλωστε, όταν έχεις ένα τέτοιο ηλιβασίλεμα ακριβώς απέναντι, τι να τα κάνεις τα στολίδια; Αυτός ο συνδυασμός με σεζλόνγκ και μαξιλάρες για να απολαμβάνεις αναπαυτικά τη θέα, υπήρχε στο μυαλό του Γιάννη από τη δεκαετία του΄80 και το γνωστό Franco’s bar στη Σαντορίνη, όπου ξεκίνησε την καριέρα του στο χώρο.   

Στο Bains Mixtes ψήνουνε σε φούρνους και σε κατσαρόλες. Μαγειρεύουν κρέατα κονφί και βραστά ή ψημένα σε χαμηλές θερμοκρασίες για πολλές ώρες και τα γαρνίρουν με λαχανικά. Φτιάχνουν τυροσαλάτα με γιαούρτι χωρίς λιπαρά, γυμνή τυρόπιτα,
τάρτα με χαμόν και μοτσαρέλλα, μαριναρισμένο μπακαλιάρο με μαϊντανό, ντομάτα και φράουλες, πικάντικες γαρίδες με αγγινάρες  και μεζέδες κάθε λογής. Παρασκευάζουν τσίπουρα και τσικουδιές σε διάφορες γεύσεις (τα λεγόμενα infusions). Κάνουν γλυκά, καφέδες και ολόφρεσκα παγωτά που παραπέμπουν γευστικά στα 60’s (τόσο αγνά), χωρίς παγωτομηχανές και διογκωτικά. Ενώ σερβίρουν και cocktails με αρακά, θυμάρι, μέλι, φρούτα και χυμούς εσπεριδοειδών σαν της γιαγιάς, επιβεβαιώνοντας τη νέα τάση που θέλει τα cocktails να εμπνέονται από τη μαγειρική. Και όλα αυτά τα συναντάς σε ένα παραθαλάσσιο χωριό μπροστά στο Μεσσηνιακό κόλπο.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο: η φιλοσοφία του Bains Mixtes είναι ότι εφόσον υπάρχει κρίση, το φαγητό έξω πρέπει να το αντέχει η τσέπη, να μπορούν να το απολαύσουν όλοι. Εξ ου και η μεγάλη ανταπόκριση τόσο από τους locals, όσο και από τους τουρίστες που τέτοιες μέρες έχουν ήδη αρχίσει να κατευθύνονται στη Μεσσηνία. Εσείς; 

Δείτε πολλές ακόμη φωτογραφίες από τις νοστιμιές και όχι μόνο του Bains Mixtes στη gallery που ακολουθεί: 

Κωνσταντίνα Βασιλείου

Share
Published by
Κωνσταντίνα Βασιλείου