Ανοιχτός ευρύχωρος χώρος, βιομηχανική αισθητική, ιδιαίτερη διακόσμηση, ελαφριά τζαζ μουσική, βιβλία. Το Collage στην οδό Καπνικαρέας δεν είναι το μαγαζί που περιμένεις να βρεις στο πιο τουριστικό σημείο της Αθήνας. Θα πας εκεί αν θες καφέ, αν θες πρωινό, αν θες φαγητό, αν θες σνακ, αν θες ποτό. Και θα τα βρεις όλα.
Ο Μίλτος και ο Κώστας, οι δύο ιδιοκτήτες του νέου all day spot του κέντρου, μας υποδέχονται ζεστά και μας μιλάνε για το τολμηρό τους εγχείρημα. Στην ερώτηση πώς τους ήρθε η ιδέα για το μαγαζί, γελάνε. Το μαγαζί λειτουργεί εδώ και περίπου 1 χρόνο και φαίνεται να εξελίσσεται συνεχώς. Οι νεαροί ιδιοκτήτες δεν αρκούνται στο –υπάρχον all day café restaurant. Αντίθετα, έχουν διαμορφώσει και τον πρώτο όροφο του κτιρίου τους, ώστε να λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος και χώρος εκδηλώσεων για art exhibitions, corporate events και parties. «Από αυτόν τον χώρο ξεκίνησε η ιδέα του μαγαζιού άλλωστε. Πήραμε τον κάτω όροφο επειδή ήδη υπήρχε ο πάνω. Η λειτουργία τους είναι ελαφρώς διαχωρισμένη: ο κάτω χώρος χαρακτηρίζεται ως all day spot ενώ ο πάνω είναι το σχετικά αυτόνομο “The Lof’t” για εκδηλώσεις. .Αυτή είναι, μελλοντικά, η δύναμη του μαγαζιού».
Όσο μιλάμε, μας προσφέρουν έναν εξαιρετικό καφέ, δυνατό, αρωματικό –το χαρμάνι φτιάχνεται ειδικά για το Collage αυτό από την εταιρεία taf. Ενώ ετοιμάζονται τα πιάτα, μας μιλάνε για τη λειτουργία του. «Ανοίγουμε στις 8 το πρωί, για καφέ και πλήρες πρωινό, ως τις 12- pancakes, French toast,scrambled eggs κ.α.Στη διάρκεια έχουμε σάντουιτς, χειροποίητη φοκάτσια, πίτσες και πλήρες ιταλικό μενού. Μέχρι το βράδυ, λειτουργεί τόσο η κουζίνα, όσο και το μπαρ, για ένα ποτό, ένα κοκτέιλ ή ένα κρασί, από την κάβα με τις ιταλικές και ελληνικές ετικέτες. Επίσης καθημερινά από τις 6 ως τις 8.30 έχουμε το καθιερωμένο ιταλικό aperitivo, δηλαδή ένα πλούσιο μπουφέ που συνοδεύει το ποτό. Σχεδιασμένο από Ιταλό σεφ, το μενού μας δίνει έμφαση σε κλασικές συνταγές που μαγειρεύονται με τα καλύτερα υλικά, με ποιοτικές πρώτες ύλες.
Το μενού για την ημέρα δεν είναι δύσκολο να εντυπωσιάσει. Ξεκινάμε με μία σαλάτα νισουάζ με τυρί caprino, ελιές, σπανάκι, πατάτες baby, αυγό και πικάντικη σάλτσα από κόκκινη πιπεριά –δροσερή, με ιδιαίτερη αλλά ισορροπημένη γεύση. Οι σαλάτες είναι φτιαγμένες με τα καλύτερα υλικά, με εμπνευσμένες συνθέσεις και προσεκτικά φτιαγμένα dressing. Ακολουθεί μία πίτσα Collage: σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, φρέσκια ρόκα, μπρεζάολα και flakes παρμεζάνας, σε πολύ λεπτό ζυμάρι –όπως εξηγεί ο Μίλτος, τέτοιου είδους ζυμάρι βρίσκει κανείς στη Ρώμη και σε περιοχές της κεντρικής Ιταλίας. Νοτιότερα, στη Νάπολη, είναι λίγο πιο χοντρό. Μαζί, μια αυθεντική κλασική καρμπονάρα, με αυγό,guanciale και μπόλικο πιπέρι, με φρέσκα ζυμαρικά. Το κυρίως πιάτο ολοκληρώνει το γεύμα, μια εξαιρετική, τρυφερή μοσχαρίσια ταλιάτα black angus με πατάτες, δεντρολίβανο και χοντρό αλάτι. Το εσωτερικό όσο πρέπει κόκκινο κ ζουμερό, με τις πατάτες ξεροψημένες.
Μετά το φαγητό, είναι η ώρα για κοκτέιλ. Αγαπήσαμε την ελαφριά και φρουτώδη Sangria Bianco με λευκό κρασί, apricot brandy, purée ανανά και τριμμένο πάγο. Για τα πιο δυνατά ποτήρια, συνιστούμε το London Mai Tai, με pimm’s, σιρόπι σουμάδας, χυμό λάιμ και ανανά.
Το Collage γίνεται ήδη το νέο meeting point της Αθήνας για ανθρώπους με ιδιαίτερο γούστο, που αγαπούν το ποιοτικό φαγητό, τον καλό καφέ και πρωτότυπα κοκτέιλ.
Collage, Καπνικαρέας 3, 21 0323 2060