Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Chapeau: Τρώγοντας σαν την Amelie στο Χαλάνδρι

Αν κάποια στιγμή γινόταν ένα γκάλοπ για τους αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς, το Παρίσι θα βρισκόταν σίγουρα στις πρώτες θέσεις προτίμησης. Κάτι η πολιτιστική του αύρα, κάτι η γαλλική γαστρονομική κουλτούρα, πιθανόν κι ένας μεγάλος ανεκπλήρωτος έρωτας από αυτούς που βλέπεις στις ταινίες και κλαις με μαύρο ανακουφιστικό δάκρυ, έρχονται και δένουν όλα μαζί προκειμένου να παρασύρουν τη σκέψη κατά Μονμάρτη μεριά. Επειδή όμως το πνεύμα είναι πάντα πρόθυμο να αποδράσει, αλλά οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στο σώμα να ακολουθήσει, καλό είναι να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Βρίσκεται, λοιπόν, κάποιος στα βόρεια προάστια της Αθήνας και θέλει επειγόντως να διακτινιστεί στις όχθες του Σηκουάνα. Ο καλύτερος τρόπος, καθώς το Star Trek βρίσκεται εκτός διαθεσιμότητας, είναι να πεταχτεί στο Chapeau café bistro, στο Χαλάνδρι. Εκεί η αγαπημένη Ντίνα Νικολάου καταθέτει καθημερινά την εμπειρία της στη γαλλική κουζίνα με απογειωτικές tartines. Ειδικά στο κυριακάτικο brunch δίνει τον καλύτερο εαυτό της, καθώς από τον μακρόστενο μπουφέ παρελαύνουν λιχουδιές όπως τερίνα κοτόπουλου, ομελέτα τραγανών λαχανικών με ολόφρεσκα αυγά, τάρτα κολοκύθι με βάση τραγανή και γλυκιά, αλλά και  μια αμαρτωλή tartine – croque madame με κατσικίσιο τυρί, γραβιέρα, ζαμπόν και τηγανητό αυγό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο συνδυασμός σολομού και λαχανικών πάνω σε αλμυρή ζύμη τάρτας, ενώ από την πανδαισία δε λείπει το αλμυρό αφράτο κέικ με μπέικον. 

Το μενού που επιμελείται η Ντίνα Νικολάου περιλαμβάνει, για τους πιο πεινασμένους, λίγα ακόμη στιβαρά πιάτα με τον αέρα του Evi Evane, του εστιατορίου που διατηρεί στο Παρίσι η ίδια με την αδερφή της. Ανάμεσά τους, τις προτιμήσεις κερδίζει αναμφισβήτητα η εκδοχή της πάπιας: στο Chapeau μαγειρεύεται το μπούτι, κονφί με καραμελωμένα κρεμμύδια και γλυκιές πατατούλες. Φυσικά, όπως κάθε μπιστρό που σέβεται τη γαλλική καταγωγή του το μενού περιλαμβάνει μια μικρή, αλλά προσεγμένη λίστα κρασιών (περίπου 20 ετικέτες). Προσωπική επιλογή, που συνόδευσε την περίφημη κις λωρέν (για τη συνταγή της οποίας αξίζει να ικετέψει κανείς τη Ντίνα γονυπετής) αψηφώντας με θρασύτητα το γεγονός ότι η βουτυράτη γεύση του πιάτου απογειώνεται με κόκκινα, υψηλής οξύτητας κρασιά ή από γεμάτα στο σώμα λευκά, ήταν το ροζέ Αμπέλου Φως του Ζαχαριά, καθώς με κάποιο τρόπο το la vie en rose επιβάλλεται να γίνει από τραγούδι, βίωμα. 

Κις λωρέν με μανιτάρια και tartine croque madame

Το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι όμως του Chapeau είναι η βιτρίνα με τα γλυκά. Και είναι αυτό στο οποίο η Ντίνα Νικολάου, μεγαλουργεί. Φέρνει στο νου κάτι μακρινές αναμνήσεις που το μικρό παιδάκι περνώντας μπροστά από το ζαχαροπλαστείο, τραβάει βιαστικά τη μαμά από το χέρι, δείχνοντας και φωνάζοντας όλο έξαψη «θέλω αυτό με τα μπισκότα, εκείνο με το κερασάκι και το άλλο με τη σοκολάτα».  Καθώς πίνει κανείς καφέ, αέρινα κρουασάν, λαχταριστές lemon pies, μια πληθωρική tartine με σοκολάτα, φουντούκια και σαντιγί με καραμέλα, ένα κέικ τριαντάφυλλο που θυμίζει το πρόσωπο της σεφ όταν εκείνη χαμογελά, μια φινετσάτη σαρλότ σοκολάτας, καμαρωτή σαν κυρία επί των τιμών κι άλλα πολλά ορμούν να κατακτήσουν τους ουρανίσκους και να κάμψουν τις αντιστάσεις.

Τι κι αν το Παρίσι είμαι μίλια μακριά, η γλύκα του είναι εδώ.

Chapeau, Σωκράτους 4Α, Χαλάνδρι, τηλ. 210 68 45 300

Lemon pie

Γιώτα Παναγιώτου

Share
Published by
Γιώτα Παναγιώτου