Categories: ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τα φεστιβάλ μας αρέσουν πολύ, κάποια όμως μας αρέσουν περισσότερο

Ένα διήμερο γιορτής κέρδισε και φέτος το στοίχημα, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, όχι μόνο προσέλευσης κόσμου, αλλά και νοστιμιών, ανθρώπινων ουρών και χαμόγελων. «Θέλουμε να κρατάει περισσότερο», «Γιατί δεν το κάνετε δύο φορές το χρόνο;» και άλλες ρητές κι εκπεφρασμένες ή άρρητες και ενσώματες επιθυμίες αιωρούνταν πάνω από τα πλακάκια της Τεχνόπολης, όπου για δύο 24ωρα, η 5η διοργάνωση του μη κερδοσκοπικού Vegan Life Festival λάμβανε χώρα. 

Τα γιγαντιαία banners σε καλωσόριζαν στην είσοδο, μαζί με το ολοήμερο πρόγραμμα των ομιλιών και εργαστηρίων, ενώ στη ρεσεψιόν του φεστιβάλ μπορούσες να βρεις από κούπες μπαμπού και ψηλές κάλτσες με συνθήματα όπως “Vegan Superhero” μέχρι t-shirts και υφασμάτινες τσάντες με ένα αγαπημένο μήνυμα της κοινότητας, αυτό του ακαδημαϊκού Gary L. Francione: “Veganism is not a sacrifice, it’s a joy!”. 

Ένα κουταβάκι και δίπλα μία από τις υφαρμάτινες τσάντες του φεστιβάλ.

Μέσα, ήταν σαν ένα μικρό PapirØen, το “Paper Island” της Κοπεγχάγης που κρύβει γαστρονομικούς θησαυρούς από κάθε γωνιά της γης. Έτσι, έβρισκες από ινδικό σουβλάκι μέχρι σούσι, μέχρι tacos, και εννοείται πως αμέτρητα σουβλάκια, πίτσες και burger κάθε λογής φαγώθηκαν εκείνο το διήμερο. Ξεχωρίσαμε τις κρέπες του Τρεις Λαλούν, τα burgers της VeganAct, τις κλασικές πλέον σφολιάτες του Τροφέα, τις ενεργειακές μπάρες Nutree και το sushi με tofu από το Momo Asian Bar. 

Κεφτεδάκια, σουβλάκι ή burger; Δύσκολη η επιλογή…

Ο Φραγκίσκος ενθουσιάστηκε με το vegan sushi.

Από μπουγάτσες κάθε γεύσης, μέχρι λουκανικοπιτάκια και σφολιατοειδή κάθε είδους.

Λευκό, κίτρινο ή cheddar. Τα φυτικά τυριά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα συμβατικά..

Έβλεπες χαμογελαστές, πολύχρωμες φάτσες με μπλούζες “Sex, broccoli & rock ‘n’ roll”, “Vegan for the animals”, “Destroy patriarchy, not the planet” και ανάμεσα στα πλήθη διέκρινες γνωστούς ηθοποιούς, όπως ο Γιώργος Κοψιδάς, η Έλλη Τρίγγου και ο Θάνος Μπίρκος, ενώ φήμες λένε ότι εμφανίστηκε και ο Κωστής Μαραβέγιας, που δηλώνει vegan εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Το παρών δήλωσε και η Αλεξάνδρα Διονά, η δημιουργός του A Shiny Day, o Ody Icon και πολλές/οί Youtubers και Instagrammers.

Vegan βιβλία; Ναι, καλά ακούσατε. Ο εκδοτικός οίκος Arigata έχει τα παραμύθια και η Κυναυγή έχει τη σειρά [Περί ζώων] να απαρτίζεται από δοκίμια που καταπιάνονται με θεματικές που αφορούν τα δικαιώματα και την απελευθέρωση των ζώων, ενώ τον δικό του πάγκο είχε και το Κόμμα για τα Ζώα, που μοίραζε το περιοδικό του για την πολιτική φιλοζωία. 

A shiny day… ήρθε!

Τα μηνύματα στα t-shirts συναγωνίζονταν το ένα το άλλο.

