Πέρα από τις γνωστές και κατανοητές διαφωνίες για την αλόγιστη κατανάλωση κρέατος, το μπάρμπεκιου εμπεριέχει ένα σύστημα αξιών που μας χαρακτηρίζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το γεγονός ότι συγκεντρωνόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα γύρω από τη φωτιά για να μαγειρέψουμε να φάμε είναι μια από τις θεμέλιες λίθους όλων των κοινωνικών εκδηλώσεων.
Γιορτές, θρήνοι, διαμαρτυρίες, συναθροίσεις έχουν σε όλες τις φυλές και τις θρησκείες έναν κοινό παρανομαστή: το ψητό. Ας μπούμε στο ψητό λοιπόν μέσα από ενδιαφέρουσες πληροφορίες και φωτογραφίες που μαζέψαμε απ’ όλο τον κόσμο.
To πρώτο bbq της ανθρωπότητας που γνωρίζουμε έγινε πριν από 31.000 χρόνια σε μια περιοχή της σημερινής Τσεχίας. Το κυρίως πιάτο περιελάμβανε δύο μαμούθ.
Σύμφωνα με ανθρωπολόγους η πρώτη «χτυπητή» διαφορά του ανθρώπου με το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο, συνέβη όταν τα δίποδα ξεκίνησαν να ψήνουν την τροφή τους.
Στην Αργεντινή το μπάρμπεκιου ονομάζεται “Asado” και o ψήστης “Asador”. Για να καταλάβετε την έντονη σχέση που υπάρχει μεταξύ λαού και ψησταριάς, ο μέσος Αργεντίνος τρώει 63 κιλά ψητό κρέας το χρόνο, αριθμός που είναι διπλάσιος από αυτόν του μέσου Αμερικάνου. Το μοσχάρι κυριαρχεί αλλά σίγουρα θα πετύχετε λουκάνικα (chorizο) και γλυκάδια. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν επεμβαίνει κανείς κατά τη διάρκεια του ψησίματος και στο τέλος πρέπει να χειροκροτήσετε τον ψήστη.
Στις Βόρειες Χώρες όπου οι ηλιόλουστες μέρες δεν είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, το μπάρμπεκιου μετατρέπεται σε εθνική υπόθεση. Για παράδειγμα στη Στοκχόλμη είναι σύνηθες το φαινόμενο ν΄αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ από ψησταριές μιας χρήσης, λουκάνικο και υλικά για χοτ ντογκ με το που βγει η πρώτη ηλιαχτίδα στον αέρα.
Στην Αυστραλία υπάρχει μια παράξενη σχέση των ιθαγενών Αβορίγινων με τη φωτιά. Συχνά μέσα στο χρόνο κάνουν ένα ταξίδι στην ερημική εξοχή και καίνε τη χαμηλή βλάστηση. Αυτό συνήθως συνδυάζεται με το ψήσιμο κοτόπουλου ή γαλοπούλας. Αφού τη γεμίσουν με διάφορα συνοδευτικά τη θάβουν κάτω από τη χώμα όπου από πάνω ανάβουν μια μεγάλη φωτιά. Μετά από πολλές ώρες και αφού η φλόγα έχει πέσει σκάβουν στο χώμα και τρώνε το τραγανιστό και σιγοψημένο πουλερικό.
Αντιθέσεις. Στη Γαλλία τα βοοειδή τα «γυμνάζουν» σκληρά ενώ στην Ιαπωνία τ’ αφήνουν και κάθονται συνέχεια και τους κάνουν μασάζ με τη συνοδεία κλασικής μουσικής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κρέας στη Γαλλία να μην έχει καθόλου λίπος ενώ στην Ιαπωνία να έχει μόνο λίπος.
To brisket, ο πιο γνωστός όρος που συναντάς σε Πολιτείες των ΗΠΑ όπως το Τέξας και η Νέα Ορλεάνη, είναι ένα κομμάτι μοσχαριού, μαριναρισμένο με διάφορα μυρωδικά,όπου ψήνεται το λιγότερο 8 ώρες. Μετά σερβίρεται ψιλοκομμένο μαζί με διάφορα συνοδευτικά.
Η πιο ακριβή μπριζόλα το 2017 σερβιριζόταν στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα στο Old Homestead και το κάθε κομμάτι στοιχίζει 350 δολάρια.
Αντικριστό δεν έχει μόνο στην Κρήτη. Ο τρόπος μαγειρέματος με τη φωτιά στη μέση και το κρέας να την περιστοιχίζει είναι ιδιαίτερα γνωστός και στη Λατινική Αμερική, ιδιαίτερα στους πρόποδες της Παταγονίας, όπου χρησιμοποιούν την ίδια τεχνική για να ψήσουν το αρνί και τα πουλερικά.
Ακόμα κοντοσούβλι δεν έχει μόνο στην Ελλάδα αφού είναι ένας τρόπος παρασκευής του χοιρινού και στην Αρμενία. Μόνο που είναι πολύ πιο καυτερό.
Στη Βραζιλία συναντάμε το Τσουράσκο όπου τα ψημένα κρέατα περιφέρονται πάνω σε σούβλες όπου από εκεί κόβουν κατευθείαν στο πιάτο σου. Ανάμεσα τους και καρδιές από κοτόπουλα.
Μιας και είπαμε για καρδιά, στην Ιαπωνία εκλεκτός μεζές είναι η καρδιά του μοσχαριού που σερβίρεται φυσικά σχεδόν ωμή.
Το Korean Barbeque έχει και αυτό τη θέση του στον παγκόσμιο χάρτη. Χρησιμοποιεί αρκετά δυνατές σάλτσες και συνήθως ο καθένας ψήνει το δικό του κομμάτι σε μια ζεστή πλάκα που υπάρχει στη μέση του τραπεζιού.
Για περισσότερο οφμαλμόλουτρο συνιστούμε να δείτε τα εξής ντοκιμαντέρ στο Netflix. Todo Sombre El Asado για τους Αργεντίνους ψήστες, Barbecue που κάνει μια γύρα από τις ψησταριές του κόσμου, Steak Evolution, όπου ένας Γάλλος «Μπουρντέν» αναζητά την καλύτερη μπριζόλα του κόσμου και το πρώτο επεισόδιο του Cooked όπου ο διάσημος συγγραφέας Michael Pollan εξηγεί όλη την ιστορία της σχέσης ψητού και ανθρώπου.