ΓΕΥΣΗ

Bell Square: Tο καφέ που έχει πάρει σοβαρά την αποστολή του

Βραζιλία, Αιθιοπία και Ελ Σαλβαδόρ συναντιούνται στους Αμπελόκηπους.

«Με κάθε φλιτζάνι καφέ που καταναλώνεις, συμμετέχεις κι εσύ σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιστορίας  του πολιτισμού αυτού του κόσμου». Αυτή είναι, σε ελεύθερη μετάφραση, η πρώτη πρόταση του βιβλίου με τον προβοκατόρικο τίτλο «Ο κόσμος της καφεΐνης – Η επιστήμη και η κουλτούρα του πιο δημοφιλούς ναρκωτικού (!)  του κόσμου» που έγραψαν πριν από αρκετό καιρό οι Bennett Alan Weinberg και Bonnie K. Bealer, προσπαθώντας να καταγράψουν τα χνάρια της ανάμεσα στους αιώνες, αλλά και την επιρροή της στο σήμερα.

Παρατηρώντας προσεχτικά την άνθηση του third wave coffee στην Αθήνα, εύλογα διαπιστώνει κανείς ένα κάπως παράδοξο γεγονός: όσοι πρωτοστατούν στη διάδοση αυτού του ρεύματος, ασπάζονται απόλυτα την άποψη των συγγραφέων, ακόμη κι αν δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη αυτού του βιβλίου. Πλέον, τα περισσότερα από τα νέα καφέ της πόλης κάνουν κάτι παραπάνω από το να παρασκευάζουν το αγαπημένο ρόφημα: παραδίδουν καθημερινά μαθήματα κουλτούρας.

Το κυνήγι της τελειότητας: φτιάχνοντας τον ιδανικό καφέ φίλτρου

Μια από τις πρόσφατες αφίξεις που υποστηρίζει την παραπάνω φιλοσοφία είναι το Bell Square στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, στους Αμπελόκηπους. Πιθανόν, οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι απέναντί του βρίσκεται το καμπαναριό μιας εκκλησίας. Η ευρωπαϊκή αύρα του όμως και η άψογη αισθητική του φέρνουν στο μυαλό την ομόηχη γαλλική λέξη που χρησιμοποιείται για το «ωραίο». Κι αν έπρεπε να περιγράψει κανείς αυτό το καφέ εν συντομία, αυτή θα πρόφερε και θα ήταν σαν να τα είχε πει όλα.

Απαλό γκρι στους τοίχους που σπάει με λίγο κομψό ροζ, μεγάλοι ξύλινοι πάγκοι-τραπέζια, κορμοί δέντρων οι οποίοι εκτελούν χρέη σκαμπό, καρό πάτωμα σε λευκό και ρόδινο χρώμα, πρασινάδες που χαρίζουν τη δροσιά τους απλόχερα και ανοιχτές τζαμαρίες σε μια ζωντανή πλατεία φτιάχνουν αστραπιαία ακόμη και την πιο μουντή διάθεση.

Ποικιλίες καφέ από τη Βραζιλία, την Αιθιοπία και το Σαλβαδόρ από την Samba Coffee Rosters

Στο Bell Square θα βρείτε τρεις βασικές επιλογές καφέ από την Samba Coffee Rosters, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τους χαρίζει ο τόπος καταγωγής τους. Αξίζει να δοκιμάσετε τον εσπρέσο της φάρμας Fazenda Lagoa από τη Βραζιλία: «κουβαλά» στο DNA του αρώματα από ξηρούς καρπούς (ιδίως φουντούκι) και σοκολάτα.  Τα καφεόδεντρα, από τα οποία παράγεται αυτή η ποικιλία, μεγαλώνουν στις πλαγιές του όρους Serrando  Pau D’ Alho σε υψόμετρο 900-1.100μ.

