Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

To Cosca φέρνει τις γεύσεις της Σικελίας στο Κουκάκι

Στην πλατεία Ελπίδος στο Κουκάκι, σε απόσταση αναπνοής από τον λόφο του Φιλοπάππου,  βρίσκεται το σιτσιλιάνικο εστιατόριο Cosca (ονομασία που στην ιταλική ντοπιολαλιά σημαίνει η καλά κρυμμένη μαφιόζικη παρέα) στο οποίο σερβίρονται αυθεντικές γεύσεις –πάστα, ταλιάτα αλλά και ψάρι –από τον αρχοντικό Νότο της Ιταλίας.

Ένας χώρος ντιζαινάτος -χωρίς καρό υφασμάτινα τραπεζομάντιλα και βαριές κουρτίνες που παραπέμπουν σε ξεπερασμένη τρατορία- με άνετους καναπέδες, ξύλινο πάτωμα και διακόσμηση που φέρει την υπογραφή της Σίσσυς Φειδά. Στην κεντρική σάλα του φιγουράρει στον τοίχο, ένα καρτουνίστικο ταμπλό-ζωγραφιά δια χειρός Φλάβιο Τιμπάλντι που απεικονίζει τη Σικελία και τις ομορφιές της- το ηφαίστειο της Αίτνας, το αρχαίο θέατρο των Συρακουσών, το Σινεμά ο Παράδεισος, παραδοσιακές τράτες που ψαρεύουν ξιφίες στα νότια της Ιταλίας- ενώ απέναντι ακριβώς βρίσκεται ένας μεγάλος μαυροπίνακας με πιάτα ημέρας –ριζότο, σπιτικά ραβιόλι, λαβράκι και θαλασσινά- που ξεφεύγουν από το καθιερωμένο δίπολο πίτσα-μακαρόνια που συναντάει κανείς συνήθως σε τέτοια μαγαζιά.

Στην ημιανοιχτή κουζίνα του, ο Ναπολιτάνος σεφ Αντόνιο Καρλόνε δημιουργεί μοναδικές συνταγές από την πατρίδα, με τα πιο φρέσκα υλικά από τον προμηθευτή και φίλο του, Mauro Desiderio που φέρνει διαλεχτά προϊόντα –κρασιά, μοτσαρέλες, αλλαντικά και φρέσκια πάστα- από τη Σικελία, τη Ρώμη και την Βενετία προς τέρψιν των θαμώνων του μαγαζιού.

Στα highlights του μενού, πρωτοστατούν το καρπάτσιο ξιφία και τα παραδοσιακά αραντσίνι- -ρυζοκεφτέδες με γέμιση ραγού από μοσχαρίσιο κιμά, αρακά, μπιζέλια σαφράν και σάλτσα μελιού- που συγκαταλέγονται στα πιο κλασικά street food των Ιταλών. Ακολουθεί η πίτσα De la Casa με λεπτή ζύμη, φρέσκια ρόκα, παρμεζάνα και μπρεζαόλα και οι σαλάτες από τις οποίες ξεχωρίζουν η Contandino με ρόκα, πορτοκάλι, πολύσπορα κρουτόν, κατσικίσιο τυρί και σος μελιού και η δική τους “cosca” με μπάρες πορτοκαλιού, ρόδι, καρύδι, λάχανο και σάλτσα από πετιμέζι. Ως προς τα ζυμαρικά, εδώ παίρνουν ντοκτορά –τρομερές ταλιατέλες με φιλεταρισμένες σαρδέλες και κάπαρη, λινγουίνι με βόνγκολε, μύδια και οστρακοειδή αλλά και πιο ήπιες πάστες όπως ταλιολίνι με μανιτάρια πορτσίνι και κρέμα τρούφας και  καρμπονάρα με αυγό και πανσέτα κάνουν τη διαφορά. Άν πάλι έχετε διάθεση για ψαρικά, στο μενού υπάρχει ένα εξαιρετικό λαυράκι Palermitana με καρότο, σπανάκι και μελωμένη ντομάτα που λιώνει στο στόμα αλλά και κοτόπουλο για τις κυρίες με σωτέ τοματίνια, μοτσαρέλλα, βασιλικό και πολέντα (πουρές από καλαμποκάλευρο). Από κρασιά έχει 4 ιταλικά σε κόκκινο και λευκό, διάφορα prosecco, ένα ελληνικό -το «Μαύρο Πρόβατο» του Λαζαρίδη- και καλό χύμα λευκό και κόκκινο ενώ για επιδόρπιο «κλείνει το μάτι πονηρά» με μία σπιτική τιραμισού που φτιάχνεται τη στιγμή της παραγγελίας για να είναι το μπισκότο φρέσκο και τραγανό χωρίς να θυμίζει -ξεχασμένο στο ψυγείο- γλυκό της γιαγιάς.

Τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού, τα τραπέζια βγαίνουν στην πλατεία, κάτω από τις μουριές, με κεριά, ρομαντζάδα και μουσική -από indie, τζαζ και ιταλικές διασκευές μέχρι Βeatles και Thievery Corporation- την οποία επιμελείται ο μουσικός παραγωγός και πιανίστας Ανάστος Καλλίρης.

Extra tip: Αυτόν τον Ιούλιο για να μας αποχαιρετήσουν δροσιστικά, θα κερνούν από Τρίτη μέχρι Πέμπτη- για καλωσόρισμα κοκτειλάκια spritz -το κλασικό aperitivo των Ιταλών- με prosecco, Aperol και πορτοκάλι μέχρι τις 2 Αυγούστου που κλείνουν για διακοπές.

Cosca, Πραμάντων 10, Κουκάκι, Ανοιχτό από Τρίτη έως Σάββατο από τις 19.00, τηλ. 210 921 0.229, τιμή ανά άτομο 20 ευρώ.

Ιταλική πίτσα με παρμεζάνα και μπρεζαόλα


Linguine cozze με μύδια και σαφράν


Papardelle Rustiche με κρέμα μασκαρπόνε, τομάτα και φιλετίνια


Insalata del Contadino με ρόκα, σπανάκι, πορτοκάλι, πολύσπορα κρουτόν, κατσικίσιο τυρί και σος μελιού


Λαβράκι Palermitana με τοματίνια, κάπαρη σερβιρισμένο με φρέσκο σπανάκι και φλις καρότου

Η Μαρία Καβαλλάρη, ιδιοκτήτρια του Cosca

Σοφία Αλεξίου

Share
Published by
Σοφία Αλεξίου