Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Amici: Μια γευστική βουτιά στη Μεσόγειο με αναβατήρα το πιάτο σας

Καθώς καλοκαιριάζει κι αποζητούμε όλο και περισσότερο την αύρα της θάλασσας ο δρόμος αναπόφευκτα μας βγάζει στον Πειραιά, εκεί που ξέρεις ότι θα βρεις αρκετές -τουλάχιστον τίμιες – επιλογές για φαγητό και ποτό.

Μία από αυτές, πολύ παραπάνω από τίμια, που έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά, αν και μετράει λιγότερο από έναν χρόνο ζωής, είναι το Amici στην Ακτή Θεμιστοκλέους. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του; Ότι θα βρεις εμπνευσμένα πιάτα, με καλές πρώτες ύλες και κυρίως έμφαση στον σωστό τρόπο μαγειρέματος αλλά δε θα χρειαστεί να ξοδέψεις μια περιουσία. Αντιθέτως οι τιμές στο Amici έχουν κρατηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του του και την έμφαση που έχει δοθεί στον τρόπο αλλά και στον χρόνο παρασκευής των πιάτων.

Ο σεφ του Αmici, Νίκος Ομάρ, εξηγεί ότι κάποια από τα κυρίως πιάτα παρασκευάζονται σε συσκευή sous-vide. Πρόκειται για μια τεχνική όπου το κρέας ή το ψάρι (ή το όποιο άλλο υλικό) μαγειρεύεται για ώρες σε αεροστεγή σακούλα και ψήνεται χάρη στη θερμική ενέργεια του ζεστού νερού που βρίσκεται μέσα η σακούλα. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία το φαγητό έχει ψηθεί ομοιόμορφα και με τον ηπιότερο τρόπο που δεν αλλοιώνει τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά του, ενώ γίνεται όσο πιο τρυφερό μπορείτε να φανταστείτε.

Το Amici είναι η πρώτη προσπάθεια στην εστίαση ενός νέου ανθρώπου -μόλις 26 χρονών- του Πειραιώτη Φώτη Λαμπρινού. Kατάφερε να σταθεί στα πόδια του χάρη στον όμορφο, με πολλαπλές αναφορές στη θάλασσα, χώρο του και φυσικά στο εκλεκτό φαγητό του. Μιας και μιλάμε για φαγητό ας δούμε μερικά από τα πιάτα του μενού, που αλλάζει ανάλογα με την εποχή∙ τώρα λόγω εποχής η έμφαση δίνεται στο ψάρι.

Ένα έξοχο, ολόφρεσκο ταρτάρ σολομού με μους αβοκάντο και ζελέ σόγιας (7.50 €) σηκώνει θριαμβευτικά την αυλαία του γεύματος. Συνεχίζω με μια πλούσια σαλάτα από τραγανά –πράγματι!- σαλατικά με μανιτάρι, λούζα (το εκλεκτότερο των αλλαντικών που μας έρχεται από τις Κυκλάδες), ντοματίνια, πιπεριά και βινεγκρέτ γκοργκοτζόλα (8.00 €) . Ήρθε η ώρα για κους κους λαχανικών με κοπανιστή Μυκόνου και σάλτσα ντομάτας (9.00 €), πιάτο θαρρώ επιτομή της Μεσογείου, και τι ωραία να συναντάμε την αγαπημένη κοπανιστή σε μια απλή αλλά γευστικότατη συνταγή. Τσιμπάω και λίγο από το λευκό ψωμί που το παρασκευάζουν επί τόπου στο μαγαζί, ενώ διαλέγω κρασί απο την επαρκώς ενημερωμένη wine list του Amici.

Ταρτάρ σολομού με μους αβοκάντο και ζελέ σόγιας

Κους κους λαχανικών με κοπανιστή Μυκόνου και σάλτσα ντομάτας

Ώρα για τα κυρίως πιάτα. Και οι δύο επιλογές μου τιμούν το μαγείρεμα σε sous-vide, απλώς η μία είναι ψάρι και η άλλη κρέας. Στο γαλέο sous-vide με φάβα, τηγανητή κάπαρη και αέρα λεμονιού (11.00 €) η φάβα είναι ελαφριά και ο αέρας λεμονιού δίνει δροσιά στο πιάτο, ενώ στην πανσέτα sous-vide με πουρέ σελινόριζας και confit πράσο (9.00 €), το κρέας έχει διατηρήσει όλους τους χυμούς του και είναι απίστευτα τρυφερό, χάρη φυσικά στο ψήσιμο εν κενώ.

Πανσέτα sous-vide με πουρέ σελινόριζας και confit πράσο

Αν και το γεύμα ήταν πλήρες πάντα υπάρχει διάθεση και όρεξη για γλυκό. Η τραγανή σφολιάτα με κρέμα φράουλας, γκανάζ σοκολάτας γάλακτος και παγωτό φιστίκι είναι όσο τραγανή πρέπει και η σοκολάτα δένει ιδανικά με το φιστίκι.

Τραγανή σφολιάτα με κρέμα φράουλας, γκανάζ σοκολάτας γάλακτος και παγωτό φιστίκι

Η θέα από τον επάνω χώρο του Amici

Καθώς ο ήλιος δύει βουτώντας στη θάλασσα ο ήλιος βάφεται με τα πιο όμορφα χρώματα. Η θέα από τον επάνω χώρο του Amici σε κάνει να θέλεις να σαλπάρεις με το πρώτο καράβι για Αιγαίο. Εντάξει, μπορείς να κάνεις υπομονή μέχρι τις διακοπές σου. Μέχρι τότε πάρε μια γεύση από πέλαγος στο Amici.

Για καλωσόρισμα
Ταρτάρ σολομού με μους αβοκάντο και ζελέ σόγιας
Η θέα από τον επάνω χώρο του Amici
Σαλάτα από τραγανά σαλατικά με μανιτάρι, λούζα, ντοματίνια, πιπεριά και βινεγκρέτ γκοργκοτζόλα
Κους κους λαχανικών με κοπανιστή Μυκόνου και σάλτσα ντομάτας
Πανσέτα sous-vide με πουρέ σελινόριζας και confit πράσο
Γαλέος sous-vide με φάβα, τηγανητή κάπαρη και αέρα λεμονιού
Τραγανή σφολιάτα με κρέμα φράουλας, γκανάζ σοκολάτας γάλακτος και παγωτό φιστίκι

Amici restaurant, Ακτή Θεμιστοκλέους 40, τηλ. 215 5350790
Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου