Στη Λάκκα Μυκόνου, στην καρδιά της Χώρας, υπάρχει ένα παλιό παραδοσιακό μυκονιάτικο σπίτι με ένα πηγάδι στην αυλή, καμάρα και χοντρούς πέτρινους τοίχους. Εκεί βρίσκεται το εστιατόριο Bakaló που, με βάση τα λεγόμενα των φιλικών σερβιτόρων του, χρωστά το όνομά του στη φορτωμένη με μνήμες «μπακαλοταβέρνα».
Το μενού του βασίζεται στη γαστρονομική κυκλαδίτικη παράδοση, στις παραδοσιακές γεύσεις και στα τοπικά προϊόντα. Εδώ και χρόνια, μάλιστα, είναι μέλος του δικτύου της Aegean Cuisine, μιας πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, που προωθεί αριστοτεχνικά τις γεύσεις και την κουζίνα του Αιγαίου. Το συγκεκριμένο εστιατόριο είναι ο καρπός της σύμπραξης τριών φίλων, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της φιλοξενίας, του Νίκου Νάνου, του Egidio Guerreri και της Βίκυς Χατζηδάκη. Αυτοί οι άνθρωποι αγάπησαν τη Μύκονο και αποφάσισαν να καταθέσουν το μεράκι και τη γνώση τους, φτιάχνοντας ένα εστιατόριο με ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις και μοντέρνα ματιά.
Ο σεφ του εστιατορίου είναι ο Γιάννης Γαβαλάς, με καταγωγή από την Ηρακλειά, ο οποίος ανέλαβε με κέφι να δώσει νέα πνοή σε παλιές πατροπαράδοτες, κυκλαδίτικες συνταγές. Πήρε φαγητά που παραπέμπουν στην κουζίνα της μαμάς κι έφτιαξε ένα σκηνικό, που θυμίζει χαρούμενη παρέα γύρω από Κυριακάτικο τραπέζι. Το μενού στο Bakaló δίνει έμφαση στα μαγειρευτά. Νοσταλγικά κεφτεδάκια με πατατούλες τηγανιτές, Μυκονιάτικη σαλάτα με λούζα, φάβα Σαντορίνης με τραγανή παντσέτα, φρέσκο ψάρι στη σχάρα παρέα με μυρωδάτο ταμπουλέ, συγκλονιστική τυροκαυτερή με τυροβολιά Μυκόνου, αρνίσιο κότσι σιγοψημένο στο φούρνο με λαχανικά και βότανα από το Αιγαίο, ναξιώτικη τυροκουλούρα, μανιτάρια γεμιστά με πανσέτα και γραβιέρα Νάξου, αριστοτεχνικό χταποδάκι από τη Σύρο μαριναρισμένο με κάπαρη και λιαστές ντομάτες, σαρδέλες μαρινάτες με κρίταμο Τήνου, αλλά και μελωμένο μοσχαράκι κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα, δεσμεύονται να ταξιδέψουν τις αισθήσεις πίσω στο παρελθόν. Για όσους προσέχουν τη γραμμή τους ο Γιάννης Γαβαλάς προτείνει φινετσάτα μπιφτεκάκια γαλοπούλας με αέρινα λαχανικά, ενώ το ψητό καλαμάρι, γεμιστό με σπανακόρυζο και βινεγκρέτ από ταραμά, είναι εκπληκτικό. Η μεγάλη όμως αποκάλυψη για φέτος είναι το επιδόρπιο με ξεροτήγανα και παγωτό με γεύση από μυκονιάτικη μελόπιτα, ένα γλυκό που αποτελεί μια γευστική εμπειρία από μόνο του.
Στο Bakaló, το γνήσιο μεράκι, η νοστιμιά και η φρεσκάδα των υλικών, η σεμνότητα, οι μεστές γεύσεις και οι χορταστικές μερίδες, πετυχαίνουν αυθεντικές μεσογειακές συγκινήσεις. Αυτό, δηλαδή, που ήθελε από την αρχή ο Γιάννης Γαβαλάς ο οποίος, έχοντας βαθειά γνώση των ελληνικών συνταγών και γεύσεων, μάζεψε τα καλύτερα και πιο εύγευστα υλικά του τόπου και δημιούργησε πιάτα που σέβονται την παράδοση.
Στην κάβα του Bakaló υπάρχουν μόνο ελληνικές ετικέτες κρασιών προσεχτικά επιλεγμένες, για να ολοκληρώσουν ιδανικά το γευστικό ταξίδι στα κυκλαδίτικα νησιά. Με μια μέση τιμή (περίπου στα 35€ το άτομο με κρασί), είναι βέβαιο ότι όποιος επίμονα αναζητά το «value for money», θα μείνει ευχαριστημένος.
Bakaló Greek Eatery, Λάκκα, 84600, Μύκονος,τηλ.: 22890 78121. Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά 19:00 – 01:30