Από την άλλη, υπάρχει και ο αιθιοπικός φίλτρου Guji που διαθέτει τη γνώριμη οξύτητα των καφέδων αυτής της χώρας  -αν και σε αυτή την περίπτωση ήπια – το φρουτώδες άρωμα και την πλούσια γεύση. Προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή της Αιθιοπίας και συγκεκριμένα από τη φυτεία Dambi Uddo στο άγριο δάσος Shakiso. Στη σκιά των δέντρων του, σε υπερυψωμένα τελάρα, που ονομάζονται African beds, τοποθετούνται τα κεράσια του καφέ προκειμένου να αποξηραθούν και είναι ακριβώς αυτή η διαδικασία που χαρίζει σε αυτόν τον καφέ τη χαρακτηριστική του γλυκύτητα: καθώς ο καρπός στεγνώνει και ζαρώνει, το κουκούτσι απορροφά τα φυσικά σάκχαρα του καρπού.

Brunch και ωδή στα αυγά Benedict

Ιδιαίτερος είναι επίσης και ο εσπρέσο που παρασκευάζουν εδώ με καφέ από το Ελ Σαλβαδόρ γεμάτο από νότες κερασιών. Ο συγκεκριμένος προέρχεται από την  περιοχή Ilamatec κοντά στο ηφαίστειο Santa Ana και πρόκειται για ένα μοναδική πρόταση από τον ίδιο παραγωγό, την ίδια χώρα και την ίδια φάρμα, που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τις τρεις βασικές επεξεργασίες καφέ  (washed, natural, pulped). Διαθέτει μια ευχάριστη οξύτητα, καλό σώμα, νύξεις από σοκολάτα και μια μακρά γλυκιά επίγευση.

O κατάλογος ο οποίος διαθέτει πολλές επιλογές παρασκευής (cold brew, flat white κλπ), τα σαββατοκύριακα εμπλουτίζεται με brunch -που το Bell Square «δουλεύει» ακόμα, κινούμενο όμως προς τη σωστή κατεύθυνση.

Pancakes με μέλι, καρύδι, μπανάνα και κανέλα

Από τον τρόπο που στο Bell Square  αντιμετωπίζουν το θέμα του καφέ, γίνεται φανερό  ότι έχουν πάρει σοβαρά την αποστολή τους: να μυήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους στον κόσμο του speciality coffee, χωρίς περιττές φλυαρίες και δίχως να κουράσουν με πολύπλοκες έννοιες και φιγούρα. Για αυτό το λόγο άλλωστε, πέρα από το κομμάτι της επί τόπου παρασκευής, ασχολούνται πολύ με το θέμα της πώλησης καφέ για το σπίτι. Δεν περιορίζονται μόνο στο άλεσμα και τη συσκευασία του επιλεγμένου καφέ, αλλά προτείνουν σκεύη και εργαλεία παρασκευής, ενώ δίνουν πολύτιμες συμβουλές για το πώς θα πετύχει κανείς το τέλειο φλιτζάνι σαν να ήταν από τα γεννοφάσκια του ο ιδανικός barista.

Αυτό είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία διότι συχνά η συζήτηση ξεφεύγει πέρα από τις πρακτικές πληροφορίες και είναι πάντα ευχάριστο να ακούς ιστορίες  πχ. για το γεγονός  πως η Αιθιοπία θεωρείται η πατρίδα του καφέ, για τον θρύλο της ανακάλυψής του από τον Kaldi, ένα ντόπιο βοσκό, ο οποίος παρατήρησε την ιδιαίτερη ζωτικότητα του κοπαδιού του, όταν οι κατσίκες του μασουλούσαν τους σπόρους του καφεόδεντρου, για τις διαφορές μεταξύ των καφέδων Arabica και Robusta, για τον τρόπο που επηρεάζει το υψόμετρο τα γευστικά χαρακτηριστικά μιας ποικιλίας και άλλα πολλά και άκρως ενδιαφέροντα. Άσε που με αυτό τον τρόπο χτίζονται οι στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης και οι μακρόχρονες φιλίες. Διπλό το κέρδος.

Η μασκότ του Bell Square απολαμβάνει τον καφέ της

Πλατεία Αγ. Δημητρίου 2, Αμπελόκηποι, τηλ. 210-6438318

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.