Από τις ομιλίες (τις οποίες μπορούμε να βρούμε στο κανάλι του VLF στο Youtube), παρακολουθήσαμε την Μαρία Ιωαννίδου, υποψήφια διδάκτορα Ψυχολογίας, η οποία μίλησε για «Το παράδοξο της συμπεριφοράς μας: πως γίνεται να αγαπάμε τα ζώα και να τα τρώμε» και τον Σταύρο Καραγεωργάκη, Δρ. Φιλοσοφίας και συγγραφέα, που ανέλυσε τη «Ριζοσπαστική πολιτική του βιγκανισμού», μέχρι τον Alex Cornelissen, καπετάνιο του Sea Sepherd, του διεθνούς μη κερδοσκοπικού, θαλάσσιου οργανισμού προστασίας και συντήρησης της άγριας φύσης, ο οποίος προλόγισε το ντοκιμαντέρ “Chasing the thunder”

Ή αλλιώς, όταν η επανάσταση για την απελευθέρωση των ζώων ξεκινάει από το πιάτο σου.

Η Κρυσταλλίνα Παραμύθη, aka blogger του Vegan Home, έφτιαξε σε ένα από τα εργαστήρια τέλεια σοκολατάκια σε 10 λεπτά. Ο Κωνσταντίνος Δήμουλας, aka Beets Me, παρασκεύασε vegan cheeseburger με μπιφτέκι σόγιας, ενώ η pastry chef Ηλιάνα Μπάκα, aka Vegan Gecko, μοίρασε απλόχερα συνταγές και tips για το πως να φτιάξουμε γλυκά χωρίς γλουτένη ή ζάχαρη, έτοιμα σε 15 λεπτά, μόνο με 5 υλικά. 

Ο βιγκανισμός πέρα από ηθική και τρόπος ζωής απέναντι στα ζώα, δεν θα μπορούσε να μην υποστηρίζει και τον σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον. Έτσι, ο οικολογικός χαρακτήρας του φεστιβάλ ήταν εμφανής από τους 29 καφέ κάδους βιοαποβλήτων για τα οργανικά υπολείμματα, 17 μπλε κάδους ανακύκλωσης καθώς και 2 κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων επιπλέον των υπαρχόντων. Πέρα από αυτό, αρκετά περίπτερα, όπως το αγαπημένο Πλαστικουργείο με τις κούπες ρυζιού, το Wasteless Design με τις υφασμάτινες σερβιέτες και τα μαντηλάκια καθαρισμού από μπαμπού, καθώς και το Sillage με την ευρεία γκάμα προϊόντων, από καλλυντικά μέχρι καθαριστικά, προωθούν εγκάρδια το zero waste lifestyle, γιατί δεν αρκεί η ανακύκλωση. 

Υφασμάτινες σερβιέτες σε πολύχρωμα και λουλουδάτα σχέδια.

Η πράσινη, cruelty-free και vegan φιλοσοφία είναι μια γιορτή για τους ανθρώπους, για το περιβάλλον και κυρίως για τα ζώα! Η Έλλη Στούρνα, μια εκ των διοργανωτών του φεστιβάλ δήλωσε: «Το Vegan Life Festival Athens 2021 πήγε εξαιρετικά καλά, παρόλο που βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και χρειάστηκε να αλλάξουμε αρκετές διαδικασίες, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και τη νομιμότητα της εκδήλωσης. Η επισκεψιμότητα φέτος έφτασε τα 38.000 άτομα, γεγονός που μας καθιστά για ακόμη μια φορά το μεγαλύτερο Vegan φεστιβάλ της Ευρώπης. Αλλά και το δεύτερο μεγαλύτερο Vegan φεστιβάλ στον κόσμο, μετά από αυτό του Los Angeles. Ο κόσμος είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος, το ίδιο και εμείς, γι αυτό και ξεκινάμε άμεσα τις διαδικασίες για ακόμη πιο συναρπαστικές δράσεις και εκδηλώσεις».

Δείτε εδώ τα καλύτερα στιγμιότυπα που συνέλεξε η Popaganda από το Vegan Life Festival Athens: 

Φεύγοντας, βράδυ πλέον, από το Vegan Life Festival, με ένα αίσθημα πληρότητας σε πολλαπλά επίπεδα, έχοντας παρακολουθήσεις ενδιαφέρουσες ομιλίες και ντοκιμαντέρ που έχουν κάτι να σου πουν, έχοντας δοκιμάσει νέες, αλλά και παλιές αγαπημένες γεύσεις, δεν μπορούμε παρά να ανυπομονούμε για το επόμενο VLF, το οποίο είναι σαφές ότι θα είναι bigger ‘n’ better.

Οι φετινές, ολόφρεσκες τσάντες του VLF, είναι τουλάχιστον bold.